Wsad Ecu ALH po przekładce automatu
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Koledzy
Właśnie przełożyłem w moim alh skrzynie na manualną.
Kwestia przekodowania sterownika i zrobienia obejścia na przekaźniku 175 to jedno ,ale czy przypadkiem nie powinienem wgrać wsadu od manualnego ALH?
Właśnie przełożyłem w moim alh skrzynie na manualną.
Kwestia przekodowania sterownika i zrobienia obejścia na przekaźniku 175 to jedno ,ale czy przypadkiem nie powinienem wgrać wsadu od manualnego ALH?
Nie wiem co rozumiesz poprzez przekodowanie sterownika, ale ECU przekodowujesz na manuala i tyle. Jeżeli w 6 kanale sterownik widzi czujnik sprzęgła to wszystko gra. Dużo ludzi zmieniało kodowanie na automat z powodu złego odpalania silnika, więc w twoim przypadku tylko w drugą stronę trzeba zrobić.
Hmm silnik przekodowałem na 00002 i auto jeździ ,ale zastanawia mnie fakt programu w ECU ,przecież był pisany pod automatyczną skrzynie biegów prawda?
Czujnika sprzęgła nie mam i chwilowo nie montuje.
ps.kodowanie na automat powodowało lepszy rozruch?
Jeżeli zmieniłeś tak kodowanie to wszystko jest w porządku, ECU który steruje pracą silnika z skrzynią automatyczną niczym się nie różni od manualnej, czyli jeżeli kupię ECU które jeździło w automacie, wystarczy zmienić kodowanie i wsio wszystko gra na manualu. Sam mam dwie wersje softu w swoim ECU i se mogę dowolnie zmieniać mocą. Tylko że przy kodowaniu na automat nie wyłącza mi się tempomat jak nacisnę na sprzęgło i drugie wydaje mi się że jak zmieniam bieg to auto jakby trochę dłużej z obr schodziło. Mapa rozruchu dla automatu jest inna niż dla manuala, temat niżej są przykładowe mapy dawki rozruchowej.
Re: Wsad Ecu ALH po przekładce automatu
boneksl pisze:Hmm silnik przekodowałem na 00002 i auto jeździ ,ale zastanawia mnie fakt programu w ECU ,przecież był pisany pod automatyczną skrzynie biegów prawda?
w sterowniku masz 2-3 bloki map, kazdy do innego kodowania [manual,automat itp ...
zmieniajac kodowanie zmieniasz bloki map ot tyle ...
witam żeby nie zakładac nowego tematu pisze tutaj
może ktoś wytłumaczyć łopatologicznie jak vagiem zmieniać mapy ? z automatu na manuala i odwrotnie ?
może ktoś wytłumaczyć łopatologicznie jak vagiem zmieniać mapy ? z automatu na manuala i odwrotnie ?
nie mapy , tylko kodowanie ...pawel240 pisze:witam żeby nie zakładac nowego tematu pisze tutaj
engine->coding i tu wpisujesz kodowanie ....