Ściąga w lewo - przez maglownicę???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Samo sprawdzenie i ustawienie zbieżności nie wystarczy!
Aby wyeliminować ściąganie w lewo/prawo trzeba sprawdzić i ustawić pochylenie kół.
Czyli pełna geometria,a nie tylko kręcenie drążkami!
Aby wyeliminować ściąganie w lewo/prawo trzeba sprawdzić i ustawić pochylenie kół.
Czyli pełna geometria,a nie tylko kręcenie drążkami!
- lukiskwuki
- Użytkownik
ja miałem podobny problem ...nikt nie wiedzial o co chodzi i juz zaczeło sie gadanie ze moje mk2 zatrzymało sie na przystanku....gdy sam sie zabrałem za porzadne pomierzenie golfa okazało sie ze ława jest przesunieta o 1cm tu na forum tez były głosy ze ławy nie nie reguluje i nie moze miec ona na to wpływu a jednak po przesunieciu ławy geometria 0 w minucie na plytach i zadnego zdzierania opon juz nie ma..
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=142&t=363838" onclick="window.open(this.href);return false;
wiec kolego kombinuj
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=142&t=363838" onclick="window.open(this.href);return false;
wiec kolego kombinuj
[img]http://images40.fotosik.pl/279/144bed300257a022med.jpg[/img]
No dobra panowie a jak ściąga w lewo ale nawet na postoju czuć lekki opór przy kręceniu w prawo i nie jest to maglownica? Wtedy zbieżność odpada więc co w ogóle pozostaje?
Mam tak samo jak kamillll, że podczas postoju czyje różnicę w kręceniu w prawno i w lewo. Zbieżność była robiona i opony wymieniane. Nadal jest problem.
Jeśli rzeczywiście koło jest cofnięte to diagnosta przy robieniu zbieżności powinien to wychwycić. Mój ojciec przez ustawieniem zbieżności mierzył czy któreś koło nie jest cofnięte.-pawlo111 pisze:zmierzyłem po obu stronach odległości od opony do progu i po lewej stronie (po tej w którą mi ściąga) mam 1cm bliżej do progu niż po prawej. Oczywiście auto postawione na wprost i kierownica na wprost....
na oko nie było nic widać. I co to może być
Cofnięte koło może być skutkiem uszkodzenia wahacza, sanek, powypadkowej przeszłości auta. Trzeba to najpierw sprawdzić.
Wiem, że mój ojciec starą metodą ustawiał takie 4-ślady aby nie ściągały ale to były zamierzchłe czasy początków III RP.
- men505
- Mały gagatek
- Kontakt:
A może jakiś zahacz masz krzywy albo ta maglownica daje w du*e. Podsuwan sugestie bo bardzo mnie ciekawi jaka może być tego przyczyna. Wpadł mi jeszcze pomysł że może hamulec masz przypieczony i trzyma trochę i takie cuda mogą się dziać bo mechanizm różnicowy głupieje.
Sprzedam skrzynię DQY, silnik AJM i osprzęt. Usługi tokarskie. tel. 511-111-805 Sprzedam Simsona skutera.
Mogą być jeszcze mocowania gorne amortyzatora, będę jechał w najbliższym czasie to zrobić. Jak się uda to napiszę.
- bradley
- Forum Master
U mnie tez w prawo ciezej sie kreci niz w lewo. To nie przypadek... to jakas wada fabryczna.
Tak sobie mysle ze zawor ktory puszcza plyn na denko tloka w przekladni daje mniejsze cisnienie w prawo niz w lewo stad ten wyczuwalny wiekszy opor podczas krecenia w prawo.
Tak sobie mysle ze zawor ktory puszcza plyn na denko tloka w przekladni daje mniejsze cisnienie w prawo niz w lewo stad ten wyczuwalny wiekszy opor podczas krecenia w prawo.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
- men505
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Ściąga w lewo - przez maglownicę???
Właśnie. Może jeden z tych zaworów przepuszcza i daje delikatne ciśnienie na jedną stronę. Może to jest głupi pomysł ale spróbuj podnieść przednią oś tak żeby przednie koła były w górze, zapal silnik i obserowuj czy samochód nie skręca sam. Jeżeli by tak było to maglownica jest winna.bradley pisze:
Sprzedam skrzynię DQY, silnik AJM i osprzęt. Usługi tokarskie. tel. 511-111-805 Sprzedam Simsona skutera.
Miałem bardzo podobny problem koledzy
Wymieńcie tuleje w tylnej belce a problem wam zniknie
- bradley
- Forum Master
que?!
To chyba nie ma nic wspolnego z tym ze kreci sie ciezej w prawo niz w lewo Z reszta tuleje mam nowe
To chyba nie ma nic wspolnego z tym ze kreci sie ciezej w prawo niz w lewo Z reszta tuleje mam nowe
Ale może mieć coś wspólnego z pytaniem -pawlo111,bradley pisze:que?!
Jakie miałeś dokładnie objawy?imarom pisze:Miałem bardzo podobny problem koledzy
- bradley
- Forum Master
To raczej przypadek. Pewnie belka byla przesunieta na mocowaniu stad geometria sie nie zgadzala.