lis7 pisze:A powiedzcie mi czy w takim sharanie 1,9 TDI 116 KM, można wstawić strumienicę?, bo wiem że wspawali mi używany katalizator, ponieważ stwierdzili przy wymianie silnika, że mój się rozsypał.
to że sie rozsypał to najprawdopodobniej mu pomogli bo katalizatory można dobrze sprzedać.
lis7 pisze:1,9 TDI 116 KM, można wstawić strumienicę?,
odpowiedź brzmi można i komputer nie będzie działał ale rezonanse w układzie wydechowym powstałe na skutek obecności strumienicy będą powoli zabijać turbinę tymbardziej że w TDI wirniki turbin są wielkości pudełka od zapałek i są delikatne.
co innego gdybyś miał inną większą i na grubszym wałku turbinę. wtedy nie byłaby tak podatna na działanie strumienicy.
po za tym jeśli wyczytałeś gdzieś że to daje dodatkowe konie to można między bajki włożyć.
no chyba ze masz zaprany na amen sadzą katalizator wtedy Ci parę koni przybędzie ale nie ze względu na zastosowanie strumienicy a na skutek udrożnienia wydechu.
także najlepsze dla Ciebie wyjście jeśli masz wątpliwości co do tego czy katalizator jest drożny to albo wybebeszyć wnętrze katalizatora albo go całkowicie wyciąć i wstawić zwykłą rurkę. i wtedy efekt będzie najlepszy.
możesz też pujść krok dalej i na całej długości dać tylko rurę bez tłumików.
głośność tylko nieznacznie się zwiększy i to tylko na zewnątrz a wewnątrz nie odczujesz zmian dopuki turbina nie zacznie zbijać ciśnienia.
w starszych Dieslach nie była stosowana.gluchy1984 pisze:Sonda lambda to raczej w benzyniaku by wariowała. W dieselu to wogóle jest cos takiego?