OFF topic, czyli wątek o wszystkim i niczym
Moderatorzy: G0 Karcio, zlos, VIP
Tutaj hulaj dusza, moderator padł
Czyli offtopujemy, plotkujemy, namawiamy do kupna konia i co tylko w duszy gra
Zacznijmy od tematu-rzeka. Dlaczego czarne eRki są ładniejsze od niebieskich?
BTW: posprzątałem nieco na forum GolfiaRzy, dodałem kilka wątków opisowych. Został chyba tylko temat modyfikacji zawieszenia, ale nie jestem przekonany, czy powinienem go zakładać. Mój brak przekonania wynika raczej z tego, że ja nie widzę potrzeby gwintowania zawiasu w mojej erce, ale mogę być w katastrofalnym błędzie... Uczonych, znawców i smakoszy proszę o wyprowadzenie mnie z błędu
Zacznijmy od tematu-rzeka. Dlaczego czarne eRki są ładniejsze od niebieskich?
BTW: posprzątałem nieco na forum GolfiaRzy, dodałem kilka wątków opisowych. Został chyba tylko temat modyfikacji zawieszenia, ale nie jestem przekonany, czy powinienem go zakładać. Mój brak przekonania wynika raczej z tego, że ja nie widzę potrzeby gwintowania zawiasu w mojej erce, ale mogę być w katastrofalnym błędzie... Uczonych, znawców i smakoszy proszę o wyprowadzenie mnie z błędu
Gdyby R-ki były dla wszystkich, to nazywałyby się GTI.
TYM JEŻDŻĘ Taki tam sobie skromny golfik w drodze do 10.xx na 1/4 mili <KLIK>
Dawaj lajka! FB.com/GolfR32Turbo
zlos pisze:Tutaj hulaj dusza, moderator padł
Miałem prawie .:R w kolorze niebieskim i mam .:R w kolorze czarnym i 0-1zlos pisze:Dlaczego czarne eRki są ładniejsze od niebieskich
Pierwszą rzeczą jaką chcę zmienić u siebie to właśnie zawieszenie.Seria daje radę ,dobrze wybiera ale niestety kładzie się za bardzo na boki przy zakrętach ,nurkuje przy gwałtownym hamowaniu i unosi się przy strzelaniu ze startu i...auto tak sobie wygląda W granatowym przeszedłem od serii gti /usportowione zawieszenie vw/ poprzez b6+eibach proo do gwintu bilsteina pss14 i powiem tak : only gewinde Bil był idealny na ulicę , auto było bardzo przewidywalne,zniknely problemy z przechylaniem ,nurkowaniem ,auto słuchało się kierownicy a przy tym zostawała jeszcze ta namiastka -komfortu-.W aucie miałem wymienione wszytkie gumy zawieszenia na elementy z poli i przód spięty na kielichach.Aspekt wizualny pomijam W czarnym chcę zrobic bardzo podobnie -gwint,spinka przód+tył,regulowane wahacze ,elementy z poli ,może jakiś spec stabi przód, tył.zlos pisze:Został chyba tylko temat modyfikacji zawieszenia, ale nie jestem przekonany, czy powinienem go zakładać. Mój brak przekonania wynika raczej z tego, że ja nie widzę potrzeby gwintowania zawiasu w mojej erce, ale mogę być w katastrofalnym błędzie... Uczonych, znawców i smakoszy proszę o wyprowadzenie mnie z błędu
Oczywiście są gwinty i gwinty
HA! Ja dorzucę niebieski kontra czarny: 0-2gluszcz pisze:Miałem prawie .:R w kolorze niebieskim i mam .:R w kolorze czarnym i 0-1
No i gwoździa zabiłeś jednym postem. Tyle, że przez moje torowe gumy ja obniżać auta nie mogę, bo felga zamieszka w błotnikach jak amen w pacierzu...gluszcz pisze:Oczywiście są gwinty i gwinty
tak jest ,różne są zestawy różnych firm ....Z czystym sumieniem mogę polecić bila od pss14 w górę /16 już ma regulację twardości ..../ Kw od var. 2 w górę ...zlos pisze:No i gwoździa zabiłeś jednym postem
Gwint jest bardziej twardy ,sztywny, innaczej się ugina , zachowuje progresywna sprężyna w nim .Wiadomo że jak bardzo położysz auto to opona bedzie na blotniku .Z mojego skromnego doświadczenia wynika że najlepiej zapierd.....się tak od -30 do -40 od serii mk4zlos pisze:Tyle, że przez moje torowe gumy ja obniżać auta nie mogę, bo felga zamieszka w błotnikach jak amen w pacierzu...
