Jak zrobic orurowanie do FMIC, gdzie kupić materiały itd...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Przed samym zalozeniem fmic mam watpliwosci czy ic-ek jaki wybralem bedzie odpowiedni ( z Merca a-klasy o wymiarach 396x115x32mm) umnie w asz-u jest SMIC o wymiarach 189x180x85 tylko ze smic nie ma takiego dostepu do powietrza ale ma wieksza pojemnosc a ten z a-klasy ma mniejsza pojemnosc ale bedzie zamontowany na srodku zderzaka i bedzie bardzo dobrze chlodzony.Auto docelowo ma miec 170KM Co o tym myslicie ??
-
- Forum Master
Witam, myślę, że na 170KM to spokojnie on wystarczy tym bardziej, że chcesz go zamontować na środku. Jednak niech jeszcze inni się wypowiedzą.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Re: Jak zrobic orurowanie do FMIC, gdzie kupić materiały itd
na lato znacznie za malyMiraz86 pisze:Przed samym zalozeniem fmic mam watpliwosci czy ic-ek jaki wybralem bedzie odpowiedni ( z Merca a-klasy o wymiarach 396x115x32mm) umnie w asz-u jest SMIC o wymiarach 189x180x85 tylko ze smic nie ma takiego dostepu do powietrza ale ma wieksza pojemnosc a ten z a-klasy ma mniejsza pojemnosc ale bedzie zamontowany na srodku zderzaka i bedzie bardzo dobrze chlodzony.Auto docelowo ma miec 170KM Co o tym myslicie ??
A jaki by byl dobry pod seryjny zderzak ?? Aha i jak mozna zmierzyc temperature w dolocie ?
mam możliwość zainstalowania takiego IC po przez kolegę z forum
czy zapewnia on optymalny przebieg powietrza, gdyż obie rury są na dole a nie jak na zdjęciu na środku?
na jakie moce(doładowania) powinien wystarczyć?
czy zapewnia on optymalny przebieg powietrza, gdyż obie rury są na dole a nie jak na zdjęciu na środku?
na jakie moce(doładowania) powinien wystarczyć?
ffsapher, dodaj IC od SAAba 9-5 2.0T do mk3
tovdi1, a pamiętasz ile moze tam w Sabie ładowało turbo? no własnie chciałem zapytać o ten twój ale nie mam zdjecia o obiema rurami na dole wiec dałem tylko takie zdjęcie podglądowe.
nie pamiętam ile saabinka miała doładowania, ale wyczytałem że bardzo możliwe że 1.8bara
kurcze gdzie to znalazłeś?
edit: mam ale tam było napisane 1,8b - atmosferyczne = 0,8b tyle co przyjmuje obecnie mój IC. ciekawe jak bedzie się zachowywał pod 1,6 b w boostach 1,8 czyli bedzie wyrabiał 2x nominalnego wysiłku...
edit: mam ale tam było napisane 1,8b - atmosferyczne = 0,8b tyle co przyjmuje obecnie mój IC. ciekawe jak bedzie się zachowywał pod 1,6 b w boostach 1,8 czyli bedzie wyrabiał 2x nominalnego wysiłku...
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Pany jeszcze trzeba wziąć pod uwagę przepływ powietrza, 0,8b w dieslu to nie to samo co 0,8 w benz...
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
a jak to przeliczyć, obliczyć??? jaka jest zależność???
ciśnienie to ciśnienie, jednostka skalarna przecież.
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Ja mówię o IC a nie o ciśnieniu jako wartości fizycznej. Przy tym samym ciśnieniu są różne przepływy, więc nie można porównywać na zasadzie w tdi 2,0 bara daje rade to w benz też da radę i na odwrót.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Dario84, zaciekawiłeś mnie wytłumaczysz w jakich silnikach IC bardziej dostaje po dupie?