Rolka napinająca pasek rozrządu MK3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rolka napinająca pasek rozrządu MK3
Witam
Od jakiegoś czasu z mojego Gufera dochodzi dziwny dzwięk jakby świst, szum pochodzi on z okolic alternatora, podejrzewam że to wina rozrządu pasek ma przejechane ok 20tyś ale przy wymianie paska, rolka nie została wymieniona, ile taka rolka wytrzymuje przebiegu?
Dodam że pasek klinowy i rolkę wymieniłem oraz sprawdziłem alternator więc pozostaje chyba tylko rolka rozrządu lub ewentualnie pompa wodna co o tym myslicie? Ten dzwięk jest słyszalny szczególnie przy większej prędkości, gdy auto jest na biegu jałowym to nic nie słychać.
Od jakiegoś czasu z mojego Gufera dochodzi dziwny dzwięk jakby świst, szum pochodzi on z okolic alternatora, podejrzewam że to wina rozrządu pasek ma przejechane ok 20tyś ale przy wymianie paska, rolka nie została wymieniona, ile taka rolka wytrzymuje przebiegu?
Dodam że pasek klinowy i rolkę wymieniłem oraz sprawdziłem alternator więc pozostaje chyba tylko rolka rozrządu lub ewentualnie pompa wodna co o tym myslicie? Ten dzwięk jest słyszalny szczególnie przy większej prędkości, gdy auto jest na biegu jałowym to nic nie słychać.
trudno powiedziec ile wytrzymuje nie przyjęta zasada jest taka że powinno wymienic rolkę wraz z paskiem rozrządu jakiej firmy ? SKF metalowa roleczka sprawuje się super jest cicha
[ Dodano: Wto Cze 06, 2006 11:00 ]
jezli chcesz dokładnie zlokalizować szum zrzuć pasek wielorowkowy na chwilę wtedy będziesz pewny na 100%
[ Dodano: Wto Cze 06, 2006 11:00 ]
jezli chcesz dokładnie zlokalizować szum zrzuć pasek wielorowkowy na chwilę wtedy będziesz pewny na 100%
Ostatnio zmieniony wt cze 06, 2006 12:07 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
tez miałem takie brzekolenie i okazało sie że to rolka
Była po prostu jakieś nie znanej firmy (100 zł razem z paskiem) i długo na tym nie pojezdziłem bo własnie wydobywały sie jakies dziwne brzeczenie i musiałem kupic oryginalną, chyba SKF.
ALe to nie znazcy ze u Ciebie bedzie ta sama przyczyna co u mnie. Moze tez byc winatak jak wspomniałeś alternatora lub pompy wody. Zrób tak jak Ci kazał przdmówca.
Była po prostu jakieś nie znanej firmy (100 zł razem z paskiem) i długo na tym nie pojezdziłem bo własnie wydobywały sie jakies dziwne brzeczenie i musiałem kupic oryginalną, chyba SKF.
ALe to nie znazcy ze u Ciebie bedzie ta sama przyczyna co u mnie. Moze tez byc winatak jak wspomniałeś alternatora lub pompy wody. Zrób tak jak Ci kazał przdmówca.
>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=47999 << + aktualizacja fotek strona 3
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
To da,że wyeliminujesz alternator, pompę wody wspomagania itd.P.S.napisz jeszcze ludziom jaki masz silnik.Jeżeli chodzi o takie gwizdanie, to w 1Y takie coś też słyszalem i to po wymianie paska wieloklinowego.A jeżeli chodzi o rozrząd, słychac go głównie na wolnych obrotach.mmksk pisze:Tzn. co da zrzucenie paska klinowego?
- Paweł Marek
- V.I.P.
rolka brzęczy chrobocze. Świst to może być po prostu za bardzo napięty pasek rozrządu, ale jasne że trzeba wykluczyć świst innych pasków zdejmująć je na chwilkę
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ten świst , rzężenie słychać dobrze dopiero od 50km/h, a silnik mam 1,6 AEE lub AEA. Wczoraj byłem u mechanika i po przejażdżce również stwierdził że coś świszczy, rzęzi ale co to sam za bardzo nie wie.
Silnik na postoju nie wydaje w zasadzie dziwnych dzwięków tylko podczas jazdy.
Co proponujecie ? Olac to i jeżdzić czy lepiej oddać auto do mechaniora niech go posprawdza?
Silnik na postoju nie wydaje w zasadzie dziwnych dzwięków tylko podczas jazdy.
Co proponujecie ? Olac to i jeżdzić czy lepiej oddać auto do mechaniora niech go posprawdza?
- felicjator
- Ma gadane
- Kontakt:
Cześć
Podłącze się i powiem co było w moim golfie. Wymieniłem pasek po kupieniu auta. Jak się rozgrzeje np. po dłuższej tracie to na niskich biegach szczególnie na 3 i wolnej jeździe słychać gwizd. Pojechałem do mechanika który opiekuje się moim autem. Powiedział, że pasek jest napięty ok. A że silnik się rozgrzał, to przygazowałem lekko i cicho gwizdało. Wtedy mechanik kapnął troszkę koncentratu płynu chłodzącego (na pasek) i gwizdanie znikło. Stwierdził, że jak pasek się rozgrzeje to się "kleji", po prostu jest nie majlepszej jakości (i tu się *#cenzura#*....em bo w sklepie był bbbardzo dobry - cena). Można jeżdzić, bo napięcie paska było ok. (dodam że pasek wieloklinowy też wymieniałem). No i sobie tak od czasu do czasu pogwizduje.
Podłącze się i powiem co było w moim golfie. Wymieniłem pasek po kupieniu auta. Jak się rozgrzeje np. po dłuższej tracie to na niskich biegach szczególnie na 3 i wolnej jeździe słychać gwizd. Pojechałem do mechanika który opiekuje się moim autem. Powiedział, że pasek jest napięty ok. A że silnik się rozgrzał, to przygazowałem lekko i cicho gwizdało. Wtedy mechanik kapnął troszkę koncentratu płynu chłodzącego (na pasek) i gwizdanie znikło. Stwierdził, że jak pasek się rozgrzeje to się "kleji", po prostu jest nie majlepszej jakości (i tu się *#cenzura#*....em bo w sklepie był bbbardzo dobry - cena). Można jeżdzić, bo napięcie paska było ok. (dodam że pasek wieloklinowy też wymieniałem). No i sobie tak od czasu do czasu pogwizduje.
U mnie to rzężenie ten dzwięk podobny jest bardzo do dzwieku jakie wydaje wspomaganie kierownicy gdy kręcę kierownica na postoju, więc chyba raczej to nie sa paski, wspomaganie chyba też nie, sam już nie wiem
Ostatnio zmieniony czw cze 08, 2006 10:46 przez mmksk, łącznie zmieniany 1 raz.