[MK4] Szarpie, dostaje drgawek, dziwna praca silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Progresywny
- Lubie to!
Witam forumowiczów.
Dziś jadąc zauważyłem że autko zaczyna sobie delikatnie poszarpywać. Po dłuższej przejażdżce było coraz gorzej, i przy każdym dodawaniu gazu (najbardziej kiedy wcisne gaz do dechy) na każdym biegu auto strasznie szarpie i przerywa + do tego zapaliła sie kontrolka od ESP.
Po otwarciu maski zauważyłem jak całym silnikiem rzuca, i do tego dziwnie pracuje - tak zmęczeniowo i jak stary klekot diesel. Po zgaszeniu i odpaleniu silnika bylo w miare ok, ale tylko na chwilę.. bo problem powrócił- zapala sie kontrolka i dalej to samo.
Panowie wiecie co to może sie dziać?? Moze ktoś to przerabiał?? To bardzo pilne, bo autko jest mi potrzebne, bardzo byłbym wdzięczny za każde info.
Golf IV, 101 KM, AXR, PD
Dziś jadąc zauważyłem że autko zaczyna sobie delikatnie poszarpywać. Po dłuższej przejażdżce było coraz gorzej, i przy każdym dodawaniu gazu (najbardziej kiedy wcisne gaz do dechy) na każdym biegu auto strasznie szarpie i przerywa + do tego zapaliła sie kontrolka od ESP.
Po otwarciu maski zauważyłem jak całym silnikiem rzuca, i do tego dziwnie pracuje - tak zmęczeniowo i jak stary klekot diesel. Po zgaszeniu i odpaleniu silnika bylo w miare ok, ale tylko na chwilę.. bo problem powrócił- zapala sie kontrolka i dalej to samo.
Panowie wiecie co to może sie dziać?? Moze ktoś to przerabiał?? To bardzo pilne, bo autko jest mi potrzebne, bardzo byłbym wdzięczny za każde info.
Golf IV, 101 KM, AXR, PD
- Yarecki
- Mały gagatek
- Kontakt:
u mnie tak bylo jak pompowtryskiwacz cylindra 1szego mówił pomału papa...
- Progresywny
- Lubie to!
Jeśli to ktorys z pompowtryskiwaczy padł, to jak zdiagnozować który ???Yarecki pisze:u mnie tak bylo jak pompowtryskiwacz cylindra 1szego mówił pomału papa...
Podpiecie pod vag coś pokaże?
- Quintus
- Użytkownik
- Auto: Dodge Durango SLT
Statyczne logi grup 13, 18, 23 powinny dac ogląd stanu pompowtryskiwaczy.
- conrado100
- Użytkownik
- Kontakt:
ja tak mialem jak mi sprzęgło poszło szarpal silnikiem....
- Progresywny
- Lubie to!
Dobra panowie, auto podpiąlem pod VAG! Pokazał mi 2 błędy:
18074 Wtryskiwacz 1- przerwa, obwod otwarty-zwarcie do masy
16685 Brak zapłonu cylinder 1
Więc chyba wszystko jasne, tak? Auto gdy jest ROZGRZANE wpada (tak jakby to powiedziec) w tryb awaryjny. Wydaje mi się ze chodzi na 3 gary, lubi sobie potelepać/dostaje drgawek, i czuuuć to jak ma cięzko.
18074 Wtryskiwacz 1- przerwa, obwod otwarty-zwarcie do masy
16685 Brak zapłonu cylinder 1
Więc chyba wszystko jasne, tak? Auto gdy jest ROZGRZANE wpada (tak jakby to powiedziec) w tryb awaryjny. Wydaje mi się ze chodzi na 3 gary, lubi sobie potelepać/dostaje drgawek, i czuuuć to jak ma cięzko.
Qui,grupa 13 cos szwankuje, mozesz zerknąć (czerwona Linia )?? Tu juz jest pokazane jak auto "wkroczylo" w błąd.Qui pisze:Statyczne logi grup 13, 18, 23
- Quintus
- Użytkownik
- Auto: Dodge Durango SLT
nie potrafię nic powiedzieć z tego rodzaju analizy, ale ewidentnie coś widać, że jedna pompka ma jakieś przerwy. wg vag-com blok 13 powinien pokazywać korekcje, 18 przerwy w obwodzie, 13 pokazuje w mg/skok (zakres -2,8-2,8). Nie jestem na tyle kumaty, zeby zgadnąć co Twoje badanie (inny program?) pokazało, ale ewidentnie 1 cylinder odbiega od normy. Albo jest padnięty kompletnie, albo jest jakas mechaniczna przerwa w obwodzie. moze czysczzenie tych wtyczek coś pomoże.
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Zdejmij pokrywę i sprawdz wtyczki pompek,szczególnie I-wszej
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=364471" onclick="window.open(this.href);return false;
P.S Zainstaluj sobie vag-com 311.2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=364471" onclick="window.open(this.href);return false;
P.S Zainstaluj sobie vag-com 311.2
- Progresywny
- Lubie to!
Własnie wyczaiłem na innym forum coś o tych wtyczkach.. chyba sie biore za robotę zaraz:) Jak wyczyscic? preparatem jakimś? czy poprostu docisnąć, bo ktoraś moze nie łączyc??
Aha, w najlepszym przypadku gdyby były te wtyczki i bym to zrobił (poprawił).. to błąd i tak trzeba bylo by skasować? czy sam sie skasuje?
Aha, w najlepszym przypadku gdyby były te wtyczki i bym to zrobił (poprawił).. to błąd i tak trzeba bylo by skasować? czy sam sie skasuje?
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Wypnij wtyczkę i podoginaj blaszki,aby był lepszy "styk",zapodaj sprayem do złącz elektrycznych i się okaże czy pomogło.
Trzeba usunąćBolson Tdi pisze: to błąd i tak trzeba bylo by skasować? czy sam sie skasuje?
- Progresywny
- Lubie to!
Ok. Ide działać Napiszę pozniej o efekcie ... oby to było to.
- trepek
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tak samo miałem jak w pompie VE jeden przewód wysokiego ciśnienia stracił szczelnośći nie podawało odpowiedniej dawki paliwa do cylindra. U Ciebie jeśli nie wtryczka to pompowtrysk żegna się z tym światem.
- Progresywny
- Lubie to!
Dzisiaj wszystko złożyłem do kupy podgięłem styki, wyczysciłem spray'em do styków... i co najważniejsze, po przejechaniu 20 km nic sie nie dzieje z pompowtryskiwaczami i dziwnym zachowaniem silnika. Auto chodzi jak chodziło:) Zobaczymy jak będzie po wiekszym przebiegu km. Napiszę o tym.
- Progresywny
- Lubie to!
Dobra panowie zrobione 80 km - Nic sie złego nie dzieje. Raczej to już pewne, że to była wina tych styków
Dziękuje wszystkim za pomoc !!!
Dziękuje wszystkim za pomoc !!!