Gibanie koła od wspomagania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam następujący problem. Ostatnio w moim golfiku coś zaczęło piszczeć. Nie jest to jakiś straszny pisk, ale piszczy ciągle, nawet po rozgrzaniu silnika. Pierwsze podejrzenie to napinacz alternatora, ale pasek jest niby naprężony OK. Tak się rozglądając co to może być zauważyłem, że giba się u mnie lekko koło pasowe od wspomagania. Wszystkie inne kółka (w tym koło pasowe paska wieloklinowego) chodzą równo i nic się nie gibają.
Tutaj filmik o co mi chodzi:
[youtube][/youtube]
Nie jest to jakieś straszne gibanie, ale chciałbym się dowiedzieć dwóch rzeczy:
Po I: Czy takie gibanie koła od wspomagania jest niebezpieczne dla wału? (zaznaczam jednak po raz drugi, że koło pasowe paska wieloklinowego jest w porządku).
Po II: Czy to może być przyczyna tego denerwującego piszczenia?
Jutro mam podjechać do mechaniora, ale spróbuje się chociaż dowiedzieć coś na własną ręke
W moim golfiku siedzi silnik 1.9 TDI 90KM 1Z.
Pozdrawiam i proszę o jakieś rady.
Tutaj filmik o co mi chodzi:
[youtube][/youtube]
Nie jest to jakieś straszne gibanie, ale chciałbym się dowiedzieć dwóch rzeczy:
Po I: Czy takie gibanie koła od wspomagania jest niebezpieczne dla wału? (zaznaczam jednak po raz drugi, że koło pasowe paska wieloklinowego jest w porządku).
Po II: Czy to może być przyczyna tego denerwującego piszczenia?
Jutro mam podjechać do mechaniora, ale spróbuje się chociaż dowiedzieć coś na własną ręke
W moim golfiku siedzi silnik 1.9 TDI 90KM 1Z.
Pozdrawiam i proszę o jakieś rady.
u mnie też sie giba... i poki co nic sie nie dzieje (odpukac)
mozna wymienić samom łożysko w rolce napinacza?? zna ktos wymiar łożyska??
mozna wymienić samom łożysko w rolce napinacza?? zna ktos wymiar łożyska??
Golf mk3 1.4+lpg -> Volvo 850 2.0T +lpg -> Passat B4 1.9TDI ->?
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=100583 mój pass.
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=100583 mój pass.
Re: Gibanie koła od wspomagania
miś fazi pisze:albo łożysko rolki napinacza , albo łożyska w alternatorze
Ale mam jeszcze jedno pytanie jako że mechanikiem nie jestem. Czy pisząc o rolce napinacza chodzi o taki napinacz (i jakąś rolkę w nim):
Czy też może o takie coś:
Bo tą rolkę z drugiego zdjęcia to się chyba wymienia przy wymianie rozrządu (chyba?),a ja rozrząd miałem robiony 4 miesiące temu więc powinna być dobra (jeśli się ją wymienia). Sorry że tak nieprecyzyjnie pisze i się dopytuje ale naprawdę słabo się na tym znam
koko887,
ta rolka z drugiego zdjecia to rolka preta napinacza , i wcale nie koniecznie musial byc wymieniana razem z rozrzadem.
Ta rolke znajdziesz ponizej alternatora
ta rolka z drugiego zdjecia to rolka preta napinacza , i wcale nie koniecznie musial byc wymieniana razem z rozrzadem.
Ta rolke znajdziesz ponizej alternatora
Sorry za lameriade z mojej strony, ale teraz to już się pogubiłem z tą rolką napinacza. Czy ktoś mógłby mi wskazać na poniższym zdjęciu gdzie się ta rolka napinacza znajduje?
(fotka pożyczona z http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=383226" onclick="window.open(this.href);return false;)
(fotka pożyczona z http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=383226" onclick="window.open(this.href);return false;)
zżuć pasek klinowy i odpal motor, jak przestanie piszczeć to znaczy ze rolka napinacza paska klinowego, jeśli dalej będzie piszczeć to wnioskował bym ze to napinacz rozrządu
GT17/20 AJM+/ASZ+ Alu 18" Gwint FK, and more.. zapraszam :)No Smoke No Fun - TDI Rulez :D
Stage 1 DONE - 167Ps@404Nm
Stage 2 DONE - 195Ps@424Nm
viewtopic.php?f=89&t=276520
Stage 1 DONE - 167Ps@404Nm
Stage 2 DONE - 195Ps@424Nm
viewtopic.php?f=89&t=276520
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak jak manior mówi, popróbuj z paskami, ale z tego co ja widzę to koło pasowe na wale ma bicie, no chyba, że mi się wydaje
Nie raczej nie ma bicia, już tak dla świętego spokoju obejrzałem ten filmik w zwolnionym tempie i wszystkie kółka kręcą się równiutko (poza tym od wspomagania )twromek pisze:ale z tego co ja widzę to koło pasowe na wale ma bicie, no chyba, że mi się wydaje
Na dołączonym zdj przez koko887 element zaznaczony żółtą i czerwoną strzałką u mnie cały sie trzęsie i grucha. Chłopaki powiedzcie co to jest ? i czy to groźne. Z góry dzięki.
tutaj jest temat chyba o tej rolce: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=356982" onclick="window.open(this.href);return false;slawko11 pisze:Na dołączonym zdj przez koko887 element zaznaczony żółtą i czerwoną strzałką u mnie cały sie trzęsie i grucha. Chłopaki powiedzcie co to jest ? i czy to groźne. Z góry dzięki.
slawko11,
masz nie sprawny napinacz i wyrobiona tulejke pod pretem
do wymiany jedno i drugie o ile nie jezdzisz z tym dlugo , bo moze wokol preta tak powiekszyl otwor ze nowa tulejka nic nie da tylko wymiana calej lapy
masz nie sprawny napinacz i wyrobiona tulejke pod pretem
do wymiany jedno i drugie o ile nie jezdzisz z tym dlugo , bo moze wokol preta tak powiekszyl otwor ze nowa tulejka nic nie da tylko wymiana calej lapy
-
- Użytkownik
- Auto: Skoda Rapid Liftback 1,0TSI 110KM MY2019
- Silnik: DKRC
- Kontakt:
Uwalone może być sprzęgiełko na altku. Sam miałem taki problem, że napinacz latał, strasznie nim telepało i słychać było ostre dudnienie. Wymieniałem paski (różnych producentów, krótsze, dłuższe). Wymianiłem napinacz, tulejki pręta napinacza. Aż w końcu wymieniłem sprzęgiełko na altku i jest błoga cisza i spokój.
Skoda Rapid Liftback 1,0TSI MY 2019, Ambition+Audio+Sunset