czy turbina GT1749VA podejdzie do golfa iv ajm?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam. tak jak w temacie chcialbym sie dowiedziec czy trubina z awx o numere GT1749VA podejdzie do golfa iv 1.9 TDI AJM 115KM?
jeśli ta turbina pochodzi z silników aut gdzie sąustawiona poprzecznie to tak. możesz tylko potrzebować przejściówki na stronęzimną żeby podpiąć ją do węże idącego do IC
z tego co wiem to jest to turbina bez koletora a ja chyba potrzebuje z kolektorem? turbinka wyglada tak:
dimitr87, są również i GT1749VA z kolektorem. występowały w silnikach ASZ i innych 130KM stosowanych w Golfie MK4 i Borze.
również w Ibizie i tolledo z silnikami 130KM aoraz w Octawii
również w Ibizie i tolledo z silnikami 130KM aoraz w Octawii
podejdzie a tu masz link do tego o co się pytasz
http://moto.allegro.pl/turbo-turbosprez ... 10932.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://moto.allegro.pl/turbo-turbosprez ... 10932.html" onclick="window.open(this.href);return false;
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
bez żadnego brzerabiana PP podjedzie? wiadomo że rurę od IC trzeba bedzie zmienic ale poza tym nic wiecej? a i orientujecie się ile źrebaków dochodzi?
sam kolektor jest taki sam jak we wszystkich PD montowanych poprzecznie więc nie musisz się stresowaćdimitr87 pisze:bez żadnego brzerabiana PP podjedzie?
na to pytanie dokładnej odpowiedzi nie usłyszysz bo nikt nie jest jasnowidzem, wszystko zależy w jakim stanie maszdimitr87 pisze:orientujecie się ile źrebaków dochodzi?
silnik ale ogromu mocy to Ty się nie spodziewaj jeżeli zmieniasz tylko suszarke
właśnie czyli np to samo turbo z audi a4 nie podejdzie? tak tez myslalem ze szalu nie bedzie ale moze cos lepiej sie bedzie zbieralo
nie, w silnikach wzdłużnie montowanych inaczej jest ulokowany osprzęt i dlatego niektóre podzespoły różniądimitr87 pisze:właśnie czyli np to samo turbo z audi a4 nie podejdzie?
się od tych montowanych przy silnikach poprzecznych.
Kup sobie konkretnie od silnika ASZ jak Ci wcześniej pisał arwam, te silniki we wszystkich autach siedzą poprzecznie. W A4 masz osobno kolektor i suszarke, ręki bym nie dał uciąć, że na 100%
nie będzie pasować. Myślę, że sam kolektor wogóle podejdzie bo same silniki są takie same i suszarke
też zamontujesz ale przypuszczam że problem pojawił by się kiedy trzeba by było już mocować
przewody olejowe do suszarki, musiał byś co nie co przerabiać no i pozostaje jeszcze pytanie co
z rurą która łączy EGR z kolektorem o ile go wogóle używasz. Za dużo zachodu i kombinowania skoro
odrazu możesz kupić od ASZ i tylko zamienić.
Podejrzewam (bo nie sprawdzałem ale sam byłbym za zastosowaniem właśnie takiego turbo), że GT 1749VA z A4 podejdzie do Golfa IV bez problemu. Nie przejmowałbym się dolotem oleju do turbo bo z tym nie ma żadnego problemu - zastosować można bez wielkich ceregieli przewód giętki ciśnieniowy (zastosowany w wielu przypadkach przez forumowiczów z różnych for po ukręceniu rurki olejowej podczas demontażu turbo) i to za kwotę około 20-30 zł. Poza tym jest łatwiejszy dostęp do turbo (bez konieczności demontażu kolektorów : ssącego i wydechowego) a najlepsze jest to, że grucha jest u góry i nie jest narażona na takie uszkodzenia jak w standardowym turbo w Golfie IV. Reasumując - same plusy montażu takiego turbo do Golfa. Muszlę zimną można dowolnie ustawić tak aby łatwo było dorobić dolot do intercoolera - niektórzy nie wiedzą i się boją ją przestawiać ale przecież można muszlę zimną dowolnie obracać, ustawiając ją pod dowolnym kątem gdyż nie ma w niej żadnych karbów ani bolców ustalających jej położenie.
Ostatnio zmieniony czw kwie 28, 2011 08:09 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
Detektor,
da sięto zamontować ale wtedy trzeba down pipe przerabiać wiem bo mam taką operację za sobą
da sięto zamontować ale wtedy trzeba down pipe przerabiać wiem bo mam taką operację za sobą
dimitr87, jeśli w swoim golfie masz turbo vnt15 na dzielonym kolektorze to turbo awx pasuje bez zadnych przeróbek...wszystko pasuje każda srubka
z asz bez przeróbek nie pasuje...spływ jest inny i pod innymm kątem jest ustawiony downpipe-bez odcięcia i spawania sie nie obejdzie
z asz bez przeróbek nie pasuje...spływ jest inny i pod innymm kątem jest ustawiony downpipe-bez odcięcia i spawania sie nie obejdzie
Sztomel, podrzuc gdzie mozna kupic taki przewod za taki hajs?
sam zakup to nic nie da bo sam raczej z tym nic nie zrobisz ale trzeba pytać w okolicznych serwisach regenerujących węże ciśnieniowe, tu masz przykład kolegi stopi z wężem zarobionym na foto : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... rt=60&sid=" onclick="window.open(this.href);return false;