dwa dni temu założyłem do swojego GOLFISTY (wersja VI z DSG) Power Box. Na 6 programie boxa samochód spisuje się idealnie - zwłaszcza przy wyższych prędkościach - niemniej po przejechaniu 1000km zauważyłem następujące symptomy:
- Silnik i cały samochód razem z nim zaczął „klekotać”.
- Na pedale hamulca/sprzęgła czuć zdecydowanie jak silnik pracuje (nie było tego wcześniej).
- Przełączanie skrzyni między biegami daje również wyraźnie odczuwalne szarpnięcia.
- Samochód praktycznie nie korzysta z 1 biegu (tylko po rozruchu – potem już wyłącznie 2).
- Wyraźnie też spadł komfort samej jazdy (klekotanie przenosi się na pedały i kierownicę – poderzewam że przy dłuższej eksploatacji może mieć dalsze skutki).
Oczywiście poprawa jazdy w wyższych rejestrach prędkości jest miła – ale przy niższych samochód często wpada w rezonans jakby miał za niskie obroty.
Przyznam że nie jestem do końca przekonany o tym czy powyższe objawy to pozytywny znak. Nie zostałem uprzedzony o możliwych efektach ubocznych takiej operacji.
Czy ktoś z Was koleżanki i koledzy ma jakieś doświadczenie w tej materii żeby rzucić nieco światła na moje przygody?
Czy wiecie gdzie w Warszawie można "wyhamować" taki samochód (z automatem) bo w serwisie gdzie byłem miałem z tym problem i naprawdę nie jestem w stanie określić parametrów silnika poza tym że czuć "bardziej".
Będzie bardzo wdzięczny
pozdrawiam forumowiczów
Maciek z Warszawy