problem ze spadkiem mocy

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kamillll
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze spadkiem mocy

Post autor: kamillll » sob gru 18, 2010 10:33

Witam. Latem kupiłem Golfa III 1.9 TDI 110 KM 96r. Autko śmigało jak niejeden benzyniak co zresztą jest znane użytkownikom tego modelu :hmm: Z powodu białego kopcenia przy odpalaniu konieczna była wymiana uszczelki pod głowicą - spaliny przedostawały się do układu chłodzenia co było zbadane. Po remoncie (frezowanie głowicy, wymiana uszczelki i zaciętego zaworu) moc silnika jakby spadła. Na niskich biegach ma jeszcze jakieś przyspieszenie ale już od 80km/h się wlecze jak zwykły TD. Mam pytanie do użytkowników: czy mechanik mógł czegoś niedopilnować przy wymianach i odwalić fuszerkę? Wiem, że przy wymianie uszczelki trzeba zdejmować koło i robić coś blisko rozrządu więc może coś tam zepsuł? Proszę o pomoc, opinie i z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

problem ze spadkiem mocy

Post autor: Adamm » sob gru 18, 2010 11:38

sprawdzic podpiecie wezykow podcisniena, logi, i sprawdzenie ustawienia rozrzadu

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

kamillll
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: problem ze spadkiem mocy

Post autor: kamillll » sob gru 18, 2010 13:36

Dzięki. Jeszcze jedno pytanko, może głupie ale nie mam doświadczenia a chciałbym kupić własnego VAGa bo w okolicy za badanie dużo życzą a w rodzinie same VW więc tak czy siak się przyda. Czy np takie:
http://allegro.pl/vag409-pl-diagnostyka ... 37659.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-v ... 07204.html" onclick="window.open(this.href);return false;
będą pasować do podpięcia pod AFN? Dużo części w tym GTI jest inne więc jestem przyzwyczajony do przezorności. I ewentualnie w który z tych dwóch lepiej zainwestować?

Awatar użytkownika
Łuki_79
Forum Master
Forum Master
Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS

problem ze spadkiem mocy

Post autor: Łuki_79 » sob gru 18, 2010 14:16

kamillll pisze:chciałbym kupić własnego VAGa bo w okolicy za badanie dużo życzą a w rodzinie same VW więc tak czy siak się przyda.
Najtańszy-najlepszy :grin: na pewno ogarnie kasowanie błędów,sprawdzenie parametrów silnika,wykonywanie logów (mam niebieski i śmiga beż problemu)

Obrazek

kamillll
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze spadkiem mocy

Post autor: kamillll » pn gru 27, 2010 17:29

Na chwilę obecną sprawdziłem podpięcie wężyków podciśnienia - są ok. Z błędów najważniejsze wyskoczyły mi takie:
Silnik: 575 Ciśnienie w kolektorze dolotowym, Czujnik ciśnienia w rurze rozgałęźnej (17-10 - Control Difference - Intermittent)
Immobiliser: 546 Usterka linii przesyłania danych, Usterka na linii przesyłu danych (27-00 - Implausible Signal)
Pierwszy z nich na pewno dotyczy tego problemu tyle że przyczyn i tak może być kilka (zapieczone kierownice, zawór n75 itp). Co sprawdzić lub zrobić najpierw żeby nie wchodzić w zbędne koszta? Zapieczone łopatki chyba odpadają, przecież mechanik wyciągał turbo przy zmianie uszczelki więc powinien zauważyć. Ale jeszcze zapytam o to jutro, jak będę w sprawie rozrządu :chytry:
Ostatnio zmieniony pn gru 27, 2010 18:28 przez kamillll, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

problem ze spadkiem mocy

Post autor: bongo » pn gru 27, 2010 18:22

kamillll pisze: Z logów najważniejsze wyskoczyły mi takie:
To błędy,nie logi :bajer:

kamillll
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze spadkiem mocy

Post autor: kamillll » pn gru 27, 2010 18:30

Już błędy :kac:

pilot1
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze spadkiem mocy

Post autor: pilot1 » wt gru 28, 2010 13:39

Witam,podepnę się pod temat.Mam golfa3 TD.Ostatnio zaczął się dziwnie zachowywać tzn.zaczął tracić moc na wyższych biegach począwszy od czwartego.Przez jakiś czas jezdził normalnie i znów to samo :panna: W końcu po przejechaniu ok.30 km zaczął bardzo szybko tracić moc i przez jakiś kilometr jechałam na jedynce na wolnych obrotach,aż *umarł* nie chce odpalić,pobiera paliwo tak jakby z powietrzem.Mąż wymienił filtr paliwa,ale dalej jest to samo.Bardzo proszę o jakąś podpowiedz zanim oddam do mechanika

pilot1
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze spadkiem mocy

Post autor: pilot1 » wt gru 28, 2010 13:41

dodam jeszcze,że po dodaniu gazu silnik gasł

kamillll
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze spadkiem mocy

Post autor: kamillll » wt sty 04, 2011 13:17

Za rozrząd mechanik który to robił zaręcza własnymi rękami że wszystko było zrobione jak należy. Pomysł, że rozrząd był źle ustawiony uważa za bzdurny, gdyż przesunięcie paska o jeden ząbek powodowałoby pracę na poziomie starych DET'ów lub w ogóle brak możliwości uruchomienia silnika (silnik pracuje jak należy, równo i cicho). Ten sam mechanik po odpaleniu, gazowaniu, dotykaniu itd powiedział że na 90% winą jest zapchana turbina (rozumiem że w necie nazywane jest to zapieczonymi kierownicami) i trzeba oddać do czyszczenia. Zawór N75 wg mnie odpada bo do niego jest oddzielny błąd na liście możliwych. I teraz pytanko forumowiczów: czy opłaca się i czy można samemu czyścić turbinę? Skoro ten mechanik nie chciał i odesłał do serwisu Bosha bo w tej turbinie jest zmienna geometria łopatek a jemu ze względu na nawał roboty nie opłaca się w książkach siedzieć :(

edit: przypomniałem sobie że po wymianie uszczelki głowicy uszczelniłem rurę doprowadzającą powietrze do turbiny bo była pęknięta a nowej dostać nie mogłem. Pęknięcie było w dolnej części a kształt rury przypomina S. Czy to może świadczyć o tym że wcześniej turbina przeładowywała ale ta dziura pomagała "uchodzić" zbędnej mocy?

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

problem ze spadkiem mocy

Post autor: Adamm » wt sty 04, 2011 18:11

kamillll, jak mialesz dziure w dolocie to turbo pompowalo ponad miare bo nadrabialo straty powietrza

to ze n75 ma osobny kod bledu nie znaczy ze nie moze dzialac wadliwie i przez to lapac blad 575

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

kamillll
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze spadkiem mocy

Post autor: kamillll » wt sty 04, 2011 21:09

Nie pomyślałem tak o tej dziurze w dolocie. Czyli problem mógł być dużo przed wymianą uszczelki :otepienie: teraz pozostaje zrobić logi (niedawno dopiero zrozumiałem że to coś innego niż zczytanie błędów :? ). muszę tylko znaleźć dobrze odśnieżoną jezdnię :)

kamillll
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze spadkiem mocy

Post autor: kamillll » wt kwie 26, 2011 18:19

Witam. Prosiłbym o ocenę logów. Robiłem jeden po drugim, trochę się różnią między sobą ale nie wiem czy istotnie. Jeżeli z góry widać jakieś błędy w robieniu ich to z góry przepraszam - pierwszy raz nie zawsze musi wyjść :-) Wydaje się że wszystko było zgodnie z założeniami - na trójce przy 1500 obr but w podłogę i do ponad 4000 obr. Z góry dzięki za pomoc jeżeli widać czego to może być wina.

http://vaglog.rtnet.pl/kamil2_44010.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://vaglog.rtnet.pl/kamil2_44011.html" onclick="window.open(this.href);return false;

P.S. Dodam że od kiedy jest ciepło już mnie raczej nie spotyka problem notlaufu.

Awatar użytkownika
Łuki_79
Forum Master
Forum Master
Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS

problem ze spadkiem mocy

Post autor: Łuki_79 » wt kwie 26, 2011 18:39

kamillll pisze:czego to może być wina.
Zacinającej się zmiennej geometrii w turbosprężarce.Sprawdz na zgaszonym silniku płynność ruchu sztangi gruszki turbiny przy wciskaniu jej do gruszki.Ewentualnie zdejmij zabezpieczenie z dzwigni sterującej zmienną geometrią i sprawdz z osobna co się zacina - vnt czy sztanga.Stawiam na vnt :grin:
P.S Logi umieszczaj w dziale DIAGNOSTYKA

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”