końcówki wtryskiwaczy 216 wyniki ile dają
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Mam taki problem rok temu kupiłem od kolegi golfa 4 1.9TDI ALH który włożył wtryski 216 i sprzęgło nowe jedno mas lukasa jeździł tak pół roku i przymierzał się do softu ale wpadła mu okazja na inne auto i je kupił a mi sprzedał golfa i ja już jeżdżę na tych wtryskach rok. I teraz mam pytanie czy taka jazda szkodzi silnikowi czy lepiej wywalić 216 i włożyć ori wtryski? ( posiadam ory wtryski w domu na wszelki wypadek). Z samochodem nic się nie dzieje pali bardzo dobrze, kopci lekko na 2 biegu później już nie ( Jechałem za moim autem i oglądałem , oczywiście ten który nim jechał pożyłował wszystkie biegi do końca ). Na soft mnie narazie nie stać i przez najbliższy rok mnie nie będzie stać i nie wiem co robić nie chce zajechać silnika przez to moje obawy . Czekam na odpowiedz i z góry dzięki
nic mu nie bedzie , mozesz smigać.
Mazda 5 2.0 pb 155km 187nm
elpako, jeśli nurtuje cię sprawa wtrysków i nie możesz przez nie spać to poprostu się ich pozbądź ja je wezmę
a tak na serio to nic mu nie będzie, możesz spać spokojnie
a tak na serio to nic mu nie będzie, możesz spać spokojnie
- bladzio1
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jeździj na 216 ale jak masz wątpliwości to włóż na próbę stare wtryski, pojeździj trochę to zobaczysz jaka jest różnica i dlaczego ludzie zmieniają na 216elpako pisze:I teraz mam pytanie czy taka jazda szkodzi silnikowi czy lepiej wywalić 216 i włożyć ori wtryski?
Dzięki za odpowiedz wiec mogę spać spokojnie Wiem że różnica jest kolosalna bo jeździłem tym golfem na ori wtryskach jak jeszcze posiadał go kolega. Ale jak piszecie że nic się nie stanie to super będę spał spokojnie Jak kiedyś nazbieram 1200zł to pojadę do dynosoftu ( mam najbliżej )ale szybko to nie nastąpi bo dopiero co wydałem kupę kasy na zawieszenie ponieważ było już w opłakanym stanie( polskie drogi ). Jeszcze raz panowie dzięki za szybką odpowiedz
-
- Forum Master
Witam, tak jak koledzy piszą nic mu nie będzie, możesz jeździć spokojnie. Napisz z kąt jesteś, bo jeśli ze śląska lub okolic to jest promocja na soft za 500zł.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Re: końcówki wtryskiwaczy 216 wyniki ile dają
Kolego, ja też mam ALH z 216, chciałem zrobić od razu program do tego ale niestety przekładam to od roku, zebrać się nie mogę, bo ciągle na coś innego kasa idzie... też bałem się, że jazda z samymi 216 może niezbyt dobrze wpływać ale od momentu założenia ok rok temu przejechałem 47tys.km i nie zauważyłem żeby coś się działo, a tak jak piszesz różnica do serii jest kolosalna jak nieraz mam możliwość porównać ze zwykłym ALH. Czasem jak trzeba się szybko zebrać i pogonię z niskich obrotów zanim turbo dobrze zacznie dmuchać to puści trochę batorego, albo przy ostrym gonieniu np. tak 2 jak piszesz, gdy przeciągnę przez całą skalę obrotów, widzę w lusterku, szczególnie jak ciemno, ale poza tym brak skutków ubocznych, oby tak dalej:)
-
- Forum Master
Witam,
Pozdrawiam.
spróbuj zmienić filtr powietrza na nowy, powinno ustąpić dymienie, u mnie dmuchnie tylko na początku, po rozgrzaniu silnika, gdy mu pierwszy raz dam buta, a później już jest świeża bryza.szczególnie jak ciemno
Pozdrawiam.
Tomek
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Nie przejmuj się tym, pamiętaj, że jeździsz na seryjnym doładowaniu a przez 0.216 więcej gnoju się przelewa więc przy bucie zakopci zanim turbo osiągnie zadane ciśnienie doładowania, poza tym na seryjnym IC ładunek się bardzo szybko nagrzewa, a małe IC nie jest go wstanie schłodzić odpowiednio, więc w początkowej fazie auto może puszczać bąki, wszystko zależy od dawki na nastawniku i kondycji silnika/osprzętu. Ja mam 0.216 plus soft i w czasie normalnej jazdy za mną jest górskie powietrze, ale pociskam sandał do spodu to "kopci" i siły na to nie ma, bez względu czy rozpędzam auto czy "kopię" w gaz przy 140km/hkrzys_jg pisze: pogonię z niskich obrotów zanim turbo dobrze zacznie dmuchać to puści trochę batorego, albo przy ostrym gonieniu np. tak 2 jak piszesz, gdy przeciągnę przez całą skalę obrotów, widzę w lusterku, szczególnie jak ciemno, ale poza tym brak skutków ubocznych, oby tak dalej:)
- bladzio1
- Mały gagatek
- Kontakt:
Potwierdzam:) co prawda mam same 216 jeszcze bez softu ale u mnie jest dokładnie tak samo jak u kolegi italiano_83, tak wiec nie ma sie czym przejmowac.italiano_83 pisze:Nie przejmuj się tym, pamiętaj, że jeździsz na seryjnym doładowaniu a przez 0.216 więcej gnoju się przelewa więc przy bucie zakopci zanim turbo osiągnie zadane ciśnienie doładowania, poza tym na seryjnym IC ładunek się bardzo szybko nagrzewa, a małe IC nie jest go wstanie schłodzić odpowiednio, więc w początkowej fazie auto może puszczać bąki, wszystko zależy od dawki na nastawniku i kondycji silnika/osprzętu. Ja mam 0.216 plus soft i w czasie normalnej jazdy za mną jest górskie powietrze, ale pociskam sandał do spodu to "kopci" i siły na to nie ma, bez względu czy rozpędzam auto czy "kopię" w gaz przy 140km/h
Wiem wiem koledzy czym to jest spowodowane, przy normalnej jeździe też czyściutko u mnie:) niczym się nie przejmuję, ale dzięki za rady:) A co do filtra to nie tak dawno był wymieniany, wiem, że TDIki lubią mieć dość często wymieniany w szczególności ze względu na przepływkę
MK4 TDI ALH nie byłem na hamowni /narazie, muszę sie wybrać/ ale po wymianie wtrysków na 216 od Cowboya poprostu nie mogę uwierzyć jak zap.....la moje TDI. Zaraz po wymianie dałem pochodzić wtryską i golfina poszła na przejażdżkę to co poczułem to poprostu szok /jakoś do końca nie wierzyłem w ,,magię'' 216 tek/
Autko dostało niesamowitego kopa.
Ale najwiekszą frajdę auto pokazało jak po kilku dniach po zamontowaniu 216 tek musiałem wyruszyć w trasę Zero problemów z jakimkolwiem wyprzedzaniem. No ale coś za coś, niestety dwumas zaczął sie śliuzgać na 4/5 biegu i juz kompletuje nowe jednomasowe sprzęgiełko.
Na koniec powiem tylko tyle, że jak jeszcze ktoś się wacha nad wymianą wtrysków w ALH na 216 tki to nie ma co się zastanawiać /może za mocno potraktowałem moje stare sprzęgło po zmianie wtrysków i dostało w dupsko/ banan na twarzy gwarantowany.
Autko dostało niesamowitego kopa.
Ale najwiekszą frajdę auto pokazało jak po kilku dniach po zamontowaniu 216 tek musiałem wyruszyć w trasę Zero problemów z jakimkolwiem wyprzedzaniem. No ale coś za coś, niestety dwumas zaczął sie śliuzgać na 4/5 biegu i juz kompletuje nowe jednomasowe sprzęgiełko.
Na koniec powiem tylko tyle, że jak jeszcze ktoś się wacha nad wymianą wtrysków w ALH na 216 tki to nie ma co się zastanawiać /może za mocno potraktowałem moje stare sprzęgło po zmianie wtrysków i dostało w dupsko/ banan na twarzy gwarantowany.
mxsebek
nie popadaj/cie w hurra optymizm, doszlo pare koni i troche niuta, a Ty piszesz podniecony jakby Cie mialo z siedzeniem wyrywać. a jak zaczelo Ci sie slizgac,to tylko swiadczy o tym,ze Twoje sprzeglo mialo juz dosc, a nie ,ze po 216tkach dochodzi tyle mocy,ze az slizga.
fusse pisze:nie popadaj/cie w hurra optymizm, doszlo pare koni i troche niuta, a Ty piszesz podniecony jakby Cie mialo z siedzeniem wyrywać. a jak zaczelo Ci sie slizgac,to tylko swiadczy o tym,ze Twoje sprzeglo mialo juz dosc, a nie ,ze po 216tkach dochodzi tyle mocy,ze az slizga.
Albo nie miałeś okazji jeździć ,,zamuloną'' 90ką i nie czułeś zmiany po 216tkach, albo tylko z nudów piszesz. Z wyników podanych w tym temacie ,,zamulonemu'' ALH dochodzi 25/30 koników /jest to około 30% na +/ więc sporo.
Mam nadzieje że po zmianie sprzęgła i późniejszym wirusie będzie jeszcze większy banan
mxsebek