CLIMATRONIC I KLIMATYZACJA - BORA czy ktoś mi pomoże???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

shoott
Nowicjusz
Nowicjusz

CLIMATRONIC I KLIMATYZACJA - BORA czy ktoś mi pomoże???

Post autor: shoott » ndz maja 14, 2006 14:50

witam
jestem szczęśliwym posiadaczem VW Bora mam go od trzech lat i nie miałem z nim większych problemów aż do dzisiaj. Jak to po sezonie zimowym gdy się zrobiło ciepło postanowiłem włączyć klimatyzację z którą nigdy przed tem nie miałem problemów. okazało się że nie chodzi. pomyślałem że płyn uciekł i podjechałem do napełnienia i sprawdzenia szczelności. Niestety wszystko bylo oki okazalo sie ze sprezarka nie chodzi (nie zalacza sie) nie moge znalezc od niej bezpiecznika .CO ROBIC

POYDRAWIAM

Awatar użytkownika
regitmc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: regitmc » ndz maja 14, 2006 22:30

Być może sprężąrka siadła ci, producent podaje że w czasie zimy należy co jakiś czas właczyć sprężarkę (klimatyzacje) w celu podtrzymania jej sprawności...

[b] >>> www.4tun.vel.pl <<< [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » ndz maja 14, 2006 23:03

A dokładnie klime trzeba właczyć/uzywac przynajmniej raz na tydzien !! To gwarantuje ze bedzie ona działąc sprawnie przez długi okres czasu. Dłuzsze jej nie uzywanie powoduje niszczenie pewnych elementów takich jak sprezarka. Jesli chodzi o bezpiecznik to jest to numer 25 o wartosci 25A

Pozdrawiam

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
granite
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: granite » ndz maja 14, 2006 23:27

Atomic10 pisze:A dokładnie klime trzeba właczyć/uzywac przynajmniej raz na tydzien !! To gwarantuje ze bedzie ona działąc sprawnie przez długi okres czasu
Dokładnie tak jak pisze Atomic10 klimatyzację należy używać troszkę częściej niż tylko kiedy zrobi się ciepło. Może to nie dla każdego jest logiczne, ale klimatyzację należy również włączać w zimę. Włączając klimatyzację w okresie kiedy nie ma upałów może nam się ona przydać do ususzania powietrza w kabinie co w konsekwencji zmniejszy nam efekt parowania szyb i oczywiście przedłuży żywotność naszej klimatyzacji. :bigok:

Imbrykus
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Imbrykus » pn maja 15, 2006 07:52

I ja się dopisuję do przedmówców. Nie można nie używać klimy!!!

Awatar użytkownika
ApC
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ApC » pn maja 29, 2006 00:04

tylko jak włączyć climatronic w zimie, kiedy temperatura jest przez kilka tygodni na minusie, a poniżej 5stopni celsjusza klima nie ruszy?

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/142850.html][img]http://images.spritmonitor.de/142850_5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
granite
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: granite » pn maja 29, 2006 21:09

ApC pisze:tylko jak włączyć climatronic w zimie, kiedy temperatura jest przez kilka tygodni na minusie, a poniżej 5stopni celsjusza klima nie ruszy?
W takiej sytuacji wystarczy poszukać jakiegoś ustronnego miejsca (np. podziemnego parkingu) i uruchomić na chwilkę klimę (co najmniej 1 raz w miesiącu) ustawiając stopień wydajności dmuchawy na najwyzszy stopień. :grin:

Awatar użytkownika
dycio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: dycio » śr cze 14, 2006 14:22

Jak to mówią mądry Polak po szkodzie ja nie przywiązywałem do tego wagi i teraz mi nie najładniej pachnie Próbowałem czyścić spreyem do odgrzybiania...... po wymianie filtra przeciwpyłkowego wtrysnąłem w wentylator sporą ilość tego środka i we wszystkie wyprowadzenia nawiewów niestety nieprzyjemny zapach dalej pozostał Doszukałem się ze chodzi o ten cały parownik ale nie mogę go znaleźć W zaprzyjaźnionym serwisie chcą 50 zł za wyczyszczenie Chłopaki jestem już 30 zł w plecy POMOCY!!!! Gdzie go szukać??? :(

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » śr cze 14, 2006 16:55

shoott, sprawdz bezpieczniki, to raz, dwa to klime sie spokojnie diagnozuje VAGiem, jak rowniez znajdziesz na forum kody do climatronica, które tez mogo pozwolic Ci zdiagnozowac klimatyzacje - Spreżarka nie załaczy sie jesli jest za niskie cisnienie czynnika chłodzacego, za niska temp zewnetrzna, lub uwalony czujnik temp zewnt, to tak po krótce.

[ Dodano: Sro Cze 14, 2006 4:58 pm ]
dycio pisze:Jak to mówią mądry Polak po szkodzie ja nie przywiązywałem do tego wagi i teraz mi nie najładniej pachnie Próbowałem czyścić spreyem do odgrzybiania...... po wymianie filtra przeciwpyłkowego wtrysnąłem w wentylator sporą ilość tego środka i we wszystkie wyprowadzenia nawiewów niestety nieprzyjemny zapach dalej pozostał
A to akurat nie ma zupełnie zwiazku z urachamianiem kilmy w niskich temp, tylko ze sposobem jej uzytkowania - klime nie nalezy uzywac na krótkich dystansach - zdrowiej dla niej i wlascicela, natomiast przed jej zgaszeniem auta nalezy ustawic nawiew na ciepłe powietrze - po to by osuszyć układ i niedopuscic do powstawania grzybow a w wyniku tego brzydkich zapachów.

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt sie 04, 2006 22:12

ApC pisze:tylko jak włączyć climatronic w zimie, kiedy temperatura jest przez kilka tygodni na minusie, a poniżej 5stopni celsjusza klima nie ruszy?
U mnie klima się włącza po kilkunastominutowym postoju z rozgrzanym silnikiem. Czujnik temperatury (w MK3 znajdujący się na osuszaczu) ogrzeje się od ciepła silnika i klimatyzacja się włączy. Będzie działać do przejechania kilkudziesięciu metrów, kiedy czujnik się ochłodzi.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”