Witam,
wlasnie skladam sobie taki silnik do sciro i mam plan postawic go na zwyklej skrzyni 2Y na odwroconym kole zamachowym. Zdaje sobie sprawe ze powierzchnia tarczy/docisku czy zamachu moze byc troche mala, ale mimo to chcialbym zrobic probe. Dodatkowo lezy u mnie odelzone kolo zamachowe ktore wazy mniej niz 3 kg. Pytanie czy ktos juz kiedys probowal zrobic taki zabieg czy jest to totalna przesada? Silnik AEB na gratach od S3. Mam na skladzie kilka skrzyn i kompletow sprzegiel, ale czy ma to racje bytu?
lekkie ODWROCONE kolo zamachowe w 1.8T
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Re: lekkie ODWROCONE kolo zamachowe w 1.8T
Myśląc logicznie sprzęgło które chcesz wsadzić to 210mm które było dedykowane do silników z momentem około 170Nm.
U ciebie na gratach od S3 będzie pewnie około 300Nm.
Jeżeli lubisz się bawić i zrzucać skrzynie co chwile, to czemu nie, można spróbować i opisać rezultaty na forum,a przy okazji pozbędziesz się tych wszystkich kompletów sprzęgieł i ci się zrobi porządek w garażu
U ciebie na gratach od S3 będzie pewnie około 300Nm.
Jeżeli lubisz się bawić i zrzucać skrzynie co chwile, to czemu nie, można spróbować i opisać rezultaty na forum,a przy okazji pozbędziesz się tych wszystkich kompletów sprzęgieł i ci się zrobi porządek w garażu
a ja moge ci zrobic takie sprzeglo do starej skrzyni na ciegla , mialem sobie zrobione to najmiejsze 190mm tarcza i w mojej jedynce turbo przy ponad 300nm, dawalo rade bez problemu i mozna było strzelać z 2 biegu pełnym ogniem
Spawanie nierdzewki i aluminium, swapy , montaż turbosprężarek, klatki bezpieczeństwa
-
- V.I.P.
- Kontakt:
jest taki gość z Warszawy - Filip. Jeździ 1,8T a mk2 na zwyklej skrzyni na drąga. Ma tam chyba z 500nm i daje rade. Sprzeglo tylko mocno zmodyfikowane (chyba podwójna sprezyna i dodatkowo spiek). Nie rozpada mu sie to. Skrzynia biegów i tak jest pewnie rozebrana i wzmocniony mechanizm roznicowy.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie