Wieczorem lepsze przyspieszenie i cichsza praca silnika MK3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
Ja takie same mam odczucia jakNiCom, rano (6:00 jest widno) zanim wyjade rozgrzewam "dwójeczkę" (ok 10 min) wypadam na trase i ciągnie aż miło i tak samo jest jak wracam po pracy (ok 21:00 też jest widno) a popołudniu to nie to samo wydaje mi się że coś go blokuje albo ciągnie jakąś cieżką przyczepę. Niedługo zakładam IC i mam nadzieję że i popołudniem będzie śmigał aż miło.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
- Rapix
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Co do kolegi od AFN zy wiekszy intercooler, pierwsza sprawa jest taka ze jesli nie robiłes programu ani nic to jest to bez sensu.... jak masz zamiar robic program to mozna jakis wiekszy wrzucic... ale nie koniecznie trzeba kupywac za 800zł. mozna jakis np. od BMW 1.8TDS walnac sobie w cenie tak do 300zł. i duzo problemów z montarzem nie ma...
Hmm dalej jesli chodzi o to ze auto idzie wieczorem lepiej... akurat nic dziwnego... przejedzie sie delikatnie wcisnijcie jak autko łapie tempeerautre turbo ładuje zimne powietrze... autko zapiercznia... a jak je rozgrzejecie to odrazu jest słabsze... dlatego montuje sie intercooler....
Hmm dalej jesli chodzi o to ze auto idzie wieczorem lepiej... akurat nic dziwnego... przejedzie sie delikatnie wcisnijcie jak autko łapie tempeerautre turbo ładuje zimne powietrze... autko zapiercznia... a jak je rozgrzejecie to odrazu jest słabsze... dlatego montuje sie intercooler....
Wydajniejszy IC - tylko gdy bede robił programRapix pisze:Co do kolegi od AFN zy wiekszy intercooler, pierwsza sprawa jest taka ze jesli nie robiłes programu ani nic to jest to bez sensu
pytanie czy jest lepszy - myślę że po zawirusowaniu trza zagrzac autko i pomykac troche z VAGiem - jeżeli temp w dolocie nie przekroczy 60 st tak jak pisał corvax to chyba nie ma sensu..Rapix pisze:mozna jakis np. od BMW 1.8TDS walnac sobie w cenie tak do 300zł
pytanie o wartości cisnienia w AFN ciągle aktualne, bo nie wiem jaki wskaźnik kupic..
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
1800mbar to ciśnienie absolutne czyli atmosferyczne plus doladowanie. Czyli faktyczne doładownie wacha się w granicach 0,8-1,2 bara.cowboy pisze:czy ktoś wie jakie ma cisnienie turbina w AFN (zmienna geometria) ?
bo znalazłem że na maxa od 1800 do 2200 mBar...czyli powyżej 2 Barów ?
coś za dużo mi się widzi - nawet wskaźniki doładowania sa do 1,5 Bara wyskalowane..
DZIEKIdziomal pisze:1800mbar to ciśnienie absolutne czyli atmosferyczne plus doladowanie. Czyli faktyczne doładownie wacha się w granicach 0,8-1,2 bara.
rzeczywiscie zapomniałem bo atmosferyczne to 1000 hPa czyli około 1000 mBar
no tak ale w takim razie czujnik i tak mierzy cisnienie faktyczne czyli 2200 mBar...a tyle sie mozna spodziewać po modzie oprogramowania - pewnie lekko zostanie zwiekszone cisnienie więc trzeba kupic wskaźnik miniumum 2 Bary..
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Moim zdaniem powinien wystarczyć wskaźnik do 1.5 bara. Nawet po chipie ciśnienie nie bedzie wyższe od tej wartości.cowboy pisze:
no tak ale w takim razie czujnik i tak mierzy cisnienie faktyczne czyli 2200 mBar...a tyle sie mozna spodziewać po modzie oprogramowania - pewnie lekko zostanie zwiekszone cisnienie więc trzeba kupic wskaźnik miniumum 2 Bary..
faktycznie 0 na czujniku to musi być atmosferyczne ? cholera juz sie zamieszałemdziomal pisze:Moim zdaniem powinien wystarczyć wskaźnik do 1.5 bara. Nawet po chipie ciśnienie nie bedzie wyższe od tej wartości.cowboy pisze:
BTW czy w dieslach też spada poniżej zera tzn czy robi sie podcisnienie np przy zmianie biegów?