Witam,
Problem dotyczy Polo 1.4 AEX z 1997 roku.
Ostatnio zaczęły dziać się dziwne rzeczy, a mianowicie:
Samochód stał jakieś 2 tygodnie pod gołym niebem. Były wysokie mrozy. Pewnego dnia poszedłem go uruchomić i ku mojemu zaskoczeniu akumulator nie padł, ładnie kręcił. Samochód zapalił, ale zgasł po ok. 2 minutach. Zapaliłem go ponownie i to samo. Odpaliłem jeszcze raz, mocno dodałem gazu i już nie gasł ale zauważyłem, że świeci się kontrolka oleju ciśnienia oleju więc szybko go wyłączyłem. Sprawdziłem olej- ok. Uruchomiłem ponownie na chwilkę- myślałem, że to może czujnik, ale pochodził ze 2 minuty na wolnych obrotach i nie pomogło więc wepchnąłem go do garażu. Postał pół dnia i wieczorem gdy go odpaliłem już wszystko wydawało się ok. Przejechałem się i zauważyłem, że silnik pracuje równo ale jak chcę przyśpieszyć to ciężko wkręca się na wysokie obroty- tak jakby coś przerywało, albo jakby coś go przytykało. Oprócz tego wydaje mi się że troszkę głośniej pracuje ale może to być wina wydechu.
Moje pytania są takie: Czy to przerywanie, brak mocy może mieć jakiś związek z tamtym zajściem i kontrolką ciśnienia oleju? Co to w ogóle może być? I co ewentualnie mogę zrobić/sprawdzić na własną rękę?
Proszę o odpowiedź, ponieważ potrzebuję samochodu na dłuższy wyjazd i chcę być pewny nic poważnego mu nie dolega...
Z góry dzięki
AEX ciężko wkręca się na obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja zacząłbym szukać w przewodach, świecach, kopułce i palcu rozdzielacza...
Możliwe, że zaśniedziały czopy w kopułce i iskra ma małą moc aby zainicjować przeskok iskry na świecach. Jeśli tonie pomoże to szukałbym w przepustnicy...
Natomiast z ciśnieniem oleju to możliwe, że gdzieś zebrała się woda i przymarzło. Ja proponowałbym wymianę oleju i filtra.
Pozdrawiam
PAPAYOS
Możliwe, że zaśniedziały czopy w kopułce i iskra ma małą moc aby zainicjować przeskok iskry na świecach. Jeśli tonie pomoże to szukałbym w przepustnicy...
Natomiast z ciśnieniem oleju to możliwe, że gdzieś zebrała się woda i przymarzło. Ja proponowałbym wymianę oleju i filtra.
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
Dzięki za odpowiedź.
Sprawdzę wskazane przez Ciebie rzeczy i zobaczymy jak będzie.
Jeśli chodzi o kontrolkę oleju to po prostu przestraszyłem się, że jeśli rzeczywiście nie ma ciśnienia to ta kilkuminutowa praca mogła mu zaszkodzić, ale jestem dobrej myśli
Pozdrawiam
Sprawdzę wskazane przez Ciebie rzeczy i zobaczymy jak będzie.
Jeśli chodzi o kontrolkę oleju to po prostu przestraszyłem się, że jeśli rzeczywiście nie ma ciśnienia to ta kilkuminutowa praca mogła mu zaszkodzić, ale jestem dobrej myśli
Pozdrawiam
Witam ponownie,
Świece i kable ok. A kopułka i palec należy niedługo wymieć- na razie przeczyściłem.
Zauważyłem też, że silnik ostatnio bardzo szybko się nagrzewa. Przy mrozie rzędu -10 stopni po odpaleniu zimnego silnika wystarczy 5 minut i nagrzewa się do 90 stopni. Nie przegrzewa się, wskaźnik cały czas pokazuje dobrą temperaturę, ale wydaje mi się, że to trochę za szybko jak na taki mróz. Z czym to może być związane?
Świece i kable ok. A kopułka i palec należy niedługo wymieć- na razie przeczyściłem.
Zauważyłem też, że silnik ostatnio bardzo szybko się nagrzewa. Przy mrozie rzędu -10 stopni po odpaleniu zimnego silnika wystarczy 5 minut i nagrzewa się do 90 stopni. Nie przegrzewa się, wskaźnik cały czas pokazuje dobrą temperaturę, ale wydaje mi się, że to trochę za szybko jak na taki mróz. Z czym to może być związane?