Witam
Od niedawna jestem posiadaczem starszego golfika (1994r) i w związku z nim posiadam taki mały problem.
Sprawa dotyczy obrotomierza, mianowicie pokazuje on obroty powiedzmy "na zamknięty zegar" czyli prawie pionowo w dół. Troszkę poczytałem i wiem że winny może tu być alternator, ale przed rozebraniem go chciałem zapytać czy coś jeszcze należy sprawdzić w tym przypadku.
Może ktoś miał taki problem i zna rozwiązanie.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi gdyż na razie jestem laikiem jeśli chodzi o golfa.
pozdrawiam i z góry dziękuję.
ps. jeśli potrzeba postaram się zamieścić zdjęcie jak to wygląda
Złe wskazania obrotomierza.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Może troszkę jaśniej, jakoś nie mogę sobie wyobrazić "zamkniętego zegara pionowo w dół".
Wskazówka wisi w dół, kręci się w inną stronę czy jak ?
Jakoś nie widzę związku alternatora z obrotomierzem, jak pada alternator masz niskie napięcie ładowania i tyle.
Wskazówka wisi w dół, kręci się w inną stronę czy jak ?
Jakoś nie widzę związku alternatora z obrotomierzem, jak pada alternator masz niskie napięcie ładowania i tyle.
a zdawało mi się że napisałem jasno
obrotomierz nawet jak samochód pracuje na wolnych obrotach to wskazuje poza skalę czyli obraca się prawie o 360stopni.
Co do alternatora to wyczytałem na forum że od niego jest pobierany sygnał o obrotach i na próbę odłączyłem jeden kabelek i obrotomierz i prędkościomierz przestał działać.
Poniżej podgląd, fotka zrobiona w czasie kiedy samochód pracował na "luzie".
obrotomierz nawet jak samochód pracuje na wolnych obrotach to wskazuje poza skalę czyli obraca się prawie o 360stopni.
Co do alternatora to wyczytałem na forum że od niego jest pobierany sygnał o obrotach i na próbę odłączyłem jeden kabelek i obrotomierz i prędkościomierz przestał działać.
Poniżej podgląd, fotka zrobiona w czasie kiedy samochód pracował na "luzie".
Odświeżam temat, może ktoś miał podobny przypadek i wie jaka jest przyczyna takich wskazań obrotomierza.
Zegary od TDI w zwykłym dieslu. Wymień zegary na takie z D/TD i będzie ok
a tu jest związek i to dużyskaktus pisze:Jakoś nie widzę związku alternatora z obrotomierzem, jak pada alternator masz niskie napięcie ładowania i tyle.