Kolejny czarny Golf yo! Prowadzimy już 3-0
To i ja się dorzucę w kwestii zawieszenia Jak dla mnie to właśnie najlepiej jest zacząć od stabilizatorów bo one w dużej mierze odpowiadają za te przechyły nadwozia (body roll) o których mowa. Na dodatek dzięki nim, są też oczywiście inne sposoby, można balansować zachowaniem samochodu mam tu na myśli podsterowność/nadsterowność. Dane odnośnie stabilizatorów:
Takie pierwsze lepsze porównanie znalezione na YT aczkolwiek dosyć wymowne w treści:
[youtube][/youtube]
To i ja się dorzucę w kwestii zawieszenia Jak dla mnie to właśnie najlepiej jest zacząć od stabilizatorów bo one w dużej mierze odpowiadają za te przechyły nadwozia (body roll) o których mowa. Na dodatek dzięki nim, są też oczywiście inne sposoby, można balansować zachowaniem samochodu mam tu na myśli podsterowność/nadsterowność. Dane odnośnie stabilizatorów:
Np. zakładając do naszego Golfa grubszy stabilizator z tyłu niwelujemy podsterowność, a co za tym idzie zwiększamy nadsterowność. Oczywiście zawieszenie to temat rzeka na którym już wielu speców zjadło zęby, ale to co napisałem zostało akurat sprawdzone Do tego jeszcze założyłbym WALK'a z przodu i auto będzie się zupełnie inaczej zachowywało (mogę podesłać dokumentację tego gadżetu w j. angielskim). Poliuretany to już chyba zbyt gruby temat jak na ulice.. No i czy buda to zniesie, a nie zacznie popiskiwać jak lekceważona kobieta? Dla wszystkich posiadaczy DCC mam dobrą wiadomość, KW wprowadziło zawieszenie współpracujące z tą funkcją więc nadal będzie można ustawiać jego sztywność z kabiny.OEM:
A3 Ambition/S-Line: 22,5 x 3,5 / 20,7 x 2,8 both tube
Golf V GTI: 23,6 x 3,5 / 21,7 x 3,0 both tube
Golf V R32: 22,0 solid / 21,7 x 3,0 tube (4-motion)
Golf VI GTI: 23,6 x 3,5 / 21,7 x 3,0 PR-0BF or 21,7 x 3,6 PR-0BM (DCC?) both tube
Golf VI R: 22,0 solid / 21,7 x 3,6 tube (4-motion)
Scirocco R: 23,6 x 3,5 / 21,7 x 3,6 both tube
Touran 170 HP: 23,0 solid / 21,7 x 3,0 tube
Passat R36: 23,6 solid / 21,7 x 3,6 tube (4-motion)
Sharan 2011: 24.0 mm / 20.0 mm both solid
Adjustable sport after-market ARBs:
Whiteline: 22 / 22 mm both solid (non adjustable)
H&R 'regular': 26 / 22 mm both solid
Eibach AntiRoll: 26 / 23 mm both solid
KW clubsport: 26 / 23 mm both solid
H&R 'big boy': 28 / 24 mm both solid
H&R 'big boy' II: 28 / 28 mm both solid (available at AWE only)
H&R 4-motion: 25 / 25 mm both solid
Whiteline: 24 / 24 mm both solid
Neuspeed: 25 / 25 mm both solid
Autotech: 25 / 25 mm tube
APR/Hotchkis: 27 / 27 mm tube
KW CS are identical to Eibach, just painted yellow instead of dark red.
Takie pierwsze lepsze porównanie znalezione na YT aczkolwiek dosyć wymowne w treści:
[youtube][/youtube]
2015 - ... Mocy przybywaj?
2010 - 2014 Golf .:R20
W kwestii prowadzenia Golfa 6 R, to jest on prawie neutralny w kierunku podsterowności. Widać to dokładnie w zachowaniu na torze, a dowód znajduje się na oponach. Przednie opony są wyraźnie bardziej gorące / zużyte od tylnych.
Ergo: jeśli coś poprawiać / wzmacniać, to stabelkę z przodu. W ostrej jeździe lepiej jest, jak tył lekko zachodzi a przód cały czas pozwala na korekty.
