Błąd pomiaru prędkości licznik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam mały problem, dziś jadąc autostradą porównałem prędkość wskazywaną na liczniku z GPS i licznik zaniża!!! - wskazuje 130km, GPS 145km. Co może być nie tak? Proszę o pomysły, z góry dzięki...
Dodam że mam założone opony 205/55/16
Mam mały problem, dziś jadąc autostradą porównałem prędkość wskazywaną na liczniku z GPS i licznik zaniża!!! - wskazuje 130km, GPS 145km. Co może być nie tak? Proszę o pomysły, z góry dzięki...
Dodam że mam założone opony 205/55/16
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
byś musiał podłączyć pod kompa i sprawdzić kodowanie licznika... i jeżeli nie będziesz umiał sam określić czy jest ok to podać tutaj na forum, do tego najlepiej kod literowy silnika i rodzaj skrzyni biegów
Podłączałem się ostatnio pod Vag, nie było żadnych błędów...jutro sprawdzę kodowania. Silnik to nietypowy ATN
- Qto
- _
- Kontakt:
to obadaj... i jeszcze rodzaj skrzyni biegów - najczęściej manual pięciobiegowy ale różnie bywa ...i dla pewności rocznik auta podajRafcioIV pisze:jutro sprawdzę kodowania
Dziś podpiąłem się pod Vag, o to rezultat:
Control Module Part Number: 1J0 920 822 A
Component and/or Version: KOMBI+WEGFAHRS. BOO V27
Software Coding: 01143
Work Shop Code: WSC 00000
Additional Info: Ident.-Nr. WEGFAHRS.:VWZ6Z0X1420756
No fault code found.
Sprawdziłem też oznaczenie skrzyni ERT i silnika ATN.
Control Module Part Number: 1J0 920 822 A
Component and/or Version: KOMBI+WEGFAHRS. BOO V27
Software Coding: 01143
Work Shop Code: WSC 00000
Additional Info: Ident.-Nr. WEGFAHRS.:VWZ6Z0X1420756
No fault code found.
Sprawdziłem też oznaczenie skrzyni ERT i silnika ATN.
- Qto
- _
- Kontakt:
kodowanie wygląda ok...brak pomysłu
A to przekłamanie rośnie wprost proporcjonalnie do prędkości ?? Tak, że jak przy prawie 150km/h zaniża o 15, to przy 100km/h o 10, a przy 50km/h o 5...?
A to przekłamanie rośnie wprost proporcjonalnie do prędkości ?? Tak, że jak przy prawie 150km/h zaniża o 15, to przy 100km/h o 10, a przy 50km/h o 5...?
tak dokładnie...
denerwuje mnie to bo mogę się "nieświadomie" nadziać na jakiś fotoradar lub szuszarkę
...kiedyś demontowałem licznik i przesuneł mi się wskazówka o jakiś 1mm, wskazuje 0 po włączeniu, ale w górnej części tej grubej kreski (przykładowe zdjęcie)
Na zdjęciu które podesłałem jest na dole (w takiej pozycji jak na obrotomierzu). Czy możliwe, że tu jest błąd?
denerwuje mnie to bo mogę się "nieświadomie" nadziać na jakiś fotoradar lub szuszarkę
...kiedyś demontowałem licznik i przesuneł mi się wskazówka o jakiś 1mm, wskazuje 0 po włączeniu, ale w górnej części tej grubej kreski (przykładowe zdjęcie)
Na zdjęciu które podesłałem jest na dole (w takiej pozycji jak na obrotomierzu). Czy możliwe, że tu jest błąd?
- Qto
- _
- Kontakt:
Wtedy licznik przekłamywałby od stałą wartość
PS. Jest opcja edytuj przy każdym Twoim poście, także możesz jej używać jak zapomnisz czegoś dodać
PS. Jest opcja edytuj przy każdym Twoim poście, także możesz jej używać jak zapomnisz czegoś dodać
sorrky będę miał to na uwadze...odnośnie licznika to nie mam pomysłu co z tym zrobić
zmienić kodowanie - ostatnią cyfrę np na 2
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Qto pisał, że kodowanie ok...niechciałbym czegoś zrypać!ale chyba tylko to mi pozostało, albo błąd czujnika prędkości.
nic nie zrypiesz - zmiana ostatniej cyfry kodowania nic nie popsuje a i tak przecież w tej chwili licznik ci oszukuje - miałem podobną sytuację w swoim jak nie można było zmienić ostatniej cyfry kodowania na 1 (mam 1,4) - wtedy licznik mi zawyżał prędkość - przy 170km/h pokazywał 200RafcioIV pisze:Qto pisał, że kodowanie ok...niechciałbym czegoś zrypać
1 - 4358 (1,4l/55kW AHW/AKQ mit Schalt. Getriebe)
2 - 3538 (alle anderen Motorkennbuchstaben bzw. Autom. Getriebe)
3 - 4146 (1,6l/74-77kW und 1,9l/50kW-SDI mit Schalt. Getriebe)
4 - 3648 (unbekannt)
jak sam widzisz teoretycznie powinieneś mieć 3 ale.. nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wrzucił 2 lub 4 i sprawdził prędkość
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
-
- ->|<-
A czy licznik ze skrzyni 6-biegowej zadziała prawidłowo do 5-biegowej, jakaś zmiana kodowania ?
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
zadziała - wracając do tematu licznika RafcioIV, - jest jