Zamiana martwego ASZ na BLT
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
No fakt, masz rację kolego, łapy to oczywista sprawa Ale jeśli chodzi o osłonę rozrządu to coś tam musiało przeszkadzać bo była ok, a jednak musieli ją zmienić A jeśli chodzi o nierówną pracę silnika to w zupełności się z Tobą zgodzę, bo komp został oryginalny i pompki w silniku też nie były zmieniane bo w tych z ASZ'a jedna nie pracowała prawidłowo Także podsumowując swap na BLT wychodzi na to, że konieczna jest zmiana pompek na te z ASZ'a lub korekta programu
cos mi sie nie chce wierzyć z tymi pompkami :/, przecież to jeden ch*** (ciut mniej wydajne) ale żeby nie równo chodził, może po prostu ktoś przy nich grzebał jak wyciągali silnik i były źle ustawione. Może cowboy znawca tematu, potwierdzi
ex: MK4 245 km/460nm
No szczerze mówiąc też się nad tym zastanawiałem, ale w końcu doszedłem do wniosku, że raczej by tam nie pchali palców skoro wybebeszyli kompletny silnik tak jak siedział w komorze i byle pierdoły nie zabrali nawet tylko cały komplet sprzedali w całości Ale sam już nie wiem, wszystko możliwe, co najwyżej tak jak mówisz prawdziwie zorientowany honorowy gość to potwierdzi
xander_88 właśnie to nie jest jeden ch*** i to ciut inaczej robi dużą różnicę bo gdyby nie robiło to inaczejxander_88 pisze:cos mi sie nie chce wierzyć z tymi pompkami :/, przecież to jeden ch*** (ciut mniej wydajne)
nie zależało by znacznej liczbie osób która przechodziła swap taki jak u mnie na tym żeby w ich BLT siedziały AL-ki.
powiem Ci że i mnie to bardzo zdziwiło choć nie upierałbym się przy tym że tak nie może byćxander_88 pisze:ale żeby nie równo chodził,
...wracając jeszcze do różnicy między pompkami BA i AL, to właśnie dlatego że pompki BA są słabsze od AL-ek a siedzą
w tym samym motorze które rozwijają tą samą moc to musieli fabrycznie napisać inny program pod te pomki żeby silnik
miał podobną charakterystykę jak jego poprzednik.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Detektor, ludzia zależy na Alkach bo jak wiadomo idzie wiecej na nich zrobic ale chyba masz racje. Ostatnio czytalem temat slonika (mk3+PD+GT22) i on zmienial pompki na Alki bez żadnej korekty softu i jedyny skutek uboczny to - padlo sprzeglo ponoc podlaly koxu w jakims tam zakresie obrotow same z siebie . Pisalem dzis z nim i ma kompa od ARLa pewnie dlatego bylo wszystko ok, bez ponownego strojenia.
