2.0 2E Dziwny dźwięk
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
2.0 2E Dziwny dźwięk
Witam
Niestety nie znalazłem podobnego tematu wiec pisze ten...
Pacjent : Golf 3 2.0 2E GTI z 93r
Objaw: dziwny dźwięk dobiegający zdecydowanie z okolic rozrządu i tych wszystkich pasków
Dodatkowe informacje: Gdzieś z okolic rozrządu wycieka mi także olej z tego co się dowiedziałem to jakiś simering który w najbliższym czasie idzie do wymiany, ten dźwięk to na pewno nie jest wtrysk ani popychacze zaworów.
Zamieszczam jego próbkę:
http://mariusz2103.wrzuta.pl/audio/02m37u0cFXa/notatka
Z góry dziękuje za wszelką pomoc
Niestety nie znalazłem podobnego tematu wiec pisze ten...
Pacjent : Golf 3 2.0 2E GTI z 93r
Objaw: dziwny dźwięk dobiegający zdecydowanie z okolic rozrządu i tych wszystkich pasków
Dodatkowe informacje: Gdzieś z okolic rozrządu wycieka mi także olej z tego co się dowiedziałem to jakiś simering który w najbliższym czasie idzie do wymiany, ten dźwięk to na pewno nie jest wtrysk ani popychacze zaworów.
Zamieszczam jego próbkę:
http://mariusz2103.wrzuta.pl/audio/02m37u0cFXa/notatka
Z góry dziękuje za wszelką pomoc
VW power :)
- Paweł Marek
- V.I.P.
2.0 2E Dziwny dźwięk
jak to odtworzyć samo się nie ściąga.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
2.0 2E Dziwny dźwięk
Play nacisnąć wystarczy taki żółty kwadracik z białym trójkącikiem tuż pod reklamą orange
Siedziałem przy tym aucie dziś trochę czasu i chyba znalazłem problem... jak się dotknie alternatora to czuć w nim takie stuki własnie... tylko czy możliwe ze to on takie dźwięki wydaje ?? :O dotykałem jeszcze pompy wody i klimatyzacji i na nich takich stuków wogole nie czuć, jedynie na tym alternatorze...
Dodam ze autko ma 220 000 przejechane i te alternator wygląda że tam od nowości siedzi ...
Siedziałem przy tym aucie dziś trochę czasu i chyba znalazłem problem... jak się dotknie alternatora to czuć w nim takie stuki własnie... tylko czy możliwe ze to on takie dźwięki wydaje ?? :O dotykałem jeszcze pompy wody i klimatyzacji i na nich takich stuków wogole nie czuć, jedynie na tym alternatorze...
Dodam ze autko ma 220 000 przejechane i te alternator wygląda że tam od nowości siedzi ...
-
- Użytkownik
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
2.0 2E Dziwny dźwięk
Coś moja przegldarka nie działa w tej kwetsii mniejsza z tym, wymień sobie łożyska opisy na forum i w każdej serwisówce. O rozmiary łożysk nie pytaj najlepiej iść do sklepu ze starymi bo jedno jest takie samo zawsze ale drugie ciężko przewidzieć
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
2.0 2E Dziwny dźwięk
No niestety... okazało się jednak że to nie alternator... okazało się także że rolka napinacza była rozwalona ale to już załatwione Dziś tez dolałem troszkę oleju żeby był ponad polową bo był poniżej minimum... Dźwięk po tych zabiegach jakby trochę przycichł ale dalej występuje
- Paweł Marek
- V.I.P.
2.0 2E Dziwny dźwięk
Ściąg paski i odpal na próbę czy ustąpi
-
- Użytkownik
- Kontakt:
2.0 2E Dziwny dźwięk
wlasnie tak zrobilem... niestety to jednak cos innego sie sypie ...
- Paweł Marek
- V.I.P.
2.0 2E Dziwny dźwięk
Odtworzyłem ten dźwięk i nie bardzo mi się podoba
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
2.0 2E Dziwny dźwięk
Problem w tym ze nie wiem co to jest i ile jeszcze wytrzyma no ale niestety dobiega to z silnika jak sie okazalo
- Paweł Marek
- V.I.P.
