arturkw pisze:bedzie sie szybciej nagrzewał silnik
arturkw, od nagrzewania jest sprawny termostat
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
arturkw pisze:bedzie sie szybciej nagrzewał silnik
No faktycznie coś tu w tym jest, ale moim zdaniem jest na to logiczne wyjaśnienie jeżeli dobrze rozumie zasadę pomiaru tego ciśnienia doładowania. Powietrze, a raczej spaliny zasysane przez otwarcie egr omijają przepływomierz i tu jest pytanie czy masa tego powietrza jest liczona przez czujniki, czy nie? W momencie kiedy egr jest zamknięty całe powietrze jest ciągnięte przez układ dolotowy i stąd inne ciśnienie na vag-u ( to taka moja teoria). Poza tym w praktyce jest jeszcze sprawa tego typu, że przecież egr w czasie jazdy na obrotach czy jest zaślepiony, czy nie i tak się zamyka więc co to ma do rzeczy. Pozostaje mi spytać czy te logi były na tej samej drodze robione (to samo obciążenie) i czy przy tej samej temperaturze silnika??? A tak ogólnie to nie widzę w tych logach czegoś co by raziło i wołało o jakąś interwencje. Czekam z ciekawością na wypowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników.slaawek77 pisze:Tak wygląda różnica doładowania- pierwsza połowa loga- z odłączonym egr, druga z podłączonym.
Log (53 - n/d)
Widać że bez egru przeładowanie jest większe, po zaślepieniu znacznie zwiększa się masa zasysanego powietrza
Ciekawi mnie to, dlaczego różnice są w momencie kiedy egr jest i bez zaślepienia zamkniętyslaawek77 pisze:Logi były robione jeden po drugim- ta sama droga tylko z powrotem:)
wojtas_tdi pisze:Siemka!!! dobra panowie poswiecilem duuuzo czasu na przeczytanie tych 56stron i teraz zadam pytanie; CZY.. wymieniajac kolektor 1Z na AWX moge calkowicie pozbyc sie/zaslepic/nie montowac itp itd Egr'a? czy w kolektorze AWX jest na niego miejsce? Co zrobic z tymi wezykami zaznaczonymi na kolektorze 1z na czerwono? czy awx ma wejscie na jeden z tych wezykow?? jakie klopoty napotkam podczas wymiany na awx'a ??? dzieki z gory za pomoc
Nie wiem jak u Ciebie mozliwe ze jeszcze na 3 zrywa przyczepnosc na suchym asfalcie. Ile masz tych koni? alh+216 czy jeszcze program?Mam wrażenie, że lepiej się zbiera od dołu, bo łatwiej zerwać przyczepność na 1, 2 i 3 przy zmienie biegu (co jeszcze przed czyszczeniem było możliwe tylko na wilgotnym asfalcie)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 260 gości