awaria skrzyni MK4 ścinanie nitów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
cyt."Problem dotyczy krótkiej serii samochodów, więc nie jest to problem typowy. W ASO po numerach seryjnych doskonale wiedzieli, w której skrzyni użyto wadliwych nitów, które trzeba wymienić. Co lepsi mechanicy również o tym wiedzieli... więc do kogo pretensje? Gorzej jak ktoś serwisował w ASO a "specom" nie chciało się sprawdzić numerów seryjnych oddanego do przeglądu auta. A mało kto ma złudzenia jak działają autoryzowane serwisy w Polsce."
problem polega na tym że przymierzam sie do zakupu mk4 i czy ktoś wie w jakich silnikach i rocznikach występują te wadliwe skrzynie te co wyżej opisałem
problem polega na tym że przymierzam sie do zakupu mk4 i czy ktoś wie w jakich silnikach i rocznikach występują te wadliwe skrzynie te co wyżej opisałem
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
Wadliwe skrzynie mają oznaczenia DUU, DUS, DUW, DUV, ERT. Jeżeli masz taką skrzynię to możesz się zabezpieczyć instalując zestaw naprawczy o oznaczeniu 02K 498 088.
Re: awaria skrzyni MK4 ścinanie nitów
Hej,
Może to głupie pytanie, ale gdzie znajduje się numer seryjny skrzyni biegów?
Pozdrawiam,
Paweł
Może to głupie pytanie, ale gdzie znajduje się numer seryjny skrzyni biegów?
Pozdrawiam,
Paweł
Zobacz tu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6d ... f6691.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6d ... f6691.html" onclick="window.open(this.href);return false;
pociesze wszystkich posiadaczy 2.0 że w tych silnikach nie występowała żadna z wyżej wymienonych wadliwych skrzyń
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a jak się ma skrzynia o oznaczeniach DSB? motor 1.4 16v (AKQ) 1998r. Mam się bać?
Re: awaria skrzyni MK4 ścinanie nitów
Czyli muszę zdjąć skrzynię żeby dowiedzieć się jaki mam model?szysz61 pisze:Zobacz tu:
Model skrzyni wybity jest na zewnętrznym kołnierzu nad rozrusznikiem. Nie musisz zdejmować skrzyni.
DUU, DUS, DUW, DUV, ERT
te skrzynie montowane były w silnikach :
- 1.4
- 1.6 100km
- 1.9 sdi
i ten kto to przeczytał chyba już nigdy nie zdecyduje sie na zakup auta z tym silnikiem
te skrzynie montowane były w silnikach :
- 1.4
- 1.6 100km
- 1.9 sdi
i ten kto to przeczytał chyba już nigdy nie zdecyduje sie na zakup auta z tym silnikiem
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
Moje poprzednie auto to golf IV 1,9 SDI, przebieg 255 tyś km, skrzynia spisywała się doskonale. Myśle, że awarie zdarzają się sporadycznie, nie warto robić z tego powodu złej opini autom z tymi silnikami. Zdecydowana większość użytkowników nic nie wie o tych skrzyniach a ich auta spisują się bez zarzutu.
Witam Wszystkich jako nowy użytkownik na tym forum .
Ostatnio mam okazję dokonywać wymiany kilku podzespołów w swoim aucie postanowiłem podzielić się informacjami i wrażeniami ,które dla innych mogą stać się pomocne .W miarę możliwości będę wrzucał posty w odpowiednich działach a zacząć chciałbym od skrzyni biegów . Ale od początku…
Pacjent : VW Golf 4 1.6 Sr 1998 HighLine przebieg : 160000
Temat : Sprzęgło i skrzynia
W ostatnim czasie podjąłem decyzję o wymianie sprzęgła , nie to żeby się ślizgało , ale brało już dość wysoko i czasem jedynka ciężej wchodziła .Wybór padł na komplet – sprzęgło + łożysko firmy Sachs dedykowane do tego modelu . W związku ,że z wymianą jest całkiem sporo roboty zacząłem się zastanawiać nad sprawdzeniem (tak przy okazji ) skrzyni biegów . Wiadomo motyw urywających się nitów spędza sen z powiek świadomym użytkownikom golfów ( i nie tylko ) .Pomimo ,że według informacji na forach moja skrzynia DLP jest jedną z lepszych nadal nie miałem pewności , że problem mnie nie dotyczy . I tak z bólem serca postanowiłem nie oszczędzać wydać trochę więcej i mieć przynajmniej pewność co i jak .
Dzięki informacjom znalezionym w internecie i licznym pozytywnym komentarzom postanowiłem skorzystać z usług firmy Auto – Rama znajdującej się w Warszawie . Po wstępnych konsultacjach , właściciel firmy Pan Paweł Rembieliński zaproponował mi usługę rozebrania i czyszczenia całej skrzyni , wymiany nitów na specjalny zestaw naprawczy , wymiany łożysk i złożenia wszystkiego na nowych uszczelniaczach . Jako ,że moja skrzynia była cicha i nie wydawała niepokojących dźwięków , a cała operacja brzmiała całkiem poważnie to miałem opory ale profesjonalne podejście do klienta mnie przekonało…i się zdecydowałem .
