Mk2 skrzynia biegow 9A a 4T roznice
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mk2 skrzynia biegow 9A a 4T roznice
Witam, moglby mi ktos wytlumaczyc tak na chlopski rozum czym te skrzynie sie roznia, wiem ze przelozeniami, ale w tabelach te cyferki nic mi nie mowia, jak to sie ma do jazdy w praktyce. Gdzies czytalem na forum ze 4T to skrzynia do diesla, czy to prawda?
Puławski klub VW: emotionvw.w.interia.pl
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: Mk2 skrzynia biegow 9A a 4T roznice
4T to skrzynia w sumie do wszystkiego i benzyna i diesel, i benzyna na tym chodzi i dieselMati_2 pisze:Witam, moglby mi ktos wytlumaczyc tak na chlopski rozum czym te skrzynie sie roznia, wiem ze przelozeniami, ale w tabelach te cyferki nic mi nie mowia, jak to sie ma do jazdy w praktyce. Gdzies czytalem na forum ze 4T to skrzynia do diesla, czy to prawda?
9A jest skrzynką krótszą, jest to odpowiednik 2Y tyle ze na cienki wałek,
taki przykład
9A przy 3000 rpm na 5 tym biegu ma 99km/h
4T przy 3000 rpm na 5 tym biegu ma 118km/h
9A ma krótkie przełozenia przez co moze lepiej przyspieszac auto na niej, ale vmax mniejszy
www.vrservice.pl
A ja zauwazylem, ze jest inaczej, przynajmniej co do predkosci max. na 9A osiagnalem 200km/h, a na 4T udalo mi sie wycisnac tylko 180km/h? Teoretycznie powinno byc na odwrot, nie wiem od czego to zalezy? Zalozmy ze trasa bylo podobna jak sprawdzalem predkosci na skrzyniach. A i jeszcze jedno, czy 4T moze chodzic bez problemu przy silniku GT? Pozdrawiam
Puławski klub VW: emotionvw.w.interia.pl
- Borys
- V.I.P.
- Kontakt:
te predkosci to teoretycznie były liczone.Mati_2 pisze:A ja zauwazylem, ze jest inaczej, przynajmniej co do predkosci max. na 9A osiagnalem 200km/h, a na 4T udalo mi sie wycisnac tylko 180km/h? Teoretycznie powinno byc na odwrot, nie wiem od czego to zalezy? Zalozmy ze trasa bylo podobna jak sprawdzalem predkosci na skrzyniach. A i jeszcze jedno, czy 4T moze chodzic bez problemu przy silniku GT? Pozdrawiam
ja mam teraz u siebei skrzynie od syncro załozoną, na 5 tym biegu dokręcam do 6500rpm. skrzynia jest baaardzo krotka, jakies 190KM/h wychodzi moze
poprzednia miałem serie i w zyciu nie dalem rady dokrecic na 5 tym biegu do 6500,
4T bedzie jeździc z GXem tak samo jak kazda inna skrzynia przystosowana pod ten blok silnika.
www.vrservice.pl
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... d16#461592 ja mam 4t i jest super,popatrz na tamte linki co sa zamieszczone.podobno byly 4T w dieslach ale zalerzy jesli robisz trasy to 4T jest super ma dluzsze przelozenia jest ekonomiczniejsza bo ma mniejsze obroty silnik przy takiej samej predkosci ja pozostale(patrz tabela)jest ciszej w aucie,ale jesli jezdzisz na bardziej kretych drogach to te krutsze sa lepsze.
- Borys
- V.I.P.
- Kontakt:
tego nie wie nikt jak to jest, teoria i obliczenia przełozeń swoja drogą a praktyka i osiągi faktyczne auta przekąłmania zegarów swoją drogą.Mati_2 pisze:Jeszcze dodam, ze na skrzyni 9A na 2 biegu do odciecia udawalo mi sie osiagnac ok 110km/h, a na 4T tylko ok 80 km/h, wiec wedlug tego co piszecie to 4T powinna wiecej osiagnac niz 9A bo ma dluzsze przelozenia. Jak to jest w koncu
im wiecej wiem tym mniej wiem
www.vrservice.pl
Skrzynia 4T jest dłuższą skrzynią od 9A i maksymalne prędkości na każdym z biegów są większe na skrzyni 4T.
Mogą być dwie przyczyny takiego dziwnego zachowania, że na 2-biegu na 4T wyciagnełeś 80, a na skrzyni 9A aż 110! :
1 - PIOTR2 może mieć rację, przełożenie ślimaka napędu szybkościomierza jest inne w 9A i dlatego pokazuje na 2-biegu aż 110 ????????? to moje przypuszczenie,
2 - druga mozliwośc choc raczej nieprawdopodobna to taka , że przełożenia dla 9A w tabeli sa błędne i faktyczne sa całkiem inne , ale to raczej niemożliwy błąd
Dla porównania w tabelce wyliczone na podstawie przełożeń, prędkości na różnych skrzyniach przy 5500obr silnika:
[ Dodano: Sro Maj 24, 2006 17:08 ]
Tabela
Mogą być dwie przyczyny takiego dziwnego zachowania, że na 2-biegu na 4T wyciagnełeś 80, a na skrzyni 9A aż 110! :
1 - PIOTR2 może mieć rację, przełożenie ślimaka napędu szybkościomierza jest inne w 9A i dlatego pokazuje na 2-biegu aż 110 ????????? to moje przypuszczenie,
2 - druga mozliwośc choc raczej nieprawdopodobna to taka , że przełożenia dla 9A w tabeli sa błędne i faktyczne sa całkiem inne , ale to raczej niemożliwy błąd
Dla porównania w tabelce wyliczone na podstawie przełożeń, prędkości na różnych skrzyniach przy 5500obr silnika:
[ Dodano: Sro Maj 24, 2006 17:08 ]
Tabela
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
A kurde w Excelu sobie zrobiłem, wystarczy tylko wpisac przełożenia skrzyni na wszystkich biegach , mozna tez manipulowac obrotami oraz rozmiarami opon i reszta sama się oblicza. Jak chcesz to podeśle ci ten plik Excela na email .piotr2 pisze:homsky, skad ty masz takie tabele ? fajne
[ Dodano: Sro Maj 24, 2006 20:36 ]
PIOTR podaj mi Twój email , bo przez te forum nie wysle ci załącznika ( pliku .xls) , musze wysłać bezpośrednio z programu pocztowego
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]