Nietypowy problem :/ wentylator, uszczelka ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Witam . mam w swoim golfie 1.8 16v Kr problem .
A więc nie załącza mi się wentylator czasem i co 5 dni jak chce sprawdzic stan płynu chłodniczego bo komputer mówi że mało, na zimnym otwieram zbiornik wyrównawczy płyn wali do góry na wskaźnik max zakrecam i potem przez ok jak 3-4-5 razy go zagrzeje (nie mylić z zagotuje) wyłączam silnik, chłodnica zimna przewody są nabrzmiałe jak balon twarde , i za ten któryś raz wkońcu chłonica robi sie ciepła i załącza się wentylator oczywiscie wtedy wywala płyn z pod korka jest te pare dni dobrze i znowu historia sie powtarza komputer mówi że mało płynu babab itp :/układ pare miesiecy temu był odpowietrzany poprzez czujnik temeratury wody w chłodnicy bo z tego co wiem innego sposobu tam nie ma . płyn nie jest zmiksowany z olejem . oleju nie przybywa ;/ . jak wiemy w tym aucie pompa wody nie jest z rozrządem wiec poprzedni właściciel nie zminiaj jej podczas wymiany , z tego co mi powiedział a jest to mój dobry znajomy , miał ten samochód miesiac zrobil 5 tys ja mam go już od 15 tys km ,a jemu mówił poprzedni właściciel że nic nie robił przy aucie (był to starszy gość który auto z niemiec przytargał i nie wiedział że będzie mu tyle palił wachy i sprzedał .
Jak sądzicie czy to uszczelka pod głowicą , czy pompa wody ? pomocyy !!:(
A więc nie załącza mi się wentylator czasem i co 5 dni jak chce sprawdzic stan płynu chłodniczego bo komputer mówi że mało, na zimnym otwieram zbiornik wyrównawczy płyn wali do góry na wskaźnik max zakrecam i potem przez ok jak 3-4-5 razy go zagrzeje (nie mylić z zagotuje) wyłączam silnik, chłodnica zimna przewody są nabrzmiałe jak balon twarde , i za ten któryś raz wkońcu chłonica robi sie ciepła i załącza się wentylator oczywiscie wtedy wywala płyn z pod korka jest te pare dni dobrze i znowu historia sie powtarza komputer mówi że mało płynu babab itp :/układ pare miesiecy temu był odpowietrzany poprzez czujnik temeratury wody w chłodnicy bo z tego co wiem innego sposobu tam nie ma . płyn nie jest zmiksowany z olejem . oleju nie przybywa ;/ . jak wiemy w tym aucie pompa wody nie jest z rozrządem wiec poprzedni właściciel nie zminiaj jej podczas wymiany , z tego co mi powiedział a jest to mój dobry znajomy , miał ten samochód miesiac zrobil 5 tys ja mam go już od 15 tys km ,a jemu mówił poprzedni właściciel że nic nie robił przy aucie (był to starszy gość który auto z niemiec przytargał i nie wiedział że będzie mu tyle palił wachy i sprzedał .
Jak sądzicie czy to uszczelka pod głowicą , czy pompa wody ? pomocyy !!:(
Me Gti 16v Kr --->>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=382907" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam spory asortyment opon na sprzedaż :]
Kolego sprawdź termostat czy się nie zaciął, pompa wody też morz być wina. Na początek sprawdź pompę i termostat.
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Zacznij od termostatu, bo koszt najmniejszy. Prawdopodobnie się zawiesza. Polecam Wahler'a. Koszt ok 30zł
Podmień, też korek od zbiorniczka, możliwe że jest uwalony i nie odpowietrza.
Pompa jak się rozleci, to się z niej leje. Ewentualnie mogły przerdzewieć się łopaty i nie pompuje. Z tym, że nie zawsze, bo łopaty w niektórych były metalowe, a w innych z dur aluminium.
Podmień, też korek od zbiorniczka, możliwe że jest uwalony i nie odpowietrza.
Pompa jak się rozleci, to się z niej leje. Ewentualnie mogły przerdzewieć się łopaty i nie pompuje. Z tym, że nie zawsze, bo łopaty w niektórych były metalowe, a w innych z dur aluminium.
-
- Użytkownik
Kolego sprawdź termostat czy się nie zaciął, pompa wody też morz być wina. Na początek sprawdź pompę i termostat.
sprawdzone otwiera ,
delikatnie pod pompa jest mokro ;/ mam nadzieje że pompa padla wszystko sie okaze jak pompa przyjdzie :/ jak wiemy pompa ok 100zl a uszczelka komplet z planowaniem 1000zl jak w brode strzelil :/Pompa jak się rozleci, to się z niej leje
Me Gti 16v Kr --->>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=382907" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paweł Marek
- V.I.P.
Olsen_16v_KR, na początek podmiana korka zbiorniczka, jego zaworek ciśnieniowy może nie upuszczać nadmiaru ciśnienia od brudu (można wygotować stary w wodzie z octem zwykle pomaga). Następnie - poniewaz nie czujnik służy do odpowietrzania tylko cienki wężyk odpowietrzający idący do zbiorniczka powoduje samoistne odpowietrzenia - to sprawdź drożność tego wężyka i obu króćców na które jest nałożony. Podejrzewam że jedna z tych dwóch rzeczy załatwi problem. A jeśli nie to patrz czy jakieś bąblowanie jest w zbiorniczku, nie wykluczam uszczelki pod głowica ale to jest 10 razy rzadsze niż się podejrzewa. Przy zalewaniu płynem - nie sil się na zalanie go od razu do kreski, zalej trochę mniej i pojeździj aż się termostat otworzy, potem przestudź silnik i dopiero wtedy odkręcaj korek i dolej ile trzeba
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Użytkownik
a więc Korek wygotowany . przewód przeczyszczony na dwóch końcach i narazie jest dobre i tak w poniedziałek wymienie pompe wody . no mi też sie nie zdaje by to była uszczelka gdyż oranżadka pod korkiem sie nie robi mocy nie traci , olej nie rośnie . nic w płynie nie pływa dziwnego .
-
- Użytkownik
Paweł Marek, Powiem tak wszystko teraz hula jak należy Kolega tu dobrze podpowiedzial pomógł pompa nowa i tak jak wyciągałem to jeszcze wwo dobra ale wolałem zmienić bo nie wiem ile by jeszcze wytrzymała gdybym wiedział jak kliknąć pomógł bym to zrobił ale nie wiem pozdr temat clozed ;p
- Paweł Marek
- V.I.P.
Masz przycisk z plusikiem u góry mojego postu ale nie trzeba, najważniejsze że napisałeś o rozwiązaniu problemu i że działa.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- golfista_1993
- Mały gagatek
lukasfenix Pompa może się nie pocić a może nie pompować wody... Np. może być wada fabryczna i po jakimś czasie niby koło się kręci ale wirnik w środku pompy nie...
Olsen_16v_KR Jakiej firmy kupiłeś pompę wody
Olsen_16v_KR Jakiej firmy kupiłeś pompę wody
Pompa mogła ciec z powodu ciśnienia, bo pisałeś że węże masz jak balony. Ja jak miałem nabite ciśnienie w układzie ( z innej przyczyny ), to też mi przeciekł płyn, ale gdzie indziej.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz