Poważny problem z Golfem MK4, daje foty, urwało mi się coś..
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
witam, dziś coś stało się z moim golfem IV 1.9 TDI gdy go odpalałem na ciepłym silniku zatelepał się i coś stuknęło po otworzeniu maski okazało się i tu daje foty:
nie wiem co się stało o co w tym chodzi, może coś poradzicie, przemyłem dziś silnik,
nie wiem co się stało o co w tym chodzi, może coś poradzicie, przemyłem dziś silnik,
Z tego co widzę urwał Ci się kawałek napinacza ,dokładniej ten element który mocuje amortyzator drgań.Nie uruchamiaj silnika bez tego ze by pasek osprzętu przypadkiem nie dostał się do rozrządu.Kup napinacz paska wielorowkowego wymień i po zabiegu.Sprawdź przy okazji czy dziala sprzegiełko na alternatorze.
Chociaz na tych fotach dokładnie nie widzę czy diagnoza jest słuszna.Ale o ile dobrze pamiętam to ten elemeny jest urwany
Chociaz na tych fotach dokładnie nie widzę czy diagnoza jest słuszna.Ale o ile dobrze pamiętam to ten elemeny jest urwany
Ostatnio zmieniony czw lip 21, 2011 21:15 przez J.B.S., łącznie zmieniany 1 raz.
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Poważny problem z Golfem MK4, daje foty, urwało mi się c
na tej części jest taki jakby amortyzatorek i odkręciłem tam śrubę i ten element dałem znajomemu ma zobaczyć czy dało by się to przyspawać do tego odłamanego, jeżeli nie to będzie trzeba znaleźć używana część i wymienić ten element cały, ale co najbardziej mnie zastanawia czemu to pękło przyczyna jakaś musi być na pewnom00sk pisze:a gdzie masz reszte tego ?
o ten ''amortyzatorek'' tam był zamocowany do tego miejsca co ułamało się:
teraz to zaczepiłem na drut żeby nie ocierało o pasek....
http://moto.allegro.pl/napinacz-paska-a ... 14162.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Masz kupisz ten element i po sprawie
Dlatego piszę sprawdź sprzęgiełko alternatora ,ono czesto jest winowajcą skaczacego paska osprzetu co moze prowadzić do urwania i uszkodzenia napinacza.
Dlatego piszę sprawdź sprzęgiełko alternatora ,ono czesto jest winowajcą skaczacego paska osprzetu co moze prowadzić do urwania i uszkodzenia napinacza.
Ostatnio zmieniony czw lip 21, 2011 21:18 przez J.B.S., łącznie zmieniany 1 raz.
Temat do działu technicznego!
Był Golf III 1.8 G-STYLE ----------- Był Passat B5 1.8T AirRide ----------- Jest Audi typ43
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ale mi tam się ułamało i nie mam teraz gdzie tego zamontować, to co to zaspawać czy lepiej ten cały element szukać i wymienić i dopiero coś działać?jbs-78 pisze:http://moto.allegro.pl/napinacz-paska-a ... 14162.html
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
szymek118 pisze:nie spawaj
to muszę ten element wymienić? tylko może mi ktoś powiedzieć jak to się nazywa bo ja zielony jestem i nie wiem jak tego szukać w necie..
no bez przesady z tym spawaniem pozostaje Ci kupić nowy element jak radzi jbs, swoją drogą czym Ty myłeś to auto, że takie coś urwałeś ?
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
m00sk pisze:no bez przesady z tym spawaniem pozostaje Ci kupić nowy element jak radzi jbs, swoją drogą czym Ty myłeś to auto, że takie coś urwałeś ?
to nie pod czas mycia się urwało, podczas odpalania, a silnik umyłem żeby zobaczyć co się tam stało... a jak ten element się nazywa ? bo nie wiem jak w necie mam tego szukać...
chodzi mi o ten element w ramce zółtej, zapewne dużo rozkręcania będzie no ale jakoś to trzeba zrobić...
szewczi90 pisze:chodzi mi o ten element w ramce zółtej, zapewne dużo rozkręcania będzie no ale jakoś to trzeba zrobić...
kolego tego nie musisz odkręcać do wymiany napinacza!! Ty lepiej jedź do jakiegoś mechaniora i ci to zrobi za parę groszy !! Ja ostatnio wymieniałem u siebie napinacz i razem z wymianą dałem 150 zł więc nieduże pieniądze !!
Masz tu link do aukcji!!jbs-78 pisze:http://moto.allegro.pl/napinacz-paska-a ... 14162.html
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Tego zaznaczonego elementu nie demontujesz tylko rurę powietrza doładowanego (między zbiorniczkiem spryskiwaczy oraz wspomagania a obudową paska rozrządu) i masz dostęp do śrub mocujących napinacz.szewczi90 pisze:chodzi mi o ten element w ramce zółtej, zapewne dużo rozkręcania będzie no ale jakoś to trzeba zrobić...
Może się przydać http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 5&start=14" onclick="window.open(this.href);return false;
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Łuki_79 pisze:Tego zaznaczonego elementu nie demontujesz tylko rurę powietrza doładowanego (między zbiorniczkiem spryskiwaczy oraz wspomagania a obudową paska rozrządu) i masz dostęp do śrub mocujących napinacz.szewczi90 pisze:chodzi mi o ten element w ramce zółtej, zapewne dużo rozkręcania będzie no ale jakoś to trzeba zrobić...
Może się przydać http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 5&start=14" onclick="window.open(this.href);return false;
ale czajcie mi się tutaj ułamało mocowanie ... pokazuje na foto