Bardzo słabe ciśnienie oleju !!! Help.

Tutaj piszemy o problemach związanych z mechaniką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

seboja
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: seboja » ndz lip 31, 2011 13:16

Witam
Czytałem już na ten temat wiele, ponieważ mam problem z ciśnieniem oleju wynosi ono na niebieskim czujniku 0,05 bara a powinno 0,25. Silnik chodzi normalnie, ma moc i jest ogólnie ok. Problem zaczął się właściwie po wymianie termostatu ponieważ wcześniej auto nie dostawało temperatury i olej w silniku był nie rozgrzany i stąd nie było problemu ponieważ był gęsty.
Po przejechaniu pewnej ilości kilometrów, kiedy silnik łapie temp. do 90 stopni zaczyna mrugać/palić się kontrolka oleju przy jałowych obrotach lub czasem kiedy spuszczam nogę z gazu ale to rzadko i obroty mi spadają nawet do 600 ale akurat winą takich niskich obrotów jest co innego i tym się nie martwię. Przy dodawaniu gazu albo włączeniu biegu kontrolka przestaje świecić .
Dodam jeszcze że jak przy kupnie auta wymieniałem olej i filtr to przelałem leciutko i po jakimś czasie albo z pokrywy zaworów albo uszczelki głowicy był przeciek ale chyba jednorazowy, ponieważ nie zauważyłem na bagnecie ubytku oleju.
Po zanalizowaniu kilku tematów na ten temat podejrzewam że powodem tej usterki jest:
"-Przewód pomiędzy sygnalizatorem i czujnikiem może być uszkodzony(to odpada jeżeli chodzi o elektrykę)
-Pompa oleju nie jest zalana olejem/ na wykończeniu
-Wlot oleju do pompy z miski olejowej może być zapchany (chyba o "smok" chodzi)
-Zawór przelewowy regulujący ciśnienie oleju w układzie zablokował się w pozycji otwartej
-silnik kaput :?
-panewki
-czytałem że to mogą być jakieś uszczelki na zaworach/zaworze ??
-czujnik odpada bo jest ok ;p "

Pytanie wygląda tak, co jeszcze byście podejrzewali że może być zepsute oraz jak sprawdzić pompę oleju czy jest zła czy dobra ???

:majkel: :rock:

wojtas46
Forumowy spamer :)

Post autor: wojtas46 » ndz lip 31, 2011 18:56

Może być zapchany smok , trzeba zdjąć miskę i oblukać stan pompy , tym bardziej że jak piszesz nie trzyma ciśnienia . Słabe ciśnienie może prowadzić do uszkodzenia (obrócenia) panewek a to już jest dosyć kosztowne w naprawie

seboja
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: seboja » ndz lip 31, 2011 20:56

a czym grozi obrócenie panewek i jak sprawdzić czy pompa jest sprawna ?
mnie interesuje tylko koszt części bo robotę sam sobie zrobię z pomocą mechanika :)
ale chciał bym sam wiedzieć jak sprawdzić tą pompę...

Aaaa i teraz mi się skojarzyło że to nie mogą być uszczelniacze na zaworach ponieważ mi nie bierze oleju, pobieranie jego jest normalne...

wojtas46

Post autor: wojtas46 » ndz lip 31, 2011 21:19

Kolego zakładam że zmierzyłeś ciśnienie oleju i jest ono za niskie , w takim wypadku trzeba zdjąć miskę olejową i oblukać czy nie jest zapchany smok . Jeśli zapcvhana jest siatka to trzeba oczyścić , jeśli jest oki to pompa może dawać słabe ciśnienie i jest do wymiany , mecher powinien to rozpoznać . Koszt pompy na allegro to ok,50-100 zeta , jak obrócą się panewki to masz wał do szlifu plus nowe panewki , często lepszym i tańszym rozwiązaniem jest kupno drugiego silnika

seboja
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: seboja » ndz lip 31, 2011 21:48

no ale u mnie silnika jeszcze szlak nie trafił :D i nie mam zamiaru go wymieniać bo to mi się nie opłaca, wolał bym chyba części kupić ;p
a jest jeszcze możliwość że panewki mają luzy jakieś co nie ??
niby panewki nowe nie są takie drogie ;p

