Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile wam pali diesel?
SDI = Szybciej Dojedziesz Ikarusem . Sorry dla wszystkich posiadaczy, ale jakoś tak mi się przypomniało. Ale powiem jedno, miałem mk3 varianta GT TDI z silnikiem AHU i on także, faktycznie mało palił.
pzdr
zyggy
zyggy
Ile wam pali diesel?
mnie moje MK5 z 1,9 BXE żłopie około 6,5 litra w stosunku miasto trasa 50/50....
Re: Ile wam pali diesel?
Mój ALH variant trasa Grudziądz =>Gdańsk wychodzi za 60zł jestem stanie dojechać co Gd i wrócić a to 240km co daje 5l/100,miasto 6,5 latem , zima miasto 7-9l/100 nawet, opony 205/55/r16 więc nie jest źle tylko ta zima...U mnie spalanie trochę spadło po zaslepieniu egr i uszczelnieniu dolotu przy IC, teraz wymieniłem filtr paliwa po 2 latach to zobaczymy jak ze spalaniem bedzie.Gadanie ze sdi i wolnossace diesle są mułowate to przesada, po prostu są niesprawne,sam mam okazje jeżdzic 1.7d isuzu w oplu combo i z dynamika i wyprzedzaniem do 120km/h nie ma problemu, ostatnio czysciłem mu dolot to 2kg sadzy w nim było przez nieszczęsny egr i auto od razu odżyło,,,, Przyczyna wysokiego spalania w tdi to głownie niesprawnosć elektroniki, czujników, ,nastawników,nieszczelny dolot filtry.Wszystkie elementy muszą być sprawne wtedy można sie cieszyć niskim spalaniem.
Ile wam pali diesel?
Audi A6 Allroad 2,5TDI tiptronic 180ps, trasa Wrocław-Tarragona-StTropez-Mediolan-Wrocław, w Niemczech po autostradach, we Francji nacjonalki i kawałek darmowej autostrady na południe od Clermont-Ferrand przez wiadukt Millau, Hiszpania też krajówki, powrót wzdłuż wybrzeża francuskiego nacjonalkami, następnie Włochy, Szwajcaria i Austria też zwykłe darmowe drogi przez góry, dopiero od Garmisch autostrady do samego Wrocławia. Jakość paliwa jak wiadomo - na polskim zrobiłem 770km na styk, kolejne zbiorniki to już bezproblemowe ~800km, a ostatni zbiornik tankowany na OMV w Austrii to 918,1km - jak na razie mój rekord.
Razem 4911km, 379 litrów paliwa, średnie spalanie 7,73 litra. Klima to ~50% trasy - głównie na południu Europy w ciągu dnia. 4 osoby, auto załadowane na maksa. Jazda średnia tzn. ~120km/h na płaskim, z górek rozbujanie auta do 150-160km/h i potem wytracanie prędkości pod górki - wiem, że dziwny sposób, ale to stary automat Tiptronic, a nie DSG, ma tylko 5 biegów i lubi wciągnąć trochę paliwka (po mieście nawet 15-16 litrów).
Jak na 2 tony + automat + quattro + bagaże + pasażerowie, to chyba nie jest zły wynik a w manualu myślę, że może nawet ~7 mógłby spalić.
Razem 4911km, 379 litrów paliwa, średnie spalanie 7,73 litra. Klima to ~50% trasy - głównie na południu Europy w ciągu dnia. 4 osoby, auto załadowane na maksa. Jazda średnia tzn. ~120km/h na płaskim, z górek rozbujanie auta do 150-160km/h i potem wytracanie prędkości pod górki - wiem, że dziwny sposób, ale to stary automat Tiptronic, a nie DSG, ma tylko 5 biegów i lubi wciągnąć trochę paliwka (po mieście nawet 15-16 litrów).
Jak na 2 tony + automat + quattro + bagaże + pasażerowie, to chyba nie jest zły wynik a w manualu myślę, że może nawet ~7 mógłby spalić.
Ile wam pali diesel?
A my psioczymy jak 6,5 w mieście łyknieKri$ pisze:po mieście nawet 15-16 litrów
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Ile wam pali diesel?
Uroki tiptronica+quattro+masa prawie 2 tony...
Na trasie na szczęście nauczyłem się jeździć i spokojnie 7,5-8 litrów udaje mi się robić
Te 15-16 litrów to albo w zimie, albo jak baaardzo mi się spieszy Częste tankowanie mobilizuje do nauki i teraz w mieście udaje mi się wyciągać ~12-13 litrów.
Ogólnie spalanie z 17900km od zakupu auta to 10,23 litra - pewnie po mieście z 10-11tys a w trasach bliższych lub dalszych (wyjazd poza granice Wrocławia wystarczy) reszta czyli ~7tys.
Jakbym wiedział przed zakupem, że diesel może tyle palić, to bym kupił 2,7biturbo i zamontował gaz
Na trasie na szczęście nauczyłem się jeździć i spokojnie 7,5-8 litrów udaje mi się robić
Te 15-16 litrów to albo w zimie, albo jak baaardzo mi się spieszy Częste tankowanie mobilizuje do nauki i teraz w mieście udaje mi się wyciągać ~12-13 litrów.
Ogólnie spalanie z 17900km od zakupu auta to 10,23 litra - pewnie po mieście z 10-11tys a w trasach bliższych lub dalszych (wyjazd poza granice Wrocławia wystarczy) reszta czyli ~7tys.
Jakbym wiedział przed zakupem, że diesel może tyle palić, to bym kupił 2,7biturbo i zamontował gaz
Ile wam pali diesel?
No Allroad`y z ekonomią nic wspólnego nie mają...
Kolega ma sztukę z 2008 roku 3.0 TDI
Poniżej 10-ciu ani razu nie zanotował... a jeździ tym już 4-ty rok.
W znajomej firmie mają A6 z tym motorem, w sedanie, z tego samego roku, też automat, 7,4-8 bez problemu cały czas... Wiosna, zima, miasto, w koło komina, zawsze się w 8mce zmieści a i 6 z hakiem potrafią zanotować jak się nigdzie nikomu nie spieszy.
10-11 to jak go gniotą po 160-170km\h na autostradach do Francji.
Mieszkają w Poznaniu także połowę czasu auto spędza tkwiąc w potężnych korkach.
Także powyższe przykłady tylko potwierdzają powszechną opinię iż Allroad`y to auta dla ludzi którzy nie zwracają uwagi na spalanie.
Kolega ma sztukę z 2008 roku 3.0 TDI
Poniżej 10-ciu ani razu nie zanotował... a jeździ tym już 4-ty rok.
W znajomej firmie mają A6 z tym motorem, w sedanie, z tego samego roku, też automat, 7,4-8 bez problemu cały czas... Wiosna, zima, miasto, w koło komina, zawsze się w 8mce zmieści a i 6 z hakiem potrafią zanotować jak się nigdzie nikomu nie spieszy.
10-11 to jak go gniotą po 160-170km\h na autostradach do Francji.
Szwagier ma Volvo V70 D5 o identycznej mocy co Twoje Audi. Od lutego zrobił tym 24 tyś km i średnie spalanie to 7,6 a klima cały czas na AUTO.Kri$ pisze:Ogólnie spalanie z 17900km od zakupu auta to 10,23 litra
Mieszkają w Poznaniu także połowę czasu auto spędza tkwiąc w potężnych korkach.
Także powyższe przykłady tylko potwierdzają powszechną opinię iż Allroad`y to auta dla ludzi którzy nie zwracają uwagi na spalanie.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ile wam pali diesel?
Z dzisiaj: upalanie Golfa 1 1,5TD, równe 6L
Co do SDI: może i palą coś tam mniej niż TDI bo się nimi wolniej jeździ, chciałbym widzieć takiego SDI z skrzynia z TDIka. Poza tym opony w SDI są z zasady węższe, budy mniej wyposażone, więc i lżejsze, porównanie dwóch identycznych aut, jakiegoś TDI, załóżmy, że AHF/ASV i SDI w tych samych warunkach byłoby jednoznaczne pod względem spalania.
Co do SDI: może i palą coś tam mniej niż TDI bo się nimi wolniej jeździ, chciałbym widzieć takiego SDI z skrzynia z TDIka. Poza tym opony w SDI są z zasady węższe, budy mniej wyposażone, więc i lżejsze, porównanie dwóch identycznych aut, jakiegoś TDI, załóżmy, że AHF/ASV i SDI w tych samych warunkach byłoby jednoznaczne pod względem spalania.
Ile wam pali diesel?
Ja zwracam uwagę tylko przed zakupem o tym nie wiedziałem i zniechęciłem się do TDI potem tylko mocna beznyna bez turbo + do niej LPG - np. coś pokroju Merc E55 AMGPiasek pisze:Mieszkają w Poznaniu także połowę czasu auto spędza tkwiąc w potężnych korkach.Także powyższe przykłady tylko potwierdzają powszechną opinię iż Allroad`y to auta dla ludzi którzy nie zwracają uwagi na spalanie.
Poznań nie ma chyba co się równać z Wrocławiem jeśli chodzi o korki Wrocław bije pod tym względem wszystkie polskie miasta, nawet Warszawę
Wg naviexperta w Poznaniu średnia prędkość w lipcu 2011 to 26,6km/h a we Wrocławiu 23km/h
http://www.naviexpert.pl/biuro-prasowe/ ... hiwum.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Choć TomTom twierdzi, że to Warszawa jest 2 miastem w Europie, a Wrocław 4
http://www.motofilm.pl/wp-content/galle ... cong-2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Oj jak miałem AFN w mk3, to cisnąłem zawsze but w podłogę i wychodziło malutkoPiasek pisze:10-11 to jak go gniotą po 160-170km\h na autostradach do Francji.
a teraz staram się nie jeździć >150km/h ale z ciekawości muszę kiedyś sprawdzić na dystansie ~50-100km jakie jest spalanie przy prędkości ~200km/h pewnie zabójcze
Ciekawi mnie jak jest np. w Q7 czy A8 z silnikami 4,2TDI - czy to taki smok jak Allroad 2,5TDI z tiptronikiem czy może już nowsze automaty mniej żłopią paliwa
Tankowanie na stacji boli, ale za to w zimie quattro i wyższe zawieszenie niż zwykłe autko rekompensują ten ból
A ja wiem swoje - nigdy więcej nie popełnię błędu zakupu diesla ze starym pięciobiegowym automatem Nigdy nie wrócę do manuala, ale w przyszłości będę wybierał tylko automaty w stylu DSG czy 7G-Tronic
Ile wam pali diesel?
Q7 14-20 litrów. Tam już nie sposób zmęczyć silnika bo ma ogromny potencjał i mało kto wykorzystuje go na 100% możliwości.Kri$ pisze:Ciekawi mnie jak jest np. w Q7 czy A8 z silnikami 4,2TDI
Q7 w terenie potrafi 24 łyknąć ale jego właściwości terenowe są porównywalne z Cinquecento. Ciężkie, zwaliste auto topi się w byle kałuży, a seryjne "szosowe" kapcie nie dają rady na mokrej trawie i lekkim wzniesieniu. Gdyby nie kosmiczne technologie zastosowane w dyferencjałach itp w instrukcji obsługi na pierwszej stronie napisane by było ZAKAZ ZJEŻDŻANIA Z ASFALTU.
Tuareg z największym dieslem, jeżdżąc w koło komina (ale do stówki)16 litrów. Zjechaliśmy tym kiedyś na piaszczysty brzeg pobliskiego jeziora. Mała próba zawrócenia i auto utopiło się po same progi. 8 chłopa wypychało a na lince jeszcze Omega B z 2,5 V6 piecem go szarpała na ziemistej drodze.
Tragedia. Tygrysy bulwarowe, to nawet nie pseudo-terenówki.
Z A8 miąłem tylko z tym 3,7 bodajrze w benzynie z gazem do czynienia. Spokojnie jeżdżąc to 14 palił... ale jak go pognał kumpel do Bydgoszczy to na 80km 24 litry gazu wyżłopał
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Ile wam pali diesel?
bułkodawca ma 3 letnie a8 4.2tdi to mowil, ze przy tęgim bucie to mu ok 18l diesla pali.
Ile wam pali diesel?
Nie twierdzę, że nimi są i sam nie jeżdżę Audi po bezdrożach, bo nie do tego jest stworzone to auto.Piasek pisze:Tragedia. Tygrysy bulwarowe, to nawet nie pseudo-terenówki.
Niemniej quattro pomaga w sytuacjach, gdzie zwykłe auto rwd/fwd ma problemy - np. parking pod supermarketem w zimie z hałdami śniegu itp. Powiem tak - wykorzystuje "terenowość" Allroada w granicach rozsądku - tzn. nie zjeżdżam nad sam brzeg jeziora, bo naoglądałem się filmików na internecie
[youtube][/youtube]
haha i gdzie te oszczędne TDI? I gdzie Ci, którzy twierdzą, że 4.2TDI spali w mieście 6 litrów w zimie?piotrekgal pisze:bułkodawca ma 3 letnie a8 4.2tdi to mowil, ze przy tęgim bucie to mu ok 18l diesla pali.
Ile wam pali diesel?
No ten z filmiku to już jakiś wybitny k***a debil
Myśmy w zdecydowanie lepszych warunkach zjechali na piach... taki jak na nadmorskich plażach, a żeby nie wjeżdżać do wody to postanowił zawrócić na jak najmniejszym obszarze. 2-3x koła przednie w lewo/prawo i pięknie się utopiła a za nią przód. Fakt że to przede wszystkim wina opon szosowych bo na terenowych bez problemu by sobie poradził ale ... z tymi jest problem bo auta typu Tuareg/Q7 i podobne mają tak duże koła że nikt nie robi na takie średnice opon terenowych a akcesoryjne felgi robi niewielu i są absurdalnie drogie (ok 20 tyś zł kpl felg z oponami do Tuarega)
Myśmy w zdecydowanie lepszych warunkach zjechali na piach... taki jak na nadmorskich plażach, a żeby nie wjeżdżać do wody to postanowił zawrócić na jak najmniejszym obszarze. 2-3x koła przednie w lewo/prawo i pięknie się utopiła a za nią przód. Fakt że to przede wszystkim wina opon szosowych bo na terenowych bez problemu by sobie poradził ale ... z tymi jest problem bo auta typu Tuareg/Q7 i podobne mają tak duże koła że nikt nie robi na takie średnice opon terenowych a akcesoryjne felgi robi niewielu i są absurdalnie drogie (ok 20 tyś zł kpl felg z oponami do Tuarega)
-
- Forum Master
Ile wam pali diesel?
Witam, kuzyn ma a4 b8 z roku 2008 3,0TDI 239KM i na trasie Niemcy-Polska wyszło mu średnie spalanie 7,3l/100km, średnia prędkość to jakieś 150-160km/h.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek