VW GT 1,8...problem z ponownym rozruchem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kolodziejgsm
Nowicjusz
Nowicjusz

VW GT 1,8...problem z ponownym rozruchem

Post autor: kolodziejgsm » śr cze 14, 2006 20:09

Witam.
Posiadam golfa II GT z silnikiem GX na wtrysku ke-jetronic. Problem polega na tym że...
podam przyklad: odpalam go i gra...gasze i znowu chce zapalic i pupa...rozrusznik sie kreci i nic...Dopiero gdy odczekam 3-5 minut to wtedy lapie...Nie mam pojecia co jest grane.
Pomozcie... :crazy:
Z gory wielkie dzieki...

Juz wszystko gites... :grin:
Wymienilem przekaznik od pompy paliwowej... :okej:
Ostatnio zmieniony pt cze 23, 2006 18:47 przez kolodziejgsm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kabuz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kabuz » śr cze 14, 2006 21:46

sprawdz czujnik temperatury ten na 4 piny co jest w plastikowym lonczniku prz glowicy
pozdro

Awatar użytkownika
tomekzabrze
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: VW GT 1,8...problem z ponownym rozruchem

Post autor: tomekzabrze » śr cze 14, 2006 23:13

kolodziejgsm pisze:Witam.
Posiadam golfa II GT z silnikiem GX na wtrysku k-jetronic. Problem polega na tym że...
podam przyklad: odpalam go i gra...gasze i znowu chce zapalic i pupa...rozrusznik sie kreci i nic...Dopiero gdy odczekam 3-5 minut to wtedy lapie...Nie mam pojecia co jest grane.
Pomozcie... :crazy:
Z gory wielkie dzieki...
masz gaz?

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr cze 14, 2006 23:30

kabuz, w mk2 czujniki są na 2 piny, i niebieski by trza sprawdzić jakby co.

Awatar użytkownika
kolodziejgsm
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: VW GT 1,8...problem z ponownym rozruchem

Post autor: kolodziejgsm » czw cze 15, 2006 07:33

masz gaz?[/quote]

nie mam...

Awatar użytkownika
Radek GTI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Radek GTI » czw cze 15, 2006 22:15

Mam dokładnie ten sam problem z moim Golfem II GTI. Pod maską mam silnik PF. Tylko jest mała róznica bo ja mam instalacje gazową i co ciekawe!!!!!! Gdy nie moge zapalić z benzyny to uruchamiam awaryjne zapalanie z gazu ( mam dość mądra instalacje gazową która nie ma funkcji zapalania z gazu ale jest mała sztuczka i sie udaje :grin: ) wiec gdy nie moge zapalic z benzyny to zapalam z gazu ale co się dzieje z benzyną???? dlaczego sie można zapalić z benzyny??? :crazy: Zauważyłem ze usterka ta często wystepuje gdy silnik jest ciepły lub bardzo ciepły gdy włączy się wentylator. I jak wtedy zgasze to juz przez jakiś czas nie ma opcji zeby zapalił z benzyny:( Czy Ty tez kolego Kołodziejgsm masz tak ze raczej na ciepło nie pali???? Aha i jesli moge prosic o troszke dokładniejsze wytłumaczenie o tych czujnikach w głowicy i jak to by mogło wygladać u mnie w silniku PF z 8 zaworową głowicą???? Widziałem tez jakieś czujniki w bloku silnika u mnie ale nie wiem który jest dokładnie od czego dlatego bede zobowiązany za jakies porady.

[ Dodano: 15 Cze 2006 22:54 ]
No i jeszcze ważna rzecz. Ja już zmieniłem obie pompy paliwa. Podawczą w baku oraz ciśnieniową razem z filtrem paliwa i nic :evil: nadal usterka się powtarza więc to raczej nie jest wina pomp( przynajmniej w moim przypadku ) a widze że jest coraz więcej osób z ta słodką tajemnicą VW :?

