Rolka napinająca pasek rozrządu MK3

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Rolka napinająca pasek rozrządu MK3

Post autor: mmksk » wt cze 06, 2006 09:55

Witam
Od jakiegoś czasu z mojego Gufera dochodzi dziwny dzwięk jakby świst, szum pochodzi on z okolic alternatora, podejrzewam że to wina rozrządu pasek ma przejechane ok 20tyś ale przy wymianie paska, rolka nie została wymieniona, ile taka rolka wytrzymuje przebiegu?
Dodam że pasek klinowy i rolkę wymieniłem oraz sprawdziłem alternator więc pozostaje chyba tylko rolka rozrządu lub ewentualnie pompa wodna co o tym myslicie? Ten dzwięk jest słyszalny szczególnie przy większej prędkości, gdy auto jest na biegu jałowym to nic nie słychać.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt cze 06, 2006 10:03

trudno powiedziec ile wytrzymuje nie przyjęta zasada jest taka że powinno wymienic rolkę wraz z paskiem rozrządu jakiej firmy ? SKF metalowa roleczka sprawuje się super jest cicha

[ Dodano: Wto Cze 06, 2006 11:00 ]
jezli chcesz dokładnie zlokalizować szum zrzuć pasek wielorowkowy na chwilę wtedy będziesz pewny na 100%
Ostatnio zmieniony wt cze 06, 2006 12:07 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dymian1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Dymian1 » wt cze 06, 2006 12:01

tez miałem takie brzekolenie i okazało sie że to rolka :chytry:
Była po prostu jakieś nie znanej firmy (100 zł razem z paskiem) i długo na tym nie pojezdziłem bo własnie wydobywały sie jakies dziwne brzeczenie i musiałem kupic oryginalną, chyba SKF.
ALe to nie znazcy ze u Ciebie bedzie ta sama przyczyna co u mnie. Moze tez byc winatak jak wspomniałeś alternatora lub pompy wody. Zrób tak jak Ci kazał przdmówca.

>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=47999 << + aktualizacja fotek strona 3

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » wt cze 06, 2006 12:24

Tzn. co da zrzucenie paska klinowego? on jest wymieniony razem z rolką, a alternator również jest ok. Ten szmer pojawia się głównie przy większej prędkości szczególnie słychac go gdy silnik jest pod obciążeniem.
:kac:

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt cze 06, 2006 15:38

mmksk pisze:Tzn. co da zrzucenie paska klinowego?
To da,że wyeliminujesz alternator, pompę wody wspomagania itd.P.S.napisz jeszcze ludziom jaki masz silnik.Jeżeli chodzi o takie gwizdanie, to w 1Y takie coś też słyszalem i to po wymianie paska wieloklinowego.A jeżeli chodzi o rozrząd, słychac go głównie na wolnych obrotach.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 06, 2006 18:27

rolka brzęczy chrobocze. Świst to może być po prostu za bardzo napięty pasek rozrządu, ale jasne że trzeba wykluczyć świst innych pasków zdejmująć je na chwilkę

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » śr cze 07, 2006 07:22

Ten świst , rzężenie słychać dobrze dopiero od 50km/h, a silnik mam 1,6 AEE lub AEA. Wczoraj byłem u mechanika i po przejażdżce również stwierdził że coś świszczy, rzęzi ale co to sam za bardzo nie wie.
Silnik na postoju nie wydaje w zasadzie dziwnych dzwięków tylko podczas jazdy.
Co proponujecie ? Olac to i jeżdzić czy lepiej oddać auto do mechaniora niech go posprawdza?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr cze 07, 2006 07:49

ja bym nie olewał !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :dol:

yoka2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: yoka2005 » śr cze 07, 2006 09:15

Jak masz silikon w spraju to pryśnij na pasek i rolkę jak przestanie to będzie wiadomo do czego sie zabrać jak nie to szukać dalej.

Awatar użytkownika
felicjator
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: felicjator » śr cze 07, 2006 10:34

Ja rozrząd miałem wymieniany niedawno po zakupie samochodu i piszczy mi tylko jak zapalam go a silnik jest zimny. Jak wejdzie na obroty pisk znika i jest OK.

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » śr cze 07, 2006 11:07

Sam już nie wiem co o tym myśleć, oddam go do mechaniora może to naprawi i mam nadzieje że nie wymieni mi połowy auta. :crazy:

Awatar użytkownika
kristo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kristo » czw cze 08, 2006 09:56

Cześć
Podłącze się i powiem co było w moim golfie. Wymieniłem pasek po kupieniu auta. Jak się rozgrzeje np. po dłuższej tracie to na niskich biegach szczególnie na 3 i wolnej jeździe słychać gwizd. Pojechałem do mechanika który opiekuje się moim autem. Powiedział, że pasek jest napięty ok. A że silnik się rozgrzał, to przygazowałem lekko i cicho gwizdało. Wtedy mechanik kapnął troszkę koncentratu płynu chłodzącego (na pasek) i gwizdanie znikło. Stwierdził, że jak pasek się rozgrzeje to się "kleji", po prostu jest nie majlepszej jakości (i tu się *#cenzura#*....em bo w sklepie był bbbardzo dobry - cena). Można jeżdzić, bo napięcie paska było ok. (dodam że pasek wieloklinowy też wymieniałem). No i sobie tak od czasu do czasu pogwizduje.

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » czw cze 08, 2006 10:43

U mnie to rzężenie ten dzwięk podobny jest bardzo do dzwieku jakie wydaje wspomaganie kierownicy gdy kręcę kierownica na postoju, więc chyba raczej to nie sa paski, :hmm: wspomaganie chyba też nie, sam już nie wiem
Ostatnio zmieniony czw cze 08, 2006 10:46 przez mmksk, łącznie zmieniany 1 raz.

yoka2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: yoka2005 » czw cze 08, 2006 10:44

ja miałe tą samą usterkę kleił się pasek Bosch po 20 tkm

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”