VW GT 1,8...problem z ponownym rozruchem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- kolodziejgsm
- Nowicjusz
VW GT 1,8...problem z ponownym rozruchem
Witam.
Posiadam golfa II GT z silnikiem GX na wtrysku ke-jetronic. Problem polega na tym że...
podam przyklad: odpalam go i gra...gasze i znowu chce zapalic i pupa...rozrusznik sie kreci i nic...Dopiero gdy odczekam 3-5 minut to wtedy lapie...Nie mam pojecia co jest grane.
Pomozcie...
Z gory wielkie dzieki...
Juz wszystko gites...
Wymienilem przekaznik od pompy paliwowej...
Posiadam golfa II GT z silnikiem GX na wtrysku ke-jetronic. Problem polega na tym że...
podam przyklad: odpalam go i gra...gasze i znowu chce zapalic i pupa...rozrusznik sie kreci i nic...Dopiero gdy odczekam 3-5 minut to wtedy lapie...Nie mam pojecia co jest grane.
Pomozcie...
Z gory wielkie dzieki...
Juz wszystko gites...
Wymienilem przekaznik od pompy paliwowej...
Ostatnio zmieniony pt cze 23, 2006 18:47 przez kolodziejgsm, łącznie zmieniany 2 razy.
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: VW GT 1,8...problem z ponownym rozruchem
masz gaz?kolodziejgsm pisze:Witam.
Posiadam golfa II GT z silnikiem GX na wtrysku k-jetronic. Problem polega na tym że...
Pomozcie...
Z gory wielkie dzieki...
- kolodziejgsm
- Nowicjusz
Mam dokładnie ten sam problem z moim Golfem II GTI. Pod maską mam silnik PF. Tylko jest mała róznica bo ja mam instalacje gazową i co ciekawe!!!!!! Gdy nie moge zapalić z benzyny to uruchamiam awaryjne zapalanie z gazu ( mam dość mądra instalacje gazową która nie ma funkcji zapalania z gazu ale jest mała sztuczka i sie udaje ) wiec gdy nie moge zapalic z benzyny to zapalam z gazu ale co się dzieje z benzyną???? dlaczego sie można zapalić z benzyny??? Zauważyłem ze usterka ta często wystepuje gdy silnik jest ciepły lub bardzo ciepły gdy włączy się wentylator. I jak wtedy zgasze to juz przez jakiś czas nie ma opcji zeby zapalił z benzyny:( Czy Ty tez kolego Kołodziejgsm masz tak ze raczej na ciepło nie pali???? Aha i jesli moge prosic o troszke dokładniejsze wytłumaczenie o tych czujnikach w głowicy i jak to by mogło wygladać u mnie w silniku PF z 8 zaworową głowicą???? Widziałem tez jakieś czujniki w bloku silnika u mnie ale nie wiem który jest dokładnie od czego dlatego bede zobowiązany za jakies porady.
[ Dodano: 15 Cze 2006 22:54 ]
No i jeszcze ważna rzecz. Ja już zmieniłem obie pompy paliwa. Podawczą w baku oraz ciśnieniową razem z filtrem paliwa i nic nadal usterka się powtarza więc to raczej nie jest wina pomp( przynajmniej w moim przypadku ) a widze że jest coraz więcej osób z ta słodką tajemnicą VW
[ Dodano: 15 Cze 2006 22:54 ]
No i jeszcze ważna rzecz. Ja już zmieniłem obie pompy paliwa. Podawczą w baku oraz ciśnieniową razem z filtrem paliwa i nic nadal usterka się powtarza więc to raczej nie jest wina pomp( przynajmniej w moim przypadku ) a widze że jest coraz więcej osób z ta słodką tajemnicą VW
- kolodziejgsm
- Nowicjusz
Pojezdzilem troche po mechaniorach i większosc stawia na sonde lambde...mowia ze ona wysyla sygnal do wtryskow, a co za tym idzie zalewaja sie swiece
Wczoraj gdy tak przysluchalem sie pracy mojego silniczka to stwierdzilem ze mam nie do konca sprawny silnik krokowy (to cudo przy filtrze powietrza), nierowno pracuje...Mechanior powiedzial ze to podaje cisnienie i ze to moze byc przyczyna zalewania swiec.
Radek GTI przy gorącym znacznie gorzej jest
Te Golfy to big tajemnice...Mala *#cenzura#* a boli...
Wczoraj gdy tak przysluchalem sie pracy mojego silniczka to stwierdzilem ze mam nie do konca sprawny silnik krokowy (to cudo przy filtrze powietrza), nierowno pracuje...Mechanior powiedzial ze to podaje cisnienie i ze to moze byc przyczyna zalewania swiec.
Radek GTI przy gorącym znacznie gorzej jest
Te Golfy to big tajemnice...Mala *#cenzura#* a boli...
Oj cos mechanicy chyba kręcą . Masz K-Jetronica a z tego co pamietam to w nim nie ma sondy lamda.kolodziejgsm pisze:Pojezdzilem troche po mechaniorach i większosc stawia na sonde lambde...mowia ze ona wysyla sygnal do wtryskow, a co za tym idzie zalewaja sie swiece
warto sprawdzić czujnik temperatury , a oprucz tego klapę przepływomierza w rozdzielaczu paliwa , może sie przycinać i w momencie gdy chcesz uruchomić silnik ta klapa nie reaguje na przepływ powietrza i nie puszcza paliwa na wtryskiwacze - to sa moje domysły , ale warto sprawdzić.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
- kolodziejgsm
- Nowicjusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
co do lambda masz rację, jest w GX do wyboru, co do tego że masz k-jetronic to się jednak sam mylisz, masz ke-jetronik. Nieważne.kolodziejgsm pisze:i tu sie mylisz panie hromsky
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek oświeć mnie jak to jest. KE-Jetronic według mnie napewno wykożystywał sonde lambda, natomiast K-Jetronic chyba juz nie, to był typowy czysto mechaniczny wtrysk - no chyba że sie bardzo mylę ? Nie jestem tego pewny , więc dlatego dopytuje tak z ciekawości.Paweł Marek pisze:co do lambda masz rację, jest w GX do wyboru, co do tego że masz k-jetronic to się jednak sam mylisz, masz ke-jetronik. Nieważne.kolodziejgsm pisze:i tu sie mylisz panie hromsky
Pozdrowionka.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Z tego co wiem były dwie wersje ke-jetronica w GX Jedna z lambdą i katem, druga bez. Ta bez lambdy korzystała tylko z innych czujników np temperatury itd.
Oczywiście k-jetronik nie miał żadnej regulacji sondą.
Oczywiście k-jetronik nie miał żadnej regulacji sondą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek pisze:Oczywiście k-jetronik nie miał żadnej regulacji sondą.
No właśnie , dlatego kolodziejgsm, wprowadził mnie w błąd pisząc że ma zasilanie K-Jetronica.
Ale to niewazne. Dzieki .
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
w sobote odwiedziłem jednego mechanika iiii... nawiazując do poprzednich mysli usterkowych moge powiedzieć ze np: zalewanie swiec i związek z tym silniczka krokowego jest prawie niemożliwy> jesli masz walnięty silniczek krokowy to bedzie ''pływał silnik na obrotach" na jałowym biegu a przy zapalniu nie powinno byc problemów zas powiedział mi na co mam zwrócic uwage.
Chodzi o przekaźnik od pompy paliwa. Przekaznik ten jest ze wszystkim bezpiecznikami nie wiem tylko jeszcze czy ma on powiązanie z wtryskami ( u mnie) czy odpowiada tylko za pompe musze to przesledzić na schemacie elektrycznym. Mechanik mial taki sam przypadek ze Skodą Felicją która miała identyczne objawy jak nasze Golfy i po zmianie tego przekaznika Skoda przestała robic juz takie numery, wiec bede próbowal i opisze efekty w najblizyszm czasie
Chciałem jeszcze zapytać czy to mozliwe zeby Sonda Lambda padła po 3000 km??? bo piszecie ze to moze być wina sondy a ja sonde zmieniałem na nowa jakieś 3000km temu i zakladałem naprawde dobra sporo kaski mnie kosztowala tylko firmy nie pamiętam musialbym podełko poszukac.
Chodzi o przekaźnik od pompy paliwa. Przekaznik ten jest ze wszystkim bezpiecznikami nie wiem tylko jeszcze czy ma on powiązanie z wtryskami ( u mnie) czy odpowiada tylko za pompe musze to przesledzić na schemacie elektrycznym. Mechanik mial taki sam przypadek ze Skodą Felicją która miała identyczne objawy jak nasze Golfy i po zmianie tego przekaznika Skoda przestała robic juz takie numery, wiec bede próbowal i opisze efekty w najblizyszm czasie
Chciałem jeszcze zapytać czy to mozliwe zeby Sonda Lambda padła po 3000 km??? bo piszecie ze to moze być wina sondy a ja sonde zmieniałem na nowa jakieś 3000km temu i zakladałem naprawde dobra sporo kaski mnie kosztowala tylko firmy nie pamiętam musialbym podełko poszukac.