2.0 2E Dziwny dźwięk
Sprawdź czy przycichnie jak świece odłączysz, kto wie czy to nie panewka albo sworzeń tłoka.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
2.0 2E Dziwny dźwięk
Zaraz po odpaleniu dźwięk nie występuje tylko im dłużej chodzi tym bardziej narasta zatrzymując się na tym stopniu co na nagraniu ;( wiec myślę ze na rozruszniku tez bym nic nie słyszał(no ale jutro mogę sprawdzić )... pojawił się także dodatkowy problem a dokładniej chyba w podobnym czasie co ten dźwięk ale prawie tego nie zauważałem a teraz jak jest 15stopni to już dokucza mianowicie:
jak jadę teraz w trasę to silnik się nie potrafi dogrzać ... na wskaźniku jest jakieś 73 stopnie i nic w górę nie idzie chyba ze stoję w miejscu...(w zimie w tamtym roku miałem z 83 albo i więcej). Standardowo pewnie większość z was pomyśli "termostat" owszem tez bym tak pomyślał jednak jak jest dajmy na to ok 78 stopni na wskaźniku to włącza się nagle dmuchawa chłodnicy :O :O nigdy tak nie było bo się włączała przy 95 stopniach ok. Teraz pewnie większość pomyśli ze to czujnik temperatury(dmuchawy(ten dodatkowo można wykluczyć jako ze w trasie auto ma 73stopnie a dmuchawa nie włącza się) albo ten przy silniku)... owszem dobry pomysł jednak przy tym jak się włącza dmuchawa(ok 78 stopni na wskaźniku) to ogrzewanie w aucie ledwo działa....
Jako ze mam komputer w tym aucie to wskaźnik temperatury OLEJU pokazuje 98 /96 stopni czyli normal w takiej temperaturze jaka panuje na zewnątrz i na trasie(w lecie jest zawsze ponad 100)
Uprzedzając pytania:
-Czujnik temperatury cieczy chłodzącej(ten przy silniku) zmieniany był 1.5 roku temu na oryginalny, prawidłowy
-Termostat zmieniany również 1,5roku temu
-pompa wody nie mam zielonego pojęcia kiedy była zmieniana gdyż ja to auto od jakiś 2 lat mam.
Ehh i bądź człowieku mądry co tu się stało
jak jadę teraz w trasę to silnik się nie potrafi dogrzać ... na wskaźniku jest jakieś 73 stopnie i nic w górę nie idzie chyba ze stoję w miejscu...(w zimie w tamtym roku miałem z 83 albo i więcej). Standardowo pewnie większość z was pomyśli "termostat" owszem tez bym tak pomyślał jednak jak jest dajmy na to ok 78 stopni na wskaźniku to włącza się nagle dmuchawa chłodnicy :O :O nigdy tak nie było bo się włączała przy 95 stopniach ok. Teraz pewnie większość pomyśli ze to czujnik temperatury(dmuchawy(ten dodatkowo można wykluczyć jako ze w trasie auto ma 73stopnie a dmuchawa nie włącza się) albo ten przy silniku)... owszem dobry pomysł jednak przy tym jak się włącza dmuchawa(ok 78 stopni na wskaźniku) to ogrzewanie w aucie ledwo działa....
Jako ze mam komputer w tym aucie to wskaźnik temperatury OLEJU pokazuje 98 /96 stopni czyli normal w takiej temperaturze jaka panuje na zewnątrz i na trasie(w lecie jest zawsze ponad 100)
Uprzedzając pytania:
-Czujnik temperatury cieczy chłodzącej(ten przy silniku) zmieniany był 1.5 roku temu na oryginalny, prawidłowy
-Termostat zmieniany również 1,5roku temu
-pompa wody nie mam zielonego pojęcia kiedy była zmieniana gdyż ja to auto od jakiś 2 lat mam.
Ehh i bądź człowieku mądry co tu się stało
- Paweł Marek
- V.I.P.
2.0 2E Dziwny dźwięk
Nie masz gwarancji i tak czy czujnik i termostat sa dobre, mimo że zmieniane. Czujnik sprawdza się omomierzem (od licznika ok 130 omów na w pełni rozgrzanym silniku - piny 2 i 4. Termostat trzeba sprawdzić w garnku z olejem, początek otwarcia 87 koniec 102 skok chyba 7 mm - jeden na kilka nowych niezależnie od marki jest dobry wszyscy z tym walczymy. Co do słabego grzania - przy tych 73 stopniach grzanie powinno być już bardzo dobre, jeśli nie jest - myśl o odpadniętej gąbce na otworach w klapie rozdzielającej przed nagrzewnicą - o tym doczytaj sobie było.
A może zwyczajnie włącznik w chłodnicy za szybko włącza wentylator
A może zwyczajnie włącznik w chłodnicy za szybko włącza wentylator