U mnie ponad 5tyś km zrobione, a pompa chodzi jak chodziła po zamontowaniu. Chyba sie nic nie dzieję, przynajmniej nie słyszę (właśnie, jaki ew. odgłos niedomagającej/mającej problemy pompy jest ? - jakieś klepanie na sucho, brak mocy ? cieżkie odpalanie ? większe spalanie ? nic więcej mi do głowy nie przychodzi... ).arwam pisze:spawacz pisze:Robiles rozwiert org. dekielkow jak robiles to ile, czy dawales z TDI? Ale wiesz ze oprocz timingu i govera mozesz pobawac sie ogranicznikiem dawki w glowiczce - chodzi o te sprezynki
zastosowałem dekielki od TDI po obydwóch stronach przestawiacza i sprężynę od TDI.
sprężynki w głowiczce to nie żaden ogranicznik tylko zapewniają one to żeby podaczas pracy nie było żadnych luzów w układzie regulacji dawki.
najczęściej pompa rozlatuje się przy przebiegu do 1kkm ale to w przypadku kiedy tłoczek jest tylko trochę za bardzo wciskany w głowiczkę a czasami jest tak że tłoko-rozdzielacz już na starcie się uszkodzi mimo że podaje paliwo i silnik pracuje to nie może uzyskać parametrów.RSRoss pisze:zakładając czarny scenariusz niedopasowania, to zmielenie pompy jest kwestią dziesiątek, setek, czy tysiecy km ?
Pytam, bo niewiadomo ile Byku tego sprzedal i czy wszystkie zestawy sa spasowane. Mi do dziś nie chce zwrócić pieniędzy za sam zestaw a co dopiero gdyby kogos spotkala taka awaria o ktorej piszecie, masakra...
a prawdopodobnie wypowie się tu ktoś kto przypadkiem do mnie trafił ( awaria) a wcześniej zakupił zestaw u byka. pech chciał że pompa sięw mak mu rozleciała nie daleko mnie jak wróci znów do kraju to sądzę że zrobi bykowi nie złą rozp***chę
Fala tłokorozdzielacza 11mm
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Re: fala tłokorozdzielacza 11mm
-
- Forum Master
- Kontakt:
fala tłokorozdzielacza 11mm
A ja lekko offtopne temat , Arwam, bo ja rozwiercilem org. pokrywke z TD , i nie chce mi sie to za bardzo wykrecac powyzej 4200 , a TDI 90 i 110 mialy inne pokrywki o tym wiesz zapewne i ktore ty dales, bo ja mam te i te , a bardzo wysoko nie musze krecic ale do tych 4800 by bylo fajnie. Pozatym mzoe sie uagamy w tym tyg. na jaka wizyte zebys odlookal tego AFN, - oczywiscie jak bedziesz mial czas. Moze jakies graty ze soba przywioze.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
fusse, co tu można pomóc jeśli nie masz wymiaru skąd wziąć?
jeśli chcesz mieć absolutną pewność to trzeba porównać podsadzenie z pompą-dawcą.
jeśli chcesz mieć absolutną pewność to trzeba porównać podsadzenie z pompą-dawcą.
no nie mam wlasnie skad wziac :/ a nie mozna jakos tego wymierzyć, czy cos? rozumiem,ze jesli podsadzenie bedzie za wysokie to uderzy tlok w glowice, a jesli bedzie za niskie to moze wypasc tloczek ? co proponujesz w takiej sytuacji? wiem, najlepiej to byloby oddac, no ale jak juz jest to mozna cos z tym chyba jeszcze wykombinować ?
arwam, odpowiedz mi na pytanko :
jaki jest odgłos niedomagającej/mającej problemy pompy ? - jakieś klepanie na sucho, brak mocy ? cieżkie odpalanie ? większe spalanie ? nic więcej mi do głowy nie przychodzi...
jaki jest odgłos niedomagającej/mającej problemy pompy ? - jakieś klepanie na sucho, brak mocy ? cieżkie odpalanie ? większe spalanie ? nic więcej mi do głowy nie przychodzi...
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
Daron7, z pewnością ciężkie odpalanie na ciepłym silniku.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
Re: fala tłokorozdzielacza 11mm
Z tym nie ma problemu. Pomimo dawki na nastawniku 7mg od strzała, nie wazne czy zimny,letni czy gorący.BENITO pisze:Daron7, z pewnością ciężkie odpalanie na ciepłym silniku.
Jakieś inne objawy ? Nie wiem, metaliczne stukanie jakieś, chwilowe braki mocy ?
jeśli jest za niskie to sprężyny będą za słabo dopychać falę do rolek i na wyższych obrotach może się"odkleić" od rolek.fusse pisze: a jesli bedzie za niskie to moze wypasc tloczek ?
efekt wtedy będzie jak u mnie, tyle że u Ciebie nie od takich obrotów jak u mnie
metaliczne stuki jeśli pochodzą z samej pompy to tak jeśli z silnika w trakcie zwiększania prędkości obrotowej to wtedy znaczy że pompa nie może osiągnąć zadanego kąta wtrysku.Daron7 pisze: Nie wiem, metaliczne stukanie jakieś, chwilowe braki mocy ?
a chwilowe braki mocy jak najbardziej tak jeśl nie są zależne od stanu paliwa. szczególnie widoczne na niskich obrotach i na wysokich.
do tego obecność najczęściej białego dymu( nie pary wodnej)
-
- Forum Master
Witam, że się wtrącę, bo sam nad tym się zastanawiam. arwamjeśli w zestawie jest to wszystko co na fotkach http://www.klubseatibiza.pl/forum/viewt ... 46#p255746" onclick="window.open(this.href);return false; , a pod falą i tym czymś co jest oparte na sprężynach jest taka podkładka (to, to jest to podsadzenie) to można uznać, że to jest z biorcy ori? Czy to chodzi o jakieś inne podsadzenie, gdzie się to podsadzenie znajduje?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Tomek
kolego zrób zrzut i wrzuć linka bo bie jestem na każdym forum obecnym a nie będę się rejestrował na forach na których nie siedzę. zresztą chyba nie o to chodzi żeby robić konta na forum i znich nie korzystać.
a podsadzenie to jest wymiar a nie element.
Podkładka między falą a tłoczkiem służy tylko w małej części do korekcji tego wymiaru. czasami jest głębsza ingerencja w pompę potrzebna żeby wogóle dało się poskładać pompę tak aby poprawnie działała
a podsadzenie to jest wymiar a nie element.
Podkładka między falą a tłoczkiem służy tylko w małej części do korekcji tego wymiaru. czasami jest głębsza ingerencja w pompę potrzebna żeby wogóle dało się poskładać pompę tak aby poprawnie działała
-
- Forum Master
Przepraszam, nie pomyślałem o tym. Już się poprawiam. Zaznaczyłem to w taki sposób, ponieważ teraz nie pamiętam, gdzie dokładnie znajduje się ta podkładka, musiał bym iść do garażu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
tą podkładką tylko w niewielkim stopniu możesz zmienić podsadzenie ale nadal nie masz skąd wziąć wymiaru z pompy dawcy.
podkładką można zmienić w zakresie około 0,4mm
podkładką można zmienić w zakresie około 0,4mm