Lampka ciśnienia oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Lampka ciśnienia oleju
Witam.
Mam problem polegający na tym, że po przejechaniu jakichś 25 - 30 km w szybszym tempie zaczyna migać lampka ciśnienia oleju (olejarka) a spod deski wydobywa się dżwięk ostrzegawczy brzęczyka. Zatrzymuję się, gaszę silnik, po minucie odpalam i jest OK pod warunkiem w miarę spokojnej jazdy. I tak od trzech dni. Sprawdziłem stan oleju - OK. Wymieniany 5tys. km temy (z półsyntetyka też na półsyntetyk, tyle że z ELFa na MOBILa). Olej jest czysty.
Czekam na rady, pozdrawiam.
Mam problem polegający na tym, że po przejechaniu jakichś 25 - 30 km w szybszym tempie zaczyna migać lampka ciśnienia oleju (olejarka) a spod deski wydobywa się dżwięk ostrzegawczy brzęczyka. Zatrzymuję się, gaszę silnik, po minucie odpalam i jest OK pod warunkiem w miarę spokojnej jazdy. I tak od trzech dni. Sprawdziłem stan oleju - OK. Wymieniany 5tys. km temy (z półsyntetyka też na półsyntetyk, tyle że z ELFa na MOBILa). Olej jest czysty.
Czekam na rady, pozdrawiam.
Wszystko co można doradzić zostało już na forum opisane, ale przypomnę:
- sprawdzenie czujnika ciśnienia oleju - jeśli pozytywne to:
- profilaktyczna wymiana oleju łacznie z filtrem - jeśli nic nie minie to:
- pomiar ciśnienia oleju i wtedy albo mały remoncik silnika albo najpierw wymiana na mineralny
- sprawdzenie czujnika ciśnienia oleju - jeśli pozytywne to:
- profilaktyczna wymiana oleju łacznie z filtrem - jeśli nic nie minie to:
- pomiar ciśnienia oleju i wtedy albo mały remoncik silnika albo najpierw wymiana na mineralny
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Bardzo ważne, sprawdz jaki masz filtr oleju, czy przypadkiem nie Filtrona, w bardzo wielu przypadkach to jest podstawowa wina, w moim tak było , u kilku osób u mnie w miejscowości też, a na forum to b. częsty przypadek . Jeżeli tak to go wywal załuż Mana lub inny oryginalny - niemca i będzie ok. Powodzenia Anna
- MrSalieri
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Po za tym polecam opcje szukaj "kontrolka oleju"anna pisze:Bardzo ważne, sprawdz jaki masz filtr oleju, czy przypadkiem nie Filtrona, w bardzo wielu przypadkach to jest podstawowa wina, w moim tak było , u kilku osób u mnie w miejscowości też, a na forum to b. częsty przypadek . Jeżeli tak to go wywal załuż Mana lub inny oryginalny - niemca i będzie ok. Powodzenia Anna
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=45061]Moj Mk3[/url]
[img]http://img233.imageshack.us/img233/9594/golf1tot51om6.jpg[/img]
[img]http://img233.imageshack.us/img233/9594/golf1tot51om6.jpg[/img]
u mnie identyczna sytuacja tyle ze brazowy padl. Dzis wlasnie zauwazylem "pot" w okolicach tego czujnikapuniek pisze:Dzięki wszystkim.
Znalazłem przyczynę. Silnik zaczął zalewać olejem od strony filtra. Okazało się, że przecieka czujnik ciśnienia oleju (biały). Wymieniłem i wszystko jak na razie OK.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, zawsze są pomocne.
Pozdrawiam.