Witam
Przewertowałem trochę lektur na ten temat. Pacjent to MK4 1.9TDI, problem polega na tym że auto z ni gruchy ni pietruchy potrafi zgasnąć (bez żadnej logiki), po tym fakcie nie daje się odpalić przez 2-5 minut. Rozrusznik kręci jak trzeba, kontrolka od Immo gaśnie normalnie a nie chce odpalić. Po odczekaniu tych kilku chwil auto zapala na strzała, dodam że zaobserwowałem ciekawy fakt gdy już jest ta próba że tym razem odpali to zapala się kontrolka od świec na kilka sekund i wtedy zapali. Natomiast gdy bezskutecznie go próbuje odpalić to po przekręceniu tej kontrolki nie ma. Czy auto potrzebuje w ogóle świec gdy jest rozgrzane do 90 stopni? I powtarzam nie ma systematyczności tego gaśnięcia, czasem po 10 km czasem po 100 metrach, czasem jak jest ciepły a czasem na postoju. Jakieś sugestie? Dodam że podłączany był jakiś komputer i nic nie wykazał.
Czasem gaśnie i odpala po 3 minutach normalnie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
jesli chodzi o swiece gdy atuo masz rozgrzane do 90 stopni to nie potrzebne sa, zawsze mozesz auto odpalac bez grzania
mowisz ze jakis komputer byl podlaczany? tzn sprawdzone bledy tylko? bo to ze na 1 rzut oka nic nie pokazuje, moze wyjsc przy robieniu logow( chociaz nie wiem czy przy takim problemie cos dadza )
mowisz ze jakis komputer byl podlaczany? tzn sprawdzone bledy tylko? bo to ze na 1 rzut oka nic nie pokazuje, moze wyjsc przy robieniu logow( chociaz nie wiem czy przy takim problemie cos dadza )
daj spokój - jakich logów - na pierwszy rzut oka to efekt przegrzewania czegoś (np przekaźnika) lub braku styku np w kostce stacyjki.rafxxx pisze:bo to ze na 1 rzut oka nic nie pokazuje, moze wyjsc przy robieniu logow
poteoretyzujmy - brak błędów wskazuje że nie odcina czujników. Logi nie wykażą nic jak auta nie da się uruchomić. Ciekaw jestem czy jak auto zgaśnie to da się sprawdzić czy są błędy w sterowniku silnika - to by wykazało czy jest związek ze stacyjką (brak zasilania po stacyjce dla sterownika silnika wiązałby się z brakiem możliwości wejścia do sterownika silnika)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Gdy auto zgaśnie i nie da się odpalić po pewnym czasie słychać takie pyknięcie jakby przekaźnik i wtedy odpali na strzała. Wymieniłem przekaźnik 109 bo gdzieś taką poradę znalazłem, do tej pory jest ok. Oby tak zostało. Najgorsze są takie usterki gdzie efektu nie widać od razu.
-
- Nowicjusz
dobry strzał przekaźnik 109 odpowiada za elektrykę zasilania silnika,wadliwe zimne lutowanie w tym przekaźniku powoduje jego niezałączenie przy rozruchu lub rozłączenie w czasie pracy silnika a tym samym wygaszenie silnika(taką wadę wykryliśmy u znajomego,po przelutowaniu ścieżek przekaźnika 109 silnik działa do tej pory)-o zgrozo podłączenie pod komputer nie wykaże błędu,a zapytany serwisant z vw kieruje na usterkę zasilania elektryki kostki stacyjki lub przekaźnika,ponoć częste słabe punkty
Chyba faktycznie celny strzał bo do tej pory jeszcze wszystko ok