Jeśli się zmieści to możliwe, że tak w ETKA różnią się co prawda numerem ale początkiem numeru, a koniec mają taki sam.wegi pisze:czy sam goły wtryskiwacz od silnika 1,8 (symbolu niestety nie znam bo mam tylko "głowę" wtrysku od tego motoru AAM, ABS??) będzie pasował do 1,6 ABU?
TPS do ABU - problemy z obrotami
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wegi
- Użytkownik
- Kontakt:
Mam kolejne problemy z obrotami w moim ABU.
Na biegu jałowym obroty zaczynają windować w górę i falują na poziomie 1600-2000 obr/min (podobnie na benzynie i na gazie), podczas jazdy da się wyczuć delikatne przyszarpywania. Po odłączeniu wtyczki od TPS - jak ręką odjął, obroty na luzie wracają na niecałe 900, auto przyśpiesza normalnie, są jedynie kłopoty z odpaleniem na zimno (to chyba od odłączonego TPS)
Problemy te zaczęły się po tym jak miałem zdjętą przepustnicę w celu wyczyszczenia jej i nałożenia silikonu pomiędzy "głowice" wtrysku a mikser (poprzednio o tym zapomniałem). Miałem też problemy z gaśnięciem auta na gazie dopóki silnik nie osiągnał temp roboczej. Teraz zimny trzyma na gazie ale zaczęly sie problemy z obrotami jak na początku.
Gdzie szukać przyczyny. Na kompie błędy zwiazane z sondą (normalne przy LPG I gen)
Na biegu jałowym obroty zaczynają windować w górę i falują na poziomie 1600-2000 obr/min (podobnie na benzynie i na gazie), podczas jazdy da się wyczuć delikatne przyszarpywania. Po odłączeniu wtyczki od TPS - jak ręką odjął, obroty na luzie wracają na niecałe 900, auto przyśpiesza normalnie, są jedynie kłopoty z odpaleniem na zimno (to chyba od odłączonego TPS)
Problemy te zaczęły się po tym jak miałem zdjętą przepustnicę w celu wyczyszczenia jej i nałożenia silikonu pomiędzy "głowice" wtrysku a mikser (poprzednio o tym zapomniałem). Miałem też problemy z gaśnięciem auta na gazie dopóki silnik nie osiągnał temp roboczej. Teraz zimny trzyma na gazie ale zaczęly sie problemy z obrotami jak na początku.
Gdzie szukać przyczyny. Na kompie błędy zwiazane z sondą (normalne przy LPG I gen)
Toyota RAV4 II D-4D 2005
VW Golf II 1,6 TD 1V 1991
dawniej:
VW Passat B4 1,9 TDI AFN 1996
VW Golf II 1,6 D JP 1991
VW Golf III 1,6i + LPG ABU 1993
VW Golf III 1,9 TD Variant 1997
VW Golf II 1,6 TD 1V 1991
dawniej:
VW Passat B4 1,9 TDI AFN 1996
VW Golf II 1,6 D JP 1991
VW Golf III 1,6i + LPG ABU 1993
VW Golf III 1,9 TD Variant 1997
Panowie, mam prośbę mam wł silnik ABU 1,6 75 koni, ale akurat cały " gaznik" mam w domu , czy wie ktoś jakie wartości rezystancji powinien posiadać ten potencjometr pomiędzy pinami? Z czystej ciekawości się pytam bo mam serwisówkę ale wartości rezystancji są na kilometr odbiegające od tych które ja mam u siebie . Chyba że macie link do takich info na tym forum , to podeślijcie b proszę bo szukam ale marnie to idzie.
Dzięki z góry za informacje
Dzięki z góry za informacje