wojtas46

Post autor: wojtas46 » ndz lip 31, 2011 21:56

seboja, ciśnienie powinno być w normie , jeśli nie jest trzeba to naprawić , zmierz ciśnienie na rozgrzanym silniku , wtedy będziesz wiedział czy to czujnik czy jednak może pompa. Jak silniczek masz oki to szkoda żeby przez słabe smarowanie coś się popsuło

seboja
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: seboja » ndz lip 31, 2011 23:06

pisałem na początku że ciśnienie wynosi 0,05 na rozgrzanym przy około 600-1000 obrotów, a czujnik jest ok bo był wykręcany a w jego miejsce ten manometr czy coś do mierzenia ciśnienia był wkładany i wykazało że jest źle a więc czujnik dobrze pokazuje ;p

seboja
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: seboja » pn sie 01, 2011 16:55

Dobra Panowie sprawa wygląda tak...
Od kupna samochodu przejechałem 8400 km było to prawie rok temu bez miesiąca ;)
Dziś rozbierając powoli silnik spuściłem olej a tu patrzę 1,5 litra to max !!! poleciałem od mechanika do sklepu kupić olej mineralny 1L on mi dał z 1,5L i dolałem. Gdzieś tak przez 7000-8000km samochód zużył 2,5L oleju.

Czyli na 1000km wychodzi od 0,3125L do 0,3571L, a więc wykluczam to że pierścienie olejowe oraz uszczelniacze zaworów są na tyle uszkodzone że by to przeszkadzało silnikowi, dopuszczalene spalanie oleju wynosi ponoć na 1000km gdzieś około 0,8-1L oleju.

Wnioski :wink:
Głowicy nie ma co zdejmować i rozbierać zaworów i zakładać nowych uszczelniaczy oraz pierścieni olejowych ponieważ nie widzę konieczności, coś jest uszkodzonego pod blokiem silnika, pompa, może zapchany smok a może co innego...
Przyznacie mi rację po tym co wyżej napisałem :kac: ??

Pytanie jest jeszcze jedno, jeżeli by były wydarte dość mocno tuleje gdzie są tłoki, mrugała by kontrolka ??

wojtas46

Post autor: wojtas46 » pn sie 01, 2011 19:30

Jak masz za niski stan oleju to kontrolka też to będzie sygnalizować , swoją drogą to myślałem że zaczołeś od sprawdzenia stanu oleju , poziom masz oki a kontrolka miga a tu takie kwiatki . Uzupełnij olej poziom ma być pośrodku skali na bagnecie i wtedy trzeba uważac na kontrolkę . Jeżeli masz ściągniętą miskę to zobacz czy nie masz przytkanego smoka , ale moim zdaniem kontrolka migała od niskiego stanu oleju. Jeśli bierze Ci olej to trzeba często kontrolować jego stan , aby nie doszło do sytuacji że masz w silniku 1.5 l oleju

seboja
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: seboja » pn sie 01, 2011 19:36

no już dolałem ale to samo, świeci się dalej na wolnych obrotach jak silnik się rozgrzeje albo pomruguje, a te moje spalanie oleju jest w normie ?? może być, można po tym stwierdzić pośrednio czy jest w górnej części silnika do remontu ?

wojtas46

Post autor: wojtas46 » pn sie 01, 2011 19:54

seboja, gdy miałem mk3 , to brał mi od wymiany do wymiany ok 0.5l a miał 3paczki przebiegu , podjedż do jakiegoś zaufanego i kumatego mechera , niech posłucha czy nie zaczynają dzwonić panewki. Oby nie było to , bo to już trochę grubsza robota , nie można też wykluczyć pompy

seboja
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: seboja » pn sie 01, 2011 20:06

no właśnie ten mechanik mi mówi że ten silnik dobrze chodzi ale ta kontrolka mi świeci...

wojtas46

Post autor: wojtas46 » pn sie 01, 2011 20:15

Skoro masz za niskie ciśnienie oleju to jednak coś jest nie halo , mecher powinien wiedzieć o co kaman i pierwsze co , to sprawdzić stan oleju . Jeśli teraz poziom oleju masz oki , panewki również a kontrolka mruga i jest za niskie ciśnienie , to pierwsze co mi przychodzi na myśl - pompa oleju

seboja
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: seboja » pn sie 01, 2011 20:28

jutro kurna rozbieram to i sprawdzam to pompę, a ciężko ją wyjąć ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mechanika”