Problem z jazdą podczas deszczu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dworak
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: dworak » ndz maja 15, 2011 21:26

Witam, mam niecodzienny problem z moim mk2 1.3 benzyna. Mianowicie, podczas deszczu, lub gdy jest dość mokro auto nie chce jechać, dusi się, traci moc, szarpie, chodzi nie równo, gaśnie np na luzie gdy stoję na światłach. Gdy pogoda bez opadów wszystko jest ok. Wymieniłem kable wysokiego napięcia, moduł, świece. Spotkał się ktoś z czymś podobnym? Co zrobić/wymienić/naprawić? Doradźcie coś. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sokol26
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sokol26 » ndz maja 15, 2011 22:33

ja bym raczej stawiał na filtr powietrza albo dolot sprawdź czy dobrze sie trzyma i spojrz na filtr. Czasem jak montuja mikser od lpg to te oryginalne zaczepy dolotu nie siegaja, spece od gazu robia to po swojemu, potem sie nietrzyma i lewe powietrze łapie. Sprawdź też tą gumową tulejke na której trzyma sie dolot.

A pozatym to nie ten dział.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz maja 15, 2011 23:38

Dział może być, problem na pewno jest elektryczny. Tylko dworak typ silnika trzeba napisać. Drąż dalej temat okablowania. Kopułka zostaje, cewka, czujnik halla i wtyczki do tych rzeczy. I wtyczka sterownika silnika jeśli to wtrysk . Pobaw się odpalając auto po ciemku i pryskając wodą po różnych miejscach, może znajdziesz tak przyczynę, może bedzie widać ucikającą iskrę.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

dworak
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: dworak » pn maja 16, 2011 14:55

sokol26- gazu nie mam. Sprawdzę filtr. Paweł Marek, dzięki za rady. Czujnik halla też był wymieniony, zapomniałem wyżej napisać. Przed wymiana kabli wysokiego napięcia iskra uciekała przy kopułce ale po wymianie już nie ucieka tam. Gdzie znajdę to wtyczkę sterownika?? Jak sprawdzić typ silnika??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn maja 16, 2011 22:19

Sterownik na podszybiu, typ silnika, wpisz to pytanie w szukajkę na dole. Zdejm plastykową osłonę z kopułki i metalowe osłony z fajek jeśli je masz - tak dla testu, czasem pod nimi zmyka iskra a nie widać tego

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

dworak
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: dworak » wt maja 17, 2011 13:38

Typ silnika to NZ. Iskra nie ucieka. Ten sterownik to moduł zapłonowy? bo tylko go widzę na podszybiu, Jeśli o to chodzi to wymieniłem to.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”