pozdro
pozdro
xander_88, do Ba jest inny soft niż do AL -"bip-y"
raczej.....lepiej zapytać Masters-aMoże cowboy znawca tematu, potwierdzi
Re: Zamiana martwego ASZ na BLT
wszystko się zgadza ale jest jeszcze inny aspekt tego tematu, mało kto decyduje się na zakup kompletnego silnika z osprzętem a prawie wszystkie oferowane na sprzedaż gołe słupki mają już wcześniej wymontowane pompki, więcxander_88 pisze:ludzia zależy na Alkach bo jak wiadomo idzie wiecej na nich zrobic
jeżeli ktoś tak jak ja ma zdrowe AL-ki ze swojego starego silnika nie ładuje się w dodatkowe koszta i nie kupuje do niego
pompek BA tylko dlatego że jego nowy BLT wcześniej na takich pracował i to jest pierwsza część tego tematu
a to jeszcze przed swapem potwierdził mi kolega evolution dlatego chciałem w BLT swoje stare AL-kiFahoo pisze:xander_88, do Ba jest inny soft niż do AL -"bip-y"
bo korekta programu to są dodatkowe koszta przy swapie które uważam za niepotrzebne i między innymi dlatego
ludziom zależy przy takich swapach na swoich AL-kach nawet jeżeli kupili silnik z pompkami BA które pózniej
można sprzedać w razie czego.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Detektor, xander_88, macie racje obydwoje widze, dla mocy wiadomo iz al sa niebo lepsze niz ba, lecz na jednym sofcie ( niewazne pod jakie pompki) bedziesz mogl spokojnie przejezdzic i na al i na ba pompkach bez widocznych negatywnych skutkow poza widoczna roznica w mocy i ilosci dymu oraz spalania do czasu wykonania korekty, na dluzsza mete szkoda motoru
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
hmm.. reasumując, jak bym wrzucał do siebie BLT (obecnie AJM) [chcialbym zakupic goly slupek z pompkami (dzieki waszej pomocy wiem, ze + podstawa filtra i prawdopodbnie oslona ) i w poznieszym czasie oddac je do cowboya/Bogdana na.. wiadomo co] , zeby na start bylo ok lepiej kupic kompa od BLT czy jakis tam mechanik moze mi wgrac "gotowca" od BLT do starego kompa? ( pewnie powiecie, ze kalecze ale nie usmiecha mi sie placic 900-1XXX za program, zeby tylko jezdzic na innych pompkach , a po ogarnieciu wszystkiego placic za korekte ( o ile by przeszlo to jako korekta ).
xander_88 straszna rzeżba by z tego wyszła, po pierwsze po co Ci słupek z pompkami za dużo masz kasy ?
skoro i tak byś oddawał je do cowboya to ja na twoim miejscu kupił bym słupek bez pompek a uderzył do niego z pompkami od AJM, ile kasy byś zaoszczędził a po drugie na lini pompki-program (taki "gotowiec") pewnie pojawił by się gdzieś problem. Po co Ci jakiś gotowiec z BLT, jak chcesz zaoszczędzić kase na programie to ja bym już wolał kupić cały sterownik od ASZ albo ARL
skoro i tak byś oddawał je do cowboya to ja na twoim miejscu kupił bym słupek bez pompek a uderzył do niego z pompkami od AJM, ile kasy byś zaoszczędził a po drugie na lini pompki-program (taki "gotowiec") pewnie pojawił by się gdzieś problem. Po co Ci jakiś gotowiec z BLT, jak chcesz zaoszczędzić kase na programie to ja bym już wolał kupić cały sterownik od ASZ albo ARL
Detektor, nie chce sie rozpisywac (robic Ci tu smietnika ) chodzi o to, ze nie chce oszczdzac na programie, tylko jak auto bedzie zaraz po swapie, chce nim jeździć ( nie wiem czy zrobie na raz IC,turbo, sprzeglo itp), a wiesz jakie sa terminy u tunerów .. wiec w inna strone , slupek BLT i caly osprzet z AJM (turbo,pompki) będzie to jeździło jakos:/ ?
xander_88, koszty nie warte efektu i czasu a czas jest cenny
dozbieraj 1500 do pompek al-wgraj serie z asz to ci nie urwie turbo z ajm
dozbieraj 1500 do pompek al-wgraj serie z asz to ci nie urwie turbo z ajm
Fahoo, AL nie wchodzą za bardzo w grę (to by dopiero byl zbedny wydatek ) po 1 : nie kupie ich w ciemno na allegro (takie po 200k przebiegu mam ) tylko w takiej cenie jak napisałeś od kogoś "zaufanego" po 2: .. ahhh ten metanol
No nic pomyslimy jak juz sie cos ruszy . Dzieki wielkie wszystkim za pomoc
pozdro
No nic pomyslimy jak juz sie cos ruszy . Dzieki wielkie wszystkim za pomoc
pozdro