Dziwne dzwięk podczas zapalania TDI

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

cortezo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: cortezo » pn sie 22, 2011 18:11

Witam, panowie co to może być że podczas odpalania silnika mam takie jakby uderzenie silnika, :grrr: dwumas napewno nie bo był wymieniony już, poduszki pod silnikiem ok, co to może być? dawka paliwa? czy po prostu "ten typ już tak ma" silnik to 1,9 TDI ALH. A i jeszcze gdy mam tak 1 tys obrotów na postoju słychać takie dziwne dźwięki, poprostu jakaś głośna praca silnika, ale nie metaliczne, ale jak jest tak z 1300 tys obrotów już jest ok, dzwięk pochodzi jakby z tłumnika ale tłumnik wyglada na ok nie przepalony.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » pn sie 22, 2011 19:15

Sprawdź kąt wtrysku vagiem i skontroluj czy nie masz bąbelków powietrza w przewodzie paliowym, trzeba skontrolować stan rozrusznika czy się nie kończy, za każdym razem tak jest czy to incydentalnie występuje.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

cortezo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: cortezo » pn sie 22, 2011 20:41

no właśnie bąbelki powietrza są w przewodzie paliwowym :grrr: a odnośnie rozrusznika to nie było problemów z paleniem w zime ;/ a jak sprawdzić czy rozrusznik tak robi? bo podczas zapalania mam takie uderzenie ze cała karoseria się zatrzesie i silnik ale pali na dotyk i wlasnie nie wiem co jest :grrr: :banghead:

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: italiano_83 » pn sie 22, 2011 21:19

cortezo pisze: bo podczas zapalania mam takie uderzenie ze cała karoseria się zatrzesie i silnik ale pali na dotyk i wlasnie nie wiem co jest
Miałem to samo, tyle, że sporadycznie raz na naście odpaleń, cudowałem z kątem wtrysku z bąbelkami w przewodzie paliwowym, zmieniłem kompletne sprzęgło z dwumasą, nic dalej było to samo, zmieniłem akumulator (jakiś czas był spokój... ale po miesiącu dwóch), dalej to samo, zmieniłem wtryskiwacze i zrobiłem soft, jak na razie spokój ...
Mi czasami tak silnikiem rzucało, że myślałem, że z ramy wyskoczy, w zimie raczej rzadko tak się działo, szczególnie kiedy świece podgrzewały.
I działo się tak i na ciepłym i na zimnym silniku, z przewagą zimnego 70%-30%. Dobra zagadka do rozwiązania.

Ducati Monster 696+

Obrazek

cortezo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: cortezo » pn sie 22, 2011 21:29

no własnie też jestem po wymianie dwumasu i poduszek, i właśnie nie wiem co dalej mam robić, u mnie gasi ładnie silnik wszystko ok, przyspieszenie wszystko ok, obroty prawidłowe ale te palenie mnie zaczyna strasznie denerwować... jak są otwarte drzwi to czasami myśle ze je wkoncu wyrwie, ale te uderzenie to jest wlasnie tylko na sekunde z momentem przekrecenia kluczyka, przed wymianą dwumasu stawiałem że to własnie on tak robi, ale się myliłem..

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: italiano_83 » pn sie 22, 2011 21:42

cortezo pisze: przed wymianą dwumasu stawiałem że to własnie on tak robi, ale się myliłem..
Ja u siebie wymieniłem, kompletne sprzęgło z dwumasą bo łapało uślizg :helm: Ja bym się jednak skłaniał do rozrusznika lub wtryskiwaczy, jak mi po zimie akumulator "zdechł" i musiałem go na "podtrzymaniu" całą noc trzymać to ani razu mi nie szarpnęło silnikiem jak rano odpalałem :bajer: Ale rozrusznik kręcił jak "wściekły" .

Ducati Monster 696+

Obrazek

cortezo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: cortezo » pn sie 22, 2011 21:44

no ja byłem własnie jakiś rok temu na sprawdzeniu wtryskiwaczy to mi powiedział pompiarz że lekko podlewa sterujący wtrysk, ale właśnie nie kopci mi nic samochód ani grama nawet jak go przegonie, ale czy to możliwe żeby to właśnie wtrysk tak robił? :banghead:

cortezo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: cortezo » wt sie 23, 2011 20:06

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=80&t=418916" onclick="window.open(this.href);return false;

tutaj proszę o ocenę logów sadze ze jest przestawiony kąt wtrysku ale czy to jego wina podczas zapalania? :grrr:

lukas1305
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: lukas1305 » wt sie 23, 2011 20:59

Ten problem co opisujesz miałem dokładnie taki sam ,przy rozruchu myślałem że silnik z ramy wyskoczy strasznie waliło ja tylko wymieniłem akumulator i problem znikł.Ty wprawdzie masz 1.9 a mój to 2.0tdi.

Pozdrawiam.

luke320
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Dziwne dzwięk podczas zapalania TDI

Post autor: luke320 » czw sie 25, 2011 23:36

Czyli twierdzisz,że te uderzenia silnika były spowodowane od akumulatora?
Mam Golfa3 i też mam te uderzenia przy odpalaniu i dodatkowo przy gaszeniu,
ale na zdrowy rozum to jak dla mnie jest niedorzeczne.

lukas1305
Ma gadane
Ma gadane

Re: Dziwne dzwięk podczas zapalania TDI

Post autor: lukas1305 » pt sie 26, 2011 11:30

luke320 pisze:Czyli twierdzisz,że te uderzenia silnika były spowodowane od akumulatora?
Mam Golfa3 i też mam te uderzenia przy odpalaniu i dodatkowo przy gaszeniu,
ale na zdrowy rozum to jak dla mnie jest niedorzeczne.
Niejestem pewien jak to jest w 3-ce tam napewno niema pompowtrysków i zasada działania mojego i twojego troche sie różni ale tak jak mówie u mnie wymieniłem aku i problem znikł całkowicie.Problem na który odpowiadałem tyczył sie postu kol.cortezo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”