Wymiana uszczelki pod głowicą.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam , chce zapytać czy przy wymianie uszcze pod głowicą w AJM musze jakoś specialnie ustawiać pompowtryski?? Czy poprostu wkładam w te same gniazda co były wymienieniam oringi dokrecam odpowiednim mometem i to wszystko??
,,Kto się pyta jest głupcem przez chwilę, ten który się nie pyta jest głupcem przez całe życie."
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
gdzies widzialem na forum passata jak sie wymienia i kolezka tam ustawial je bardzo dokladnie wiec chyba nie ale moge sie mylic ekspertem nie jestem ;]
viewtopic.php?f=89&t=308478&p moj borowik
- ozyrysh
- kieroVWca boroVWca
- Kontakt:
gniazda zaworow trzeba na nowo nabijać i planować głowicę a tego raczej sam nie zrobisz więc daj fachowcowi
Re: Wymiana uszczelki pod głowicą.
Co do zaworów to robił to fachowiec i płaszczyzne też ja pytam o montaz pompowtryskow. Znalazem ze montuje je sie w odpowidniej odległosci o scianay zewnetrznej głowicy i tak zrobiłem jedynie nie regulowałem na konikach ale pompi te same wiec mysle ze nie ma sensu regulowac.ozyrysh pisze:gniazda zaworow trzeba na nowo nabijać i planować głowicę a tego raczej sam nie zrobisz więc daj fachowcowi
,,Kto się pyta jest głupcem przez chwilę, ten który się nie pyta jest głupcem przez całe życie."
Jeżeli ustawiłeś je to nie ma co móżdżyć nad tym. Składasz, odpalasz i jeździsz...
Jeżeli zauważysz ze gorzej odpala, słabiej jeździ lub inne niepokojące objawy pokaże VAG - korygujesz ustawienie pompek.
Jeżeli zauważysz ze gorzej odpala, słabiej jeździ lub inne niepokojące objawy pokaże VAG - korygujesz ustawienie pompek.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
W sumie to nie rozumiem po co ruszac gniazda i zawory przy palnowaniu. Pamietam jak kiedys sam wykonywalem planowanie glowicy na frezarce gornowrzecionowej i spokojnie sobie dala rade bo delikatnie lizneła sobie zawór- tak moze z 0,1mm a moze nawet i nieco wiecej.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
scols11, radze ci ustawić głębokośc pracy pompowtrysku...przyjęło sie ze ok jest wg elsa na 180` i tak też ustawiam ja
a to sie dzieje jak zle ustawisz głębokość pracy
klient przyjechał z warszawy do nas z połamanym pompowtryskiem i śrubą regulacyjna na dzwigience
naprawa zamkneła się w kwocie 2100zł
a to sie dzieje jak zle ustawisz głębokość pracy
klient przyjechał z warszawy do nas z połamanym pompowtryskiem i śrubą regulacyjna na dzwigience
naprawa zamkneła się w kwocie 2100zł
odświeże. Mozesz nieco bardzie wyjasnic jak dokladnie reguluje sie tą głębokośc pracy pompowtrysku? jakis luz ma byc na tym koniku czy jak??
Re: Wymiana uszczelki pod głowicą.
Podobnie jak luz zaworowy w polonezie
Kręcisz wałem aż dźwigienka naciskająca na pompowtrysk będzie w swoim dolnym martwym punkcie, luzujesz nakrętkę kontrującą regulację i wkręcasz śrubę regulacyjną do oporu. Później cofasz tę śrubę o 180st i kontrujesz nakrętkę. Czynności powtarzasz dla każdego pompowtrysku.
Kręcisz wałem aż dźwigienka naciskająca na pompowtrysk będzie w swoim dolnym martwym punkcie, luzujesz nakrętkę kontrującą regulację i wkręcasz śrubę regulacyjną do oporu. Później cofasz tę śrubę o 180st i kontrujesz nakrętkę. Czynności powtarzasz dla każdego pompowtrysku.
Tak znalazlem w google. Cos tam jeszcze podaja ze zaleznie jaki to silnik to bywa ze sie cofa o 225 stopni czy czasami 120 ztopni ale do mojego faktycznie 180 stopni. Potrzebny jest do tego czujnik zegarowy bo mozna sie machnac przy ustawieniu max krzywki.
Dzieki za info.
Dzieki za info.
Więc w AXRze trzeba zrobic tak jak napisałkrzycho85, czy coś jeszcze ?
reguklacja ustawienia i nacisku dzwigienki zaworu oraz osadzenie pompowtrysku w gniezdzie- odleglosc od krawedzi glowicy po stronie pompki tandemowej.
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
wesol, Wrzucisz te odległości od pompy tandem dla AXR? W którym miejscu na pompce i głowicy mierzymy odległość?
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)