Wymiana amortyzatorów tył
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- lolo_golf
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Dziś wymieniałem amortyzatory z tyłu i postanowiłem zrobić poradę. Na razie bez fotek przy pracy bo zapomniałem aparatu ale sprawa jest banalnie prosta i na pewno komuś sie przyda. Przed zmianą szukałem o tym na forum i co do golfa 4 to nie ma za wiele
Wszystko wygląda tak:
A teraz jak to zrobić:
Podnosimy samochód. Wystarczy zwykły fabryczny podnośnik aby unieść sobie tył z jednej strony. Polecam podłożyć sobie jakiś pieniek itp pod auto, zaciągnąć ręczny i podłożyć coś pod resztę kół - dla bezpieczeństwa.
1. Ściągamy koło. Po ściągnięciu koła wszystko mamy na wierzchu.
2. Odkręcamy śrube numer 8/9 (dwa klucze 17). I mamy luźny amor na dole.
3. Teraz odkręcamy śruby 11(są dwie po dwóch stronach) (klucz nasadowy 17).
4. Wyjmujemy cały amortyzator na bok.
5. Ściągamy plastikową czapeczkę numer 5 i widzimy śrubę numer 13 (klucz plaski 16).
6. Odkręcamy śrubę 13 i wszystko ładnie z góry nam schodzi. Czyli metalowe mocowanie i odboje.
7. Czesci 2 i 14 nie ruszamy - sa przymocowane do amortyzatora.
8. Potem zakładamy nowy odbój na amor , na górę metalowe mocowanie amora i skręcamy śrubkę numer 13 do oporu tak aby nie było luzu.
9. Skręcony zestaw wkładamy w nadkole i przykręcamy śruby 11 mocno dokręcając.
10. Celujemy amorem w belkę i przykręcamy go na dole śrubą 8/9.
Gotowe. Polecam przy robocie każdą śrubę wyczyścić szczotką drucianą i przed przykręceniem nasmarować smarem.
Obok podałem ceny i porównania z ASO i sklepem motoryzacyjnym - są dość znaczne
Zabieg ten nie ingeruje w ustawienia auta jak np. z przodu (geometria), także możemy wszystko spokojnie rozkręcić i po złożeniu bedzie wszystko jak należy.
Myślę że komus sie to przyda. Jeżeli czego nie rozumiesz pytaj!
Wszystko wygląda tak:
A teraz jak to zrobić:
Podnosimy samochód. Wystarczy zwykły fabryczny podnośnik aby unieść sobie tył z jednej strony. Polecam podłożyć sobie jakiś pieniek itp pod auto, zaciągnąć ręczny i podłożyć coś pod resztę kół - dla bezpieczeństwa.
1. Ściągamy koło. Po ściągnięciu koła wszystko mamy na wierzchu.
2. Odkręcamy śrube numer 8/9 (dwa klucze 17). I mamy luźny amor na dole.
3. Teraz odkręcamy śruby 11(są dwie po dwóch stronach) (klucz nasadowy 17).
4. Wyjmujemy cały amortyzator na bok.
5. Ściągamy plastikową czapeczkę numer 5 i widzimy śrubę numer 13 (klucz plaski 16).
6. Odkręcamy śrubę 13 i wszystko ładnie z góry nam schodzi. Czyli metalowe mocowanie i odboje.
7. Czesci 2 i 14 nie ruszamy - sa przymocowane do amortyzatora.
8. Potem zakładamy nowy odbój na amor , na górę metalowe mocowanie amora i skręcamy śrubkę numer 13 do oporu tak aby nie było luzu.
9. Skręcony zestaw wkładamy w nadkole i przykręcamy śruby 11 mocno dokręcając.
10. Celujemy amorem w belkę i przykręcamy go na dole śrubą 8/9.
Gotowe. Polecam przy robocie każdą śrubę wyczyścić szczotką drucianą i przed przykręceniem nasmarować smarem.
Obok podałem ceny i porównania z ASO i sklepem motoryzacyjnym - są dość znaczne
Zabieg ten nie ingeruje w ustawienia auta jak np. z przodu (geometria), także możemy wszystko spokojnie rozkręcić i po złożeniu bedzie wszystko jak należy.
Myślę że komus sie to przyda. Jeżeli czego nie rozumiesz pytaj!
Ostatnio zmieniony sob mar 01, 2008 23:23 przez lolo_golf, łącznie zmieniany 4 razy.
zmieniałem juz w dwóch golfach i śruby oznaczone 13 sa na klucz 16mm należy uważać po prawej stronie bo nadkole przeszkadza z dojściem klucza i można krzywo wkręcić a potem to juz pupa jak gwint sie obrobi
Ostatnio zmieniony sob maja 08, 2010 17:26 przez DariuszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- GregorGT
- Mały gagatek
- Auto: Golf 7 2.0 TDI był Astra h 1.9 cdti był golf II gtd był golf IV tdi
Ja już tył sobie zmieniłem Jedna uwaga - większość śrub jest na 16... Ale opislolo_golf, jest super.
Re: Wymiana amortyzatorów tył
Tak potwierdzam że na rozmiar śrub to 16, a i jeszcze jedna uwaga: żeby odkręcić śrubę numer 13 trzeba użyć klucza płaskiego oczkowego (najlepiej wygiętego) bo trzeba od góry chwycić końcówkę w imadło albo coś innego żeby się nie kręciło (trzeba inaczej mówiąc skontrować bo tak to wszystko będzie się obracać).
jakub1989, dziś pojawi się moja porada odnośnie wymiany sprężyn na obniżające - po niej zorientujesz się jak wymienić amory z przodu
lolo_golf, fakt, banalnie proste dobry opis
lolo_golf, fakt, banalnie proste dobry opis
- karasbp
- VW Grupa Podlasie
- Kontakt:
Re: Wymiana amortyzatorów tył
Dobra porada
Mam pytanie, jeśli chcę wymienić tylko odboje to muszę cały amor wykręcić czy wystarczy z góry odkręcić? (śruby 11)
Mam pytanie, jeśli chcę wymienić tylko odboje to muszę cały amor wykręcić czy wystarczy z góry odkręcić? (śruby 11)