TYLKO 1.6 Jak spuścić cały płyn z układu chłodzenia?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
no u mnie zostawało ok 50% w układzie...po przepłukaniu 5x starego płynu zostało ok 1 szklanki
zakładając że termostat otwiera się przy 86 - zagrzać silnik do 90. Zgasić - odkręcić korek spustowy na chłodnicy, odkręcić korek zbiorniczka - zleci płyn - zostanie tyle co w nagrzewnicy
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: TYLKO 1.6 Jak spuścić cały płyn z układu chłodzenia?
Bo to jest 1.6 i jest to podkreślone w pytaniu. W innych silnikach jest inny układ chłodzenia.jhosef pisze:Bo to jest tylko płyn chłodniczy. Ja osobiście w ogóle bym nie płukał a spuścił stary i zalał nowym.
Nie wiem skąd wziąłeś 50 %. W układzie po spuszczeniu w najniższym punkcie powinno zostać niewiele.
50% bo układ mieści 5l, a spuściłem ok 2,5l
Tak zrobiłem, efekt jak wyżej.grg474 pisze:zakładając że termostat otwiera się przy 86 - zagrzać silnik do 90. Zgasić - odkręcić korek spustowy na chłodnicy, odkręcić korek zbiorniczka - zleci płyn - zostanie tyle co w nagrzewnicy
Kupię krótką antenkę ori vw
no widzę że coraz to lepiej ta rozmowa się toczy... Najlepiej jeśli pojedziesz do serwisu autoryzowanego, tam na pewno wiedzą jak to zrobić. Na pewno będziesz usatysfakcjonowany usługą, a na pewno ceną. I jeśli Wujku kwestionujesz te rady to zapewne wiesz jak to się robi a tutaj niepotrzebnie mącisz wątki i sprawdzasz się w dyskursach. Panowie rady już podane i sugeruje nie dyskutować na tematy oboczne, które już nie raz zostały omówione, a po co w wątku o spuszczaniu dywagować o płukaniu miareczkowaniu ilości i może określania stężenia płynu i jego krzepliwości na podstawie zapachu koloru i może smaku...Wuyek pisze:Tak więc proszę o radę kogoś kto wie jak to zrobić.
-
- VW Baron
- Kontakt:
ja obstawiam, że resztę trzymał nadal termostatWuyek pisze:50% bo układ mieści 5l, a spuściłem ok 2,5l
ja bym odkręcił obudowę termostatu ... musi reszta wylecieć. ( oczywiście zawór nagrzewnicy musi być otwarty !!! )
-=ren=- pisze:Na pewno będziesz usatysfakcjonowany usługą, a na pewno ceną.
no ba ..
ciekawe gdzie masz w mk4 taki zawórart_2008_a_ pisze:( oczywiście zawór nagrzewnicy musi być otwarty !!! )
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jeśli jest tam chłodniczka oleju? To od niej waż zdejm
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
mial na mysli pokretlo od ogrzewania musi byc na max cieplogrg474 pisze:ciekawe gdzie masz w mk4 taki zawórart_2008_a_ pisze:( oczywiście zawór nagrzewnicy musi być otwarty !!! )
A jakie to ma znaczenie?educh1985 pisze:mial na mysli pokretlo od ogrzewania musi byc na max cieplo
koledze coś się pomyliło z polonezem i fiatem 125p bo tam był zawór odcinający dopływ płynu do grzejnikajhosef pisze:A jakie to ma znaczenie?educh1985 pisze:mial na mysli pokretlo od ogrzewania musi byc na max cieplo
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Ja kilka tygodni temu miałem okazję wymieniać chłodnicę u siebie w Golfie IV. W układzie miałem już pewien brak płynu a udało mi się spuścić około 3l. Po otworzeniu korka spustowego zleciało może 0,7 l. Po odpięciu węży kolejny 1 l. Resztę udało mi się spuścić odpalając silnik na około 1 min. Operacje powtarzałem 3 razy. Jeśli chcesz czyścić układ lub pozbyć się resztek to jedyne rozwiązanie jakie ja znam i stosowałem to kompresor i dmuchanie. Przy tej okazji możesz dmuchnąć chłodnicę i sprawdzić jej szczelność. Ja swój dmuchałem bez założonej chłodnicy.
A czy z tym koncetratem to na pewno dobry pomysł? ponoć nie można zalewać całego układu koncentratem bo źle on wpływa na przepływ ciepła przez co układ jest nieefektywny.
Pół na pół zalewamy.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
W ASO używają takiego czegoś do spuszczenia całego płynu