[1.8 16V PL] problem z zapłonem,
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
To jest w zasadzie szrot vw, audi. Nie wiem czy jest wjazd od Zakopiańskiej, ja wjeżdżam właśnie od Zawiłej przez lasek. Dojeżdżasz do skrzyżowania przy którym kiedyś był (może nawet jest) pawilon meblowy, skręcasz w prawo (chyba jest tylko lewo prawo) i jedziesz w kierunku Zakopiańskiej, szrot jest po prawej, jakieś 100m przed Zakopianką.
[ Dodano: Sro Cze 21, 2006 14:48 ]
To będzie chyba ul. Kościuszkowców.
[ Dodano: Sro Cze 21, 2006 14:48 ]
To będzie chyba ul. Kościuszkowców.
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
a moze wiece co jest padniete jak jest taka sytuacja: przekręcam kluczyk, niby prąd jest bo radio, wentylator itd. działają, rozrusznik kręci ale nie odpala tak jak by jakiś immobilajzer trzymał a immobilajzer zwarłem, tzn. ominąłem już i jeszcze na desce nie świecą kontrolki
to jest w golfie MK3 z '98 silnik 1,8 benz z LPG
to jest w golfie MK3 z '98 silnik 1,8 benz z LPG
-
- Nowicjusz
Chyba sie wyjasniło: tak jak bodzio pisał, usterka z rodzaju upierdliwych, ale obyło się bez wymiany i dodatkowych kosztów, przynajmniej jak narazie .
Powodem problemów była wtyczka do czujnika Halla w aparacie zapłonowym, tzn jest ona wilgotna od oleju i delikatnie sie rusza, zaczepy nie trzymają już tak jak powinny, po przymocowaniu jej do aparatu problem zniknał.
A w związku z tym mam pytanie, bo tak jak pisałem jest delikatnie mokra od oleju, w najbliższym czasie mam zamiar wumienić uszczelke na aparacie, ale przy okazji myslałem żeby go obrócić o 180 stopni, tak żeby czujnik i wtyczka do niego były od góry. moje pytanie to czy moge tak zrobić - wiem że trzeba będzie ustawić zapłon, ale czy można tak zrobic??
Powodem problemów była wtyczka do czujnika Halla w aparacie zapłonowym, tzn jest ona wilgotna od oleju i delikatnie sie rusza, zaczepy nie trzymają już tak jak powinny, po przymocowaniu jej do aparatu problem zniknał.
A w związku z tym mam pytanie, bo tak jak pisałem jest delikatnie mokra od oleju, w najbliższym czasie mam zamiar wumienić uszczelke na aparacie, ale przy okazji myslałem żeby go obrócić o 180 stopni, tak żeby czujnik i wtyczka do niego były od góry. moje pytanie to czy moge tak zrobić - wiem że trzeba będzie ustawić zapłon, ale czy można tak zrobic??
no popatzr, moja pierwsza sugestia . Ale mam węch .MarcoToledo pisze:Powodem problemów była wtyczka do czujnika Halla w aparacie zapłonowym
Zastanawiam się własnie nad pytaniem o odwróceniu aparetu. Coś mi się jednak wtdaje, że nie da rady.Kolojność zapłonu jest ściśle związana z położeniem tłoka i zaworów. I może się okazać, że np. na 3 cyl. tłok będzie w górnym położeniu po zassaniu mieszanki, zawory zamknięte, a iskra pojawi się na 1. To tylko moje przypuszczenia.
-
- Nowicjusz
Hmm, no może masz racje, ale chodzi mi o to żeby obrócić go łącznie z palcem i kopułką, w taki sposób żeby kolejność pozostawić taka jaka było, a tylko po to żeby fizycznie był do góry nogami, Wtedy ta wtyczka będzie od góry i nie będzie si do niejn lało....................tylko czy to się uda zrobić ???
Ewentualnie co mi grozi jak zmienie kolejność zapłonu?? bo ni chce sobie nic popsuc
Ewentualnie co mi grozi jak zmienie kolejność zapłonu?? bo ni chce sobie nic popsuc
tak jak napisałem- myślę, że nie.W samochodzie "ZUK" koniec aparatu był w kształcie płaskiej "płetwy" aby nie można go było założyć inaczej.Zapewne jakiś powód tego był.MarcoToledo pisze:tylko czy to się uda zrobić ???
grozić to pewnie nie grozi nic, poza tym, że nie odpalisz auta.Uszczelnij aparat i zostaw tak jak jest.MarcoToledo pisze:Ewentualnie co mi grozi jak zmienie kolejność zapłonu?? bo ni chce sobie nic popsuc