Awatar użytkownika
kolodziejgsm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kolodziejgsm » pt cze 16, 2006 12:13

Pojezdzilem troche po mechaniorach i większosc stawia na sonde lambde...mowia ze ona wysyla sygnal do wtryskow, a co za tym idzie zalewaja sie swiece :kac:
Wczoraj gdy tak przysluchalem sie pracy mojego silniczka to stwierdzilem ze mam nie do konca sprawny silnik krokowy (to cudo przy filtrze powietrza), nierowno pracuje...Mechanior powiedzial ze to podaje cisnienie i ze to moze byc przyczyna zalewania swiec.
Radek GTI przy gorącym znacznie gorzej jest :D
Te Golfy to big tajemnice...Mala *#cenzura#* a boli... :chytry:

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » pt cze 16, 2006 17:39

kolodziejgsm pisze:Pojezdzilem troche po mechaniorach i większosc stawia na sonde lambde...mowia ze ona wysyla sygnal do wtryskow, a co za tym idzie zalewaja sie swiece
Oj cos mechanicy chyba kręcą . Masz K-Jetronica a z tego co pamietam to w nim nie ma sondy lamda.
warto sprawdzić czujnik temperatury , a oprucz tego klapę przepływomierza w rozdzielaczu paliwa , może sie przycinać i w momencie gdy chcesz uruchomić silnik ta klapa nie reaguje na przepływ powietrza i nie puszcza paliwa na wtryskiwacze - to sa moje domysły , ale warto sprawdzić.

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
kolodziejgsm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kolodziejgsm » pt cze 16, 2006 18:54

i tu sie mylisz panie hromsky :grin:
w silnikach GX sonda byla lub jej nie bylo...u mnie na 100% jest. Ale niewazne :D
Sprawdze ta klape i ten czujnik temperatury...
dzieki
pozdr

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 16, 2006 19:17

kolodziejgsm pisze:i tu sie mylisz panie hromsky
co do lambda masz rację, jest w GX do wyboru, co do tego że masz k-jetronic to się jednak sam mylisz, masz ke-jetronik. Nieważne.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » pt cze 16, 2006 22:01

Paweł Marek pisze:
kolodziejgsm pisze:i tu sie mylisz panie hromsky
co do lambda masz rację, jest w GX do wyboru, co do tego że masz k-jetronic to się jednak sam mylisz, masz ke-jetronik. Nieważne.
Paweł Marek oświeć mnie jak to jest. KE-Jetronic według mnie napewno wykożystywał sonde lambda, natomiast K-Jetronic chyba juz nie, to był typowy czysto mechaniczny wtrysk - no chyba że sie bardzo mylę ? Nie jestem tego pewny , więc dlatego dopytuje tak z ciekawości.

Pozdrowionka.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 16, 2006 22:52

Z tego co wiem były dwie wersje ke-jetronica w GX Jedna z lambdą i katem, druga bez. Ta bez lambdy korzystała tylko z innych czujników np temperatury itd.
Oczywiście k-jetronik nie miał żadnej regulacji sondą.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » sob cze 17, 2006 09:49

Paweł Marek pisze:Oczywiście k-jetronik nie miał żadnej regulacji sondą.

No właśnie , dlatego kolodziejgsm, wprowadził mnie w błąd pisząc że ma zasilanie K-Jetronica.

Ale to niewazne. Dzieki .

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Radek GTI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Radek GTI » pn cze 19, 2006 00:42

w sobote odwiedziłem jednego mechanika iiii... nawiazując do poprzednich mysli usterkowych moge powiedzieć ze np: zalewanie swiec i związek z tym silniczka krokowego jest prawie niemożliwy> jesli masz walnięty silniczek krokowy to bedzie ''pływał silnik na obrotach" na jałowym biegu a przy zapalniu nie powinno byc problemów zas powiedział mi na co mam zwrócic uwage.
Chodzi o przekaźnik od pompy paliwa. Przekaznik ten jest ze wszystkim bezpiecznikami nie wiem tylko jeszcze czy ma on powiązanie z wtryskami ( u mnie) czy odpowiada tylko za pompe musze to przesledzić na schemacie elektrycznym. Mechanik mial taki sam przypadek ze Skodą Felicją która miała identyczne objawy jak nasze Golfy i po zmianie tego przekaznika Skoda przestała robic juz takie numery, wiec bede próbowal i opisze efekty w najblizyszm czasie :food:
Chciałem jeszcze zapytać czy to mozliwe zeby Sonda Lambda padła po 3000 km??? bo piszecie ze to moze być wina sondy a ja sonde zmieniałem na nowa jakieś 3000km temu i zakladałem naprawde dobra sporo kaski mnie kosztowala tylko firmy nie pamiętam musialbym podełko poszukac.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”