Jak chcesz to skomentować, to powtarzam: nie lubię tylnonapędowców.
Golf wybacza całe stado małych błędów i jeśli chodzi o jego stabilność, to jest po prostu super. Jednak darcie przednich gum zachęca mnie również do montażu sterowanika Haldexu, bo są sytuacje, kiedy stałka 30% przód / 70% tył daje o wiele więcej radości z jazdy Koszt rzędu 2k (strzelam z pamięci) może zwrócić się w postaci niezłej zabawy.
Ergo: jeśli coś poprawiać / wzmacniać, to stabelkę z przodu. W ostrej jeździe lepiej jest, jak tył lekko zachodzi a przód cały czas pozwala na korekty.
Jak chcesz to skomentować, to powtarzam: nie lubię tylnonapędowców.
Golf wybacza całe stado małych błędów i jeśli chodzi o jego stabilność, to jest po prostu super. Jednak darcie przednich gum zachęca mnie również do montażu sterowanika Haldexu, bo są sytuacje, kiedy stałka 30% przód / 70% tył daje o wiele więcej radości z jazdy Koszt rzędu 2k (strzelam z pamięci) może zwrócić się w postaci niezłej zabawy.
Ale jeśli wzmocnisz stabilizator z przodu to auto będzie bardziej podsterowne.. Najlepiej kupić dwa stabilizatory z zachowaniem fabrycznych proporcji jak już tak bardzo chcesz Ja w tym wątku się już nie udzielam bo się nie znam A co do jakichś zakupów, to możemy utworzyć jeszcze temat "Zakupy grupowe". Zawsze wynegocjujemy jakąś zniżkę, a jeśli zakupiony towar okaże się bublem to wszystkim auta padną, a nie tylko jednemu
Grupowo możemy kupić np. mieszankę benzyny i mazutu na BP. Nazwa handlowa: Ultimate (od przeżyć kierowcy próbującego dojechać do domu powstała ta piękna nazwa).
Inne formy grupowych zabaw podlegają ocenie Wysokiej Komisji, w skład której wchodzą sami starcy, mędrcy i zboczeńcy
Inne formy grupowych zabaw podlegają ocenie Wysokiej Komisji, w skład której wchodzą sami starcy, mędrcy i zboczeńcy
Też miałem takie obawy na początku,lecz po montażu poli byłem zachwycony /choć wielu narzeka /wreszcie można było poczuć autoMatthewG pisze:Poliuretany to już chyba zbyt gruby temat jak na ulice.. No i czy buda to zniesie, a nie zacznie popiskiwać jak lekceważona kobieta?
Co do popiskiwania to zgadza się, w suche i ciepłe dni lubi sobie poskrzypieć ale smarowanie eliminuje tą wadę/większość markowych producentów poli smar dodaje do produktów/
Przez 3 lata /około 60 000 km/ nic buda nie ucierpiała ,spięta była jedynie na kielichach /to takie minimum jak dla mnie bo przy gwincie+ jeszcze poli lubi szyba przednia popękać /Dodatkową zaleta poli jest ich większa trwałość w porównaniu do fabrycznych gum .Poli ma też różne twardości w zależności od producenta i przeznaczenia /ulica,sport,off road itp.itd./
Jest i pierwszy niebieski,ale za to taki który mógłby rozgonić trzech murzynów Ale niestety,nec hercules contra plures No,ale przynajmniej nie jest to już mecz do jednej bramki więc jest 1-3.Więc teraz już nie możecie śpiewać: trójka do zera, nasz czarny trafił fra...jera! Michał,obudż się,broń honoru naszego koloru i zniweluj rozmiary porażkiMatthewG pisze:Kolejny czarny Golf yo! Prowadzimy już 3-0
Dobrze pisałem, że to już jest hardcore Normalnie to szyby nie pękajągluszcz pisze:spięta była jedynie na kielichach /to takie minimum jak dla mnie bo przy gwincie+ jeszcze poli lubi szyba przednia popękać
Rybak pisze:Więc teraz już nie możecie śpiewać: trójka do zera, nasz czarny trafił fra...jera!
1. Wyłącz ESPgre pisze:A powiedzcie mi jak uruchomic procedure startowa z dsg?
2. Skrzynka biegów w pozycję Sport
3. Lewa noga na hamulcu, mocno naciśnij.
4. Prawa noga gaz, do dechy aż kliknie.
5. Puszczasz hamulec.
6. Miłego dnia