Oto kilka fotek z rozbiórki skrzyni :
I owiane złą sławą nity …w moim przypadku zerwane były dwa.
Wszystkie zostały rozwiercone i wybite oraz zamienione na zestaw naprawczy .
Wszystko odpowiednio spasowane i złożone na nowych częściach z dobranym nowym wodzikiem .
Następnie całość złożona z nowym sprzęgłem i zalana olejem 75W90 .
Pierwsze wrażenia z jazdy niesamowite. Moja skrzynia chodziła dobrze ale po całej operacji to stała się bajka . Sprzęgło bierze przy samiusienieńkiej podłodze , skrzynia cichuteńka biegi jak w masełko i co najważniejsze komfort psychiczny . Osobiście bardzo polecam warsztat od skrzyń biegów . Wydając kupę kasy na wymianę sprzęgła warto jeszcze trochę dołożyć by ustrzec się późniejszych dużo większych wydatków w przypadku awarii skrzyni . A i pewnie interesują was koszta : sprzęgło z wymianą – ok . 800zł
Usługa naprawy skrzyni – ok.1000zł . Myślę ,że powołując się na forum jest szansa uzyskać jakiś rabacik . Mam nadzieję ,że było ciekawie …do usłyszenia przy okazji następnych postów .
Fotka szyldu warsztatu ,która może komuś się przyda jako wizytówka
Pozdrawiam DirtyMike
Ostatnio mam okazję dokonywać wymiany kilku podzespołów w swoim aucie postanowiłem podzielić się informacjami i wrażeniami ,które dla innych mogą stać się pomocne .W miarę możliwości będę wrzucał posty w odpowiednich działach a zacząć chciałbym od skrzyni biegów . Ale od początku…
Pacjent : VW Golf 4 1.6 Sr 1998 HighLine przebieg : 160000
Temat : Sprzęgło i skrzynia
W ostatnim czasie podjąłem decyzję o wymianie sprzęgła , nie to żeby się ślizgało , ale brało już dość wysoko i czasem jedynka ciężej wchodziła .Wybór padł na komplet – sprzęgło + łożysko firmy Sachs dedykowane do tego modelu . W związku ,że z wymianą jest całkiem sporo roboty zacząłem się zastanawiać nad sprawdzeniem (tak przy okazji ) skrzyni biegów . Wiadomo motyw urywających się nitów spędza sen z powiek świadomym użytkownikom golfów ( i nie tylko ) .Pomimo ,że według informacji na forach moja skrzynia DLP jest jedną z lepszych nadal nie miałem pewności , że problem mnie nie dotyczy . I tak z bólem serca postanowiłem nie oszczędzać wydać trochę więcej i mieć przynajmniej pewność co i jak .
Dzięki informacjom znalezionym w internecie i licznym pozytywnym komentarzom postanowiłem skorzystać z usług firmy Auto – Rama znajdującej się w Warszawie . Po wstępnych konsultacjach , właściciel firmy Pan Paweł Rembieliński zaproponował mi usługę rozebrania i czyszczenia całej skrzyni , wymiany nitów na specjalny zestaw naprawczy , wymiany łożysk i złożenia wszystkiego na nowych uszczelniaczach . Jako ,że moja skrzynia była cicha i nie wydawała niepokojących dźwięków , a cała operacja brzmiała całkiem poważnie to miałem opory ale profesjonalne podejście do klienta mnie przekonało…i się zdecydowałem .
Oto kilka fotek z rozbiórki skrzyni :
I owiane złą sławą nity …w moim przypadku zerwane były dwa.
Wszystkie zostały rozwiercone i wybite oraz zamienione na zestaw naprawczy .
Wszystko odpowiednio spasowane i złożone na nowych częściach z dobranym nowym wodzikiem .
Następnie całość złożona z nowym sprzęgłem i zalana olejem 75W90 .
Pierwsze wrażenia z jazdy niesamowite. Moja skrzynia chodziła dobrze ale po całej operacji to stała się bajka . Sprzęgło bierze przy samiusienieńkiej podłodze , skrzynia cichuteńka biegi jak w masełko i co najważniejsze komfort psychiczny . Osobiście bardzo polecam warsztat od skrzyń biegów . Wydając kupę kasy na wymianę sprzęgła warto jeszcze trochę dołożyć by ustrzec się późniejszych dużo większych wydatków w przypadku awarii skrzyni . A i pewnie interesują was koszta : sprzęgło z wymianą – ok . 800zł
Usługa naprawy skrzyni – ok.1000zł . Myślę ,że powołując się na forum jest szansa uzyskać jakiś rabacik . Mam nadzieję ,że było ciekawie …do usłyszenia przy okazji następnych postów .
Fotka szyldu warsztatu ,która może komuś się przyda jako wizytówka
Pozdrawiam DirtyMike
-
- Nowicjusz
Kangurek na 1 i 2 biegu szarpanie w przedziale 1800-2000 Obr, problemy z wrzucaniem biegów a w końcu dziura w obudowie skrzyni i olej pod skrzynią.