[mkII] Ciśnienie sprężania w RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mkII] Ciśnienie sprężania w RP
Dzisiaj zafundowałem gofrowi pomiar ciśnienia w cylindrach. Wyszło to co na fotce (7,7-7 barów). Co sądzicie o takim wyniku ? Może ktoś z silnikiem RP róbił testy aby porównać wyniki ? Mechanik stwierdził "jak na ten przebieg to zajebiście" A przebieg to ok.250kkm.
=-Pinhead-=
Poowiem ci szczerze, że jak byś mi powiedział że masz w benzyniaku ciśnienie 7,5 to bym ci powiediał że silnik już ci umarł, ale jeśli koledzy twierdzą że ten silnik ma takie spręzanie to chyba jest wszystko w porządku. Wiem że jak duży fiat, albo polonez miał poniżej 9 to silnik się nadawał do generalnego remontu.
(9barów dla silnika RP? po co go tak odprężyli?)
(9barów dla silnika RP? po co go tak odprężyli?)
pozdrowienia el Kopyto
No własnie też mnie troche ten pomiar zadziwił. Na pewno plusem jest że wyszło w miare równe ciśnienie ale jeśli przyjąć że norma to 10-11 barów wtedy można uznać że coś jest poważnie nie tak skoro wyszło 7-7,8. Odpala od kopa nawet na silnych mrozach, oleju nie bierze prawie wcale. Porównywałem moc do Focusa TDCi 100KM bo takim sporo jeździłem i czasami nadal jeźdze to wydaje się że jak na RP silnik ciągnie bardzo dobrze. Na lpg jechałem nim licznikowe 180km/h i dało rade jeszcze szybciej. Jeśli ten wynik który otrzymałem można uznać że fatalny to zaczynam wątpić czy manometr który pamiętał czasy conajmniej Jaruzelskiego jest wiarygodny
Co do jednostek to Panownie nie mylcie barów ze stopniem sprężania. Ja się chciałem dowiedzieć ile barów powinien mieć sprawny RP, stopień sprężania znam. On się sam nie zmienia i dalej jest 9:1
Co do jednostek to Panownie nie mylcie barów ze stopniem sprężania. Ja się chciałem dowiedzieć ile barów powinien mieć sprawny RP, stopień sprężania znam. On się sam nie zmienia i dalej jest 9:1
=-Pinhead-=
Pomogłeś
Cisnienie sprezania
Stan normalny (bar) 10 - 13
Minimum (bar) 7.5
Nadal mile widziane opinie czy silnik z wynikiem sprężania jak w załączniku powinien zachowywać się już jak trup ? Możliwe aby odpalał bez problemu i nie brał oleju ?
Chyba i tak dla pewności zrobie jeszcze jeden test u innego mechaniora.
ps. Czy to normalne że kreski z wykresu zaczynają się na lewo od 0 a nie od samego 0 ?
Cisnienie sprezania
Stan normalny (bar) 10 - 13
Minimum (bar) 7.5
Nadal mile widziane opinie czy silnik z wynikiem sprężania jak w załączniku powinien zachowywać się już jak trup ? Możliwe aby odpalał bez problemu i nie brał oleju ?
Chyba i tak dla pewności zrobie jeszcze jeden test u innego mechaniora.
ps. Czy to normalne że kreski z wykresu zaczynają się na lewo od 0 a nie od samego 0 ?
Ostatnio zmieniony pt cze 02, 2006 15:38 przez Pinhead, łącznie zmieniany 1 raz.
=-Pinhead-=
- robal264
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jezeli o mnie to chodzi to chyba cisnienie masz do bani (bez urazy oczywiscie moge sie mylic)
mam ten sam silnik u mnie cisnienie to 11,5 bara a mam przebieg o 55 tys mniejszy od Twojego, a roznica w sprezaniu ogromna, nie pamietam ale chyba mierzylem to bez gazu, tylko krecac kluczykiem.
proponuje jeszcze raz zmierzyc, bo mi mechanior mowil ze jak jest ponizej 9 to silnik padl
[ Dodano: Pią Cze 02, 2006 19:09 ]
dzwine, bo moj nie bierze doslownie nic a cisnienie mam slabsze
mam ten sam silnik u mnie cisnienie to 11,5 bara a mam przebieg o 55 tys mniejszy od Twojego, a roznica w sprezaniu ogromna, nie pamietam ale chyba mierzylem to bez gazu, tylko krecac kluczykiem.
proponuje jeszcze raz zmierzyc, bo mi mechanior mowil ze jak jest ponizej 9 to silnik padl
[ Dodano: Pią Cze 02, 2006 19:09 ]
eidos pisze:tego niestety nie wiem, wiem natomiast że na 10tyś bierze mi ok 0,7l oleju
dzwine, bo moj nie bierze doslownie nic a cisnienie mam slabsze