spadek mocy przy prędkości 180 km/h 1,9 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawa wygląda tak golf IV variant 1,9 TDI 90 km ALH jechałem ostatnio niby autostradą A2 postanowiłem trochę przycisnąć przy prędkości 180 km/h coś szarpnęło delikatnie autem i prędkość wraz z obrotami spadła do 120 km/h przy wciśniętym pedale gazu do dechy........zero reakcji na ponowne depniecie na gaz 120 na piątym biegu to max prędkość, zredukowałem do czwartego biegu nacisnąłem na gaz zero ciągu maksymalna prędkość 80 km/h. Oblały mnie poty myślałem ze uszkodziłem turbinę zjechałem na najbliższy parking zgasiłem silnik postałem kilka minut sprawdziłem olej płyny wszystko ok zapaliłem ruszyłem dalej moc wróciła wszystko gra.........było to 2 tygodnie temu auto jeździ nic się nie dzieje co to mogło być??
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
NOTLAUF - a na górze jest podwieszony temat o tym zjawisku.
Jak się domyślam problem wystąpił pierwszy raz. Gdybyś zdecydował się podpiąć interfejs diagnostyczny VAG-COM do auta to z pewnością okazałoby się że sterownik silnika nawet nie zapisał żadnego związanego z tym błędu czyli np. przeładowanie turbo - kod błędu 17965. Podczas logów dynamicznych grupy 011 z użyciem interfejsu VAG-COM z pewnością w chwili obecnej nie byłoby widać nic niepokojącego. Pozostaje Ci cieszyć się z jazdy aż do momentu kiedy problem zacznie występować częściej - zwłaszcza po przekroczeniu około 3200 obrotów na 3, 4 lub 5 biegu. Wtedy należy pomyśleć o czyszczeniu zmiennej geometrii turbiny lub wymianie/regeneracji siłownika podciśnieniowego poruszającego dźwignią zmiennej geometrii przy turbinie.
Re: spadek mocy przy prędkości 180 km/h 1,9 TDI
ok dzięki bardzo wszystko już wiem pozdrawiam.......