Brak przeglądu technicznego a policja...
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Witam, muszę jutro jechać z w-wy do góry kalwarii, lecz niestety 8 czerwca skończył mi się przegląd, a brak mi funduszy. Wiem że jak złapią to dadzą mandat 50zł za brak tego oraz zabiorą dowód rejestracyjny, ale chodzi mi o to czy mogą go odholować? Mam golfa 2 z 91 roku. Nic z niego nie odpada i tak dalej, ale do naprawy mam ręczny hamulec bo jest trochę słaby...
poprostu powiedz że zapomniałeś dowodu rejestracyjnego - kara 50zł za brak dokumentu, sprawdzą tylko czy nie kradziony itp.
Sprawa gorzej wygląda przy jakiejś kolizji/wypadku...
Sprawa gorzej wygląda przy jakiejś kolizji/wypadku...
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Brak przeglądu technicznego a policja...
Sejwer pisze: ale chodzi mi o to czy mogą go odholować? Mam golfa 2 z 91 roku. Nic z niego nie odpada i tak dalej, ale do naprawy mam ręczny hamulec bo jest trochę słaby...
nie będą holować, DR jak i OC można oczywiście zapomnieć ale wiąże się to z MKK 50 zł za każdy dokument, ponadto policjant w policyjnych systemach może sprawdzić praktycznie wszystko
datę OC to mają, a datę przeglądu również?doggie pisze: ponadto policjant w policyjnych systemach może sprawdzić praktycznie wszystko
Ostatnio zmieniony ndz lip 10, 2011 12:18 przez niooniek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
W najlepszym przypadku tak będzie. W najgorszym sprawdzą też stan techniczny i jeśli będzie jakaś usterka to mandat do 500 zł.m911 pisze:poprostu powiedz że zapomniałeś dowodu rejestracyjnego - kara 50zł za brak dokumentu, sprawdzą tylko czy nie kradziony itp.
Rozwiń to proszem911 pisze:Sprawa gorzej wygląda przy jakiejś kolizji/wypadku...
Za brak przeglądu zabiorą dowód i... właściwie tyle konsekwencji - potem wiadomo trzeba przegląd podbić i dowodzik odebrac w razie kolizji itp. nie powinno być problemu, chyba że będziesz chciał wypłaty z AC bo zwykle w umowie jest napisane że samochód musi mieć badania (ale przypuszczam że ac nie masz więc po problemie)
Chyba że ubezpieczyciel odmówi wypłacenia szkody za spowodowanie kolizji pojazdem niedopuszczonym do ruchuShmatan pisze: w razie kolizji itp. nie powinno być problemu,
- doggie
- V.I.P.
bongo brak przeglądu nie jest jednoznaczny z niedopuszczeniem auta do ruchu
- doggie
- V.I.P.
he, he, niooniek może nie uwierzysz ale zdarzyło mi się "trafić" na taki zapis,niooniek pisze:datę OC to mają, a datę przeglądu również?doggie pisze: ponadto policjant w policyjnych systemach może sprawdzić praktycznie wszystko
-
- Ma gadane
chyba jedyny dobrze napisał, mojemu znajomemu 2x zabrali dowód i to było tylko tyle, żadnego mandatuShmatan pisze:Rozwiń to proszem911 pisze:Sprawa gorzej wygląda przy jakiejś kolizji/wypadku...
Za brak przeglądu zabiorą dowód i... właściwie tyle konsekwencji - potem wiadomo trzeba przegląd podbić i dowodzik odebrac w razie kolizji itp. nie powinno być problemu, chyba że będziesz chciał wypłaty z AC bo zwykle w umowie jest napisane że samochód musi mieć badania (ale przypuszczam że ac nie masz więc po problemie)
ciekawe, ale na jakiej podstawie? bo data OC jest sztywna a przegląd mogę sobie zrobić np. trzy tyg wcześniej niż muszę, dlatego skąd to jest w systemach informatycznych policji? no chyba że jakoś chodzi o nowe auta.doggie pisze:he, he, niooniek może nie uwierzysz ale zdarzyło mi się "trafić" na taki zapis,
Pozdrawiam
Ze stacji diagnostycznejniooniek pisze:dlatego skąd to jest w systemach informatycznych policji?
- t-tas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sprawa jest prosta. Sami nawet się do tego dokładamy- badanie okresowe to jest 98 złotych, do tego dochodzi tak zwana opłata ewidencyjna 1 zł. Jest to nieopodatkowana złotówka (nie mylić ze zwolnioną z podatku czy ze stawką zerową vat) która pobierana jest za każdym razem gdy wbijana jest do dowodu rejestracyjnego pieczątka- gdy wydawane jest zaświadczenie bo skończył się dowód czy gdy wynik badania jest negatywny pieczątki brak i za badanie płacimy 98, gdy jest pozytyw wbijany do dowodu płacimy 99. Ta złotówka trafia na CEPiK czyli centralną ewidencję pojazdów i kierowców gdzie trafiają dane o badaniach technicznych, ubezpieczeniach, mandatach itp. Dzięki temu władza ma dostęp do takich danych jak zawarta umowa ubezpieczenia OC czy ważność badań technicznych.
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie