temperatura silnika 1,8 ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dzikgtc, czyli u mnie te 100'C swiadczą pewnie o tym ze termostat otwiera sie za mało, bo w trasie jest ok.90'C wiec OK.
Parametrem termostatów jest nie tylko temp. otwarcia, ale tez skok trzpienia
(max ok. 7 mm) , wiec jesli sie on nie odpowiedni otwiera (za mały skok) to przepuszcza za mało płynu.
[ Dodano: Czw Cze 22, 2006 21:18 ]
dzikgtc, przy jakiej temp. załącza ci wentyl?
Parametrem termostatów jest nie tylko temp. otwarcia, ale tez skok trzpienia
(max ok. 7 mm) , wiec jesli sie on nie odpowiedni otwiera (za mały skok) to przepuszcza za mało płynu.
[ Dodano: Czw Cze 22, 2006 21:18 ]
dzikgtc, przy jakiej temp. załącza ci wentyl?
ordy wentylator załącza mi się przy około 92 stopniach [pierwszy bieg] a drugi bieg na szczęście mi się jeszcze nie włączył. Co do 100 stopni w korkach, to zależy też jakie to są korki, bo jak po 500m i cały czas 1 sprzęgło 1 sprzęgło to i mój się zagrzeje. Jak w trasie masz ok 90 a w mieście bez korków 90-95 stopni to termostat masz ok.
Pozdrawiam
dzikgtc
dzikgtc
dzikgtc, w pewien sposob masz racje, ale u ciebie to jest skrajna wartosc i wlączanie wentylatora przy 92'C to troszke za wczesnie.
a jesli ci sie za wczesnie włącza to wyłącza ci tez około skrajnej wartości - czyli ok 84'C
wynika to z konstrukcji czujnika - bimetalu który znajduję się wewnątrz.
Przy 84'C komputer bedzie zapodawał troszkę dłuższy czas wtrysku niż przy 90'C co odbije się na wiekszym zuzyciu paliwa.
a jesli ci sie za wczesnie włącza to wyłącza ci tez około skrajnej wartości - czyli ok 84'C
wynika to z konstrukcji czujnika - bimetalu który znajduję się wewnątrz.
Przy 84'C komputer bedzie zapodawał troszkę dłuższy czas wtrysku niż przy 90'C co odbije się na wiekszym zuzyciu paliwa.