Wysokie obroty, grzeje sie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Już nie mam siły na tego golfine, problem za problemem.
Ale do rzeczy.
Golf mk3 1.8 aam lpg
Dziś wracając z zakupów samochód zaczął się dziwnie zachowywać. Temperatura na wskaźniku miała 90 stopni. Gdy puściłem gaz zaczął przyspieszać, wcisnąłem sprzęgło i wskoczył na maksymalne obroty. Zatrzymałem samochód i okazało się, że płyn się gotował, chłodnica cicho. Trochę ostygło więc dojechałem do domu. Do zbiorniczka weszło 3l płynu. Po odpaleniu samochodu temperatura utrzymywała się na poziomie 70/80 stopni czyli jak było wcześniej, płynu nie ubywało ani nie przybywało. Co może być przyczyną takiego zachowania? Do tego dochodzą trudności z odpaleniem, falujące obroty. No już na prawdę nie mam na niego siły;/
Ale do rzeczy.
Golf mk3 1.8 aam lpg
Dziś wracając z zakupów samochód zaczął się dziwnie zachowywać. Temperatura na wskaźniku miała 90 stopni. Gdy puściłem gaz zaczął przyspieszać, wcisnąłem sprzęgło i wskoczył na maksymalne obroty. Zatrzymałem samochód i okazało się, że płyn się gotował, chłodnica cicho. Trochę ostygło więc dojechałem do domu. Do zbiorniczka weszło 3l płynu. Po odpaleniu samochodu temperatura utrzymywała się na poziomie 70/80 stopni czyli jak było wcześniej, płynu nie ubywało ani nie przybywało. Co może być przyczyną takiego zachowania? Do tego dochodzą trudności z odpaleniem, falujące obroty. No już na prawdę nie mam na niego siły;/
- KamilP
- DieseL PoweR
Re: Wysokie obroty, grzeje sie
Może silniczek krokowy? Sąsiad miał tak samo w golfie wymienił silniczek krokowy i jest ok
EDIT
ale silniczek to chodzi im o obroty, a co do chłodnicy to sprawdź jeszcze czujnik ten co kabel do wentylatora idzie, bo być może jest wadliwy i nie włącza silniczka, albo podłącz silniczek do aku i sprawdź czy działa. Wystarczy podłączyć kabelek do środkowej wsuwki i do plusowej klemy na aku, u mnie zadziałało Środkowa to u mnie wolniejsze obroty, a pierwsza to te szybsze, ale tak chociaż wiadomo że na minus nie trafisz, chociaż do minusa chyba idzie inny kabelek
Pozdro
EDIT
ale silniczek to chodzi im o obroty, a co do chłodnicy to sprawdź jeszcze czujnik ten co kabel do wentylatora idzie, bo być może jest wadliwy i nie włącza silniczka, albo podłącz silniczek do aku i sprawdź czy działa. Wystarczy podłączyć kabelek do środkowej wsuwki i do plusowej klemy na aku, u mnie zadziałało Środkowa to u mnie wolniejsze obroty, a pierwsza to te szybsze, ale tak chociaż wiadomo że na minus nie trafisz, chociaż do minusa chyba idzie inny kabelek
Pozdro
Myślę, żeby zrobić włącznik wentylatora na krótko i przełącznik do kabiny bo być może po wymianie czujnika i tak problem będzie występował. Wentylator działa, na krótko sprawdzałem. Co do obrotów to linka gazu się przyblokowała takim gumowym czymś, wyjąłem to i wszystko ok.
Zostały falujące obroty, brak ssania i ciężkie kręcenie rozrusznika. Dziś sprawdzę czy na krótko rozrusznik będzie dobrze kręcił, może coś ze stacyjką albo kablami dochodzącymi do rozrusznika... Wymienię czujnik temperatury o jak to nie pomoże to będę szukał dalej:)
Pozdrawiam.
Zostały falujące obroty, brak ssania i ciężkie kręcenie rozrusznika. Dziś sprawdzę czy na krótko rozrusznik będzie dobrze kręcił, może coś ze stacyjką albo kablami dochodzącymi do rozrusznika... Wymienię czujnik temperatury o jak to nie pomoże to będę szukał dalej:)
Pozdrawiam.
a masz termostat sprawny mi by w tej sytuacji też on pasował chodzi mi o płyn a co do obrotów to chyba silniczek krokowy acha dzieje sie to na paliwie i gazie
-
- Nowicjusz
Re: Wysokie obroty, grzeje sie
Moim zdaniem to uszczelka pod głowica , olej dostał sie do komory spalanie , stad wysokie obroty .
Jakby tak było to chyba silnik już by wykorkował. Napisałem, że linkę przyblokowała taka gumowa zaślepka.
- golfista_1993
- Mały gagatek
Sprawdź kable od rozrusznika tan na wszelki wypadek, a jak masz możliwość to dobierz się do stacyjki, spróbuj odpalać silnik i dociskać/ruszać kostkę która wchodzi do stacyjki... Jeśli będzie się coś działo to wystarczy ją wymienić