Ciężka zmiana biegów. Czy to mankament skrzyń VW?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ciężka zmiana biegów. Czy to mankament skrzyń VW?
Mam podobny problem z skrzynią. Mam golfa 3 1,4 z 1997 skrzynia 5 biegowa manualna silnik AEX. Mój problem polega na tym, że ciężko wchodzą biegi. Na zimnym silniku nie ma takiego problemu, ale na rozgrzanym to często trudno wrzucić 2 i 5 bieg. Poziom oleju w normie. Co może być przyczyną?
Za pomoc wielkie dzięki.
[ Dodano: 20 Cze 2006 13:21 ]
Skrzynia ma przejechane 100 000. Czy to mogą być już zużyte synchronizatory? Robiłem już wstępną regulację za pomocą mimośrodu ale nie zdało to rezultatów.
Za pomoc wielkie dzięki.
[ Dodano: 20 Cze 2006 13:21 ]
Skrzynia ma przejechane 100 000. Czy to mogą być już zużyte synchronizatory? Robiłem już wstępną regulację za pomocą mimośrodu ale nie zdało to rezultatów.
smarowałem ten cały mechanizm dobrym smarek grafitowym, bo od tego zacząłem szukanie przyczyny. Ale to nic nie dało.
Jak kupiłem ten samochód wsytko chodziło jak w zegarku
[ Dodano: 20 Cze 2006 14:16 ]
Chyba rozwiązania się wyczerpały. Szkoda
Nie wiem czy warto ten temat przekazać gościom z serwisu VW, go samemu chyba będzie trudno coś z tym problemem zrobić.
[ Dodano: 20 Cze 2006 14:18 ]
Ale i tak wszystkim serdecznie dziekuje za wszelaka pomoc ww temacie
[ Dodano: 20 Cze 2006 14:22 ]
A jeszcze jedno. Jak mogę sprawdzić czy sprzęgło w moim VW jest OK?
Bo może to jest przyczyna tak jak wspominał Trocin.
Jak kupiłem ten samochód wsytko chodziło jak w zegarku
[ Dodano: 20 Cze 2006 14:16 ]
Chyba rozwiązania się wyczerpały. Szkoda
Nie wiem czy warto ten temat przekazać gościom z serwisu VW, go samemu chyba będzie trudno coś z tym problemem zrobić.
[ Dodano: 20 Cze 2006 14:18 ]
Ale i tak wszystkim serdecznie dziekuje za wszelaka pomoc ww temacie
[ Dodano: 20 Cze 2006 14:22 ]
A jeszcze jedno. Jak mogę sprawdzić czy sprzęgło w moim VW jest OK?
Bo może to jest przyczyna tak jak wspominał Trocin.
Po pierwsze wiesz- sprzegło moze zyc 60Kkm lub 200Kkm zależy od techniki jazdy.
U mnie zaczynało sie tak ze strasznie ciezko chodziło (teraz mam nowe i chodzi lzej od pedału gazu). Potem biegi zaczeły zle wchodzic. Spróbuj tak przy np 60-70km/h z 3 dac 2- powinno Mocno szarpnąc autem, jeżeli szarpnie słabo badż obroty płynnie spadną to czeka cie wymiana. Skrajnym i ostatnim etapem jest sie slizganie tarczy sprzegła- Podjedz pod kraweżnik przodem, zaciągnij reczny i ruszaj. jezeli stoisz sprzegło jest puszczone a silnik nie gasnie to na 100% masz walniete sprzegło.
Pozdrawiam
U mnie zaczynało sie tak ze strasznie ciezko chodziło (teraz mam nowe i chodzi lzej od pedału gazu). Potem biegi zaczeły zle wchodzic. Spróbuj tak przy np 60-70km/h z 3 dac 2- powinno Mocno szarpnąc autem, jeżeli szarpnie słabo badż obroty płynnie spadną to czeka cie wymiana. Skrajnym i ostatnim etapem jest sie slizganie tarczy sprzegła- Podjedz pod kraweżnik przodem, zaciągnij reczny i ruszaj. jezeli stoisz sprzegło jest puszczone a silnik nie gasnie to na 100% masz walniete sprzegło.
Pozdrawiam
Choćby pivo było z gówna nic mu w smaku nie dorówna!!!