Mocne stukanie podczas jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich.Vw Golf 3, 1400cm rok 1995. Wcześniej było zimno to tego nie słyszałem ale teraz jak jeżdżę z otwartymi oknami to słyszę straszne rytmiczne stukanie w przednim kole od pasażera. Takie metaliczne.Tak jak by jakiś metal uderzał o metal. Przy wciskaniu hamulca to ustaje. Podejrzewam łożysko ale ekspertem nie jestem a nie chcę od razu jechać do mechanika bo już raz kiedyś sporo zapłaciłem a oni mi problemu nie rozwiązali. Po za tym trochę kiepsko z kasą i może po waszych podpowiedziach dał bym radę zrobić to samemu. Proszę o sugestię i z góry dzięki za pomoc. Pozdro
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
najbardziej słychać podczas jazdy po nierównym np.kostce brukowej. Przegub to chyba głównie przy skręcaniu by walił co?
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
niekoniecznie tylko przy skrecaniu, ale skoro stuki słychac na nierownosciach to pewnie jakis element zawieszenia
blaszki w klockach skoro po naciśnięciu hamulca ustaje
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
T.O.B.I a możesz napisać co i jak z tym zrobić? jakie blaszki gdzie się dokładnie znajdują co z nimi zrobić i jaki to koszt? dzięki
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
faktycznie blaszki jesli (po wcisniecu pedału hamulca stukanie ustaje) koszt blaszek jakies 2zł
Kiedyś miałem to samo to były blaszki ale również gumki i tulejki na zaciskach te od mocowania. Na 99% to jest to u mnie pomogło. zestaw naprawczy na zacisk koszt 50zł i blaszki których kosztów nie znam ponieważ miałem w komplecie z klockami.
Mk1 w budowie.
AAZ+
AAZ+
- jjaworskyy
- Użytkownik
Kolego proponuje ci zebys podjechal na stacje diagnostyczna i tam ci wyszarpali auto i zajrzeli pod nie, kosztuje to naprawde niewiele (w Gdańsku płacilem 30zl)
przegub zew. terkotanie na skreconych kolach.przegub wew stuki pojedyncze podczas ruszania bądz po nieruwnosciach...sprawdz czy klocki odbijaja...
Jeśli przy hamowaniu hałas ustaje to na 99% jest to wina sprężynek(lub jak kto woli blaszek) dociskających klocki hamulcowe. Miałem tak samo jak pisze Wenti. Koszt nowych blaszek na 2 koła (w zestawie 4 sztuki) to ok. 5zł. Wymienił mi je znajomy mechanik za 10zł Od tamtej pory minęło prawie 8 miesięcy i nic nie słychać.
Można by je wymienić samemu tylko trzeba uważać, w którą stronę powinien być skierowany taki języczek. Trzeba zdjąć koło, następnie wyjąć klocki (są przymocowane chyba na 2 śruby wkręcane od strony silnika) i można wymienić te blaszki. Najlepiej zobaczyć w jaki sposób zamontowane były te stare
Można by je wymienić samemu tylko trzeba uważać, w którą stronę powinien być skierowany taki języczek. Trzeba zdjąć koło, następnie wyjąć klocki (są przymocowane chyba na 2 śruby wkręcane od strony silnika) i można wymienić te blaszki. Najlepiej zobaczyć w jaki sposób zamontowane były te stare
przeguby daja glosy metaliczne stuki i wiele innych rzeczy ,u mnie sworzen byl niedokrecony i stukal gura dół takie pojedyncze gruchanie!
Ostatnio zmieniony sob mar 24, 2012 08:51 przez jacek100, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane