klima przestała chlodzic....!!!pomocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
klima przestała chlodzic....!!!pomocy
witam
kupielm golfa,pojechalem do goscia ktory niby zajmuje sie klimatyzacjami.stwierdzil ze nie ma freonu.nalal azotu na kilka dni by stwierdzic czy jest szczelny układ-stwierdzil ze jest szczelny.napełnij freonem,mineły 3 tygodnie,wlaczam dzis klime a tu niemiła niespodzianka!nie chlodzi!!wniosek jest taki ze uklad jest jednak nieszczelny.
prosze o wskazowki co dalej i ewentualnie jakies namairy na dobra i pewna firme w poznaniu...
pozdrawiam
kupielm golfa,pojechalem do goscia ktory niby zajmuje sie klimatyzacjami.stwierdzil ze nie ma freonu.nalal azotu na kilka dni by stwierdzic czy jest szczelny układ-stwierdzil ze jest szczelny.napełnij freonem,mineły 3 tygodnie,wlaczam dzis klime a tu niemiła niespodzianka!nie chlodzi!!wniosek jest taki ze uklad jest jednak nieszczelny.
prosze o wskazowki co dalej i ewentualnie jakies namairy na dobra i pewna firme w poznaniu...
pozdrawiam
Nie chodzi to masz na mysli nie chłodzi/grzeje?? przyczyn moze byc wiele mogł pasc kompresor - zatarł sie lub np. bezpiecznik lub uciekł sobie czynnik chłodzący napewno nie freon tego sie juz nie stosuje. Sprawdz te rzeczy i napisz co ustaliłes.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
-
- Mały gagatek
- felicjator
- Ma gadane
- Kontakt:
Obstawiam, że jest nieszczelna i po prostu wyciekło, sprawdź czy na dokładce zderzaka nie ma śladów wycieku.
Ja miałem sprawdzaną szczelnośc klimy, odgrzybianie i napełnianie tydzień temu i wczoraj mi padło. Miałem wyciek i w krótkim czasie klima przestała chłodzić.
Jutro jade jeszcze raz by sprawdzili szczelność - prawdopodobni epareownik klimatyzacji bedzie do wymiany.
Ja miałem sprawdzaną szczelnośc klimy, odgrzybianie i napełnianie tydzień temu i wczoraj mi padło. Miałem wyciek i w krótkim czasie klima przestała chłodzić.
Jutro jade jeszcze raz by sprawdzili szczelność - prawdopodobni epareownik klimatyzacji bedzie do wymiany.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a ja bym stawiał na "przedmuchy" na nagrzewnice ciepłego powietrza.... tzn że klapka kierująca strumien powietrza niedokładnie zamyka dopływ do nagrzewnicy wynikiem czego jest mieszanie się powietrza i leci letniawemichal_niedzw. pisze:załacza sie normalnie tylko ze leci nie zimne a letniawe powietrze
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jesteś pewien że nie powinien?. Bo już kilka razy czytałem na forum że właśnie przy włączonej klimie i samochodzie stojącym wentylator załącza sie razem z klima!!jano144 pisze:Sprawdż czy czasami wentylator cały czas nie pracuje.Jak pracuje ciągle i się nie wyłącza to może być przyczyną że klima nie chłodzi na 100%. Mam to samo. Nawet przy zimnym silniku gdy włącze klime od razu wentylator chodzi. A nie powinien
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
greg pisze:jest a nawet 2 - jak wchodzą węże od klimy do kompresora to węże na końcówkach mają takie oringi - poprosić faceta żeby sprawdził czy na pewno to i jeśli tak wymienić oringimichal_niedzw. pisze:czy faktycznie jest tam jakas uszczelka ktora gaz moze uciekac??
a tak prawde mowiac to warto wyminic wszytskie oringi - rowniez te na przylaczu do skrplacza( czytaj chlodnicy
-
- Mały gagatek
czy ktos wie ile moze kosztowac naprawa a w zasadzie wymiana tej uszczelki?to nie sa te dwa oringi tylko uszczelka miedzy kopulka a ta pompa...zadzwonilem do jednego goscia i powiedzial mi 350zl!!!chyba zwariowal....!!!
prosze tez o namiary o dobrego majstra z okolic gniezna lub z poznania...
bede wdzieczny za wszelka pomoc bo lato idzie a klima nie dziala...
[ Dodano: 06 Cze 2006 10:22 ]
a moze naprawial ktos to sam?znaczy sie wymontowal pompe i wymienil ta uszczelke i oringi?
jesli tak to prosze o wiadomosc....
prosze tez o namiary o dobrego majstra z okolic gniezna lub z poznania...
bede wdzieczny za wszelka pomoc bo lato idzie a klima nie dziala...
[ Dodano: 06 Cze 2006 10:22 ]
a moze naprawial ktos to sam?znaczy sie wymontowal pompe i wymienil ta uszczelke i oringi?
jesli tak to prosze o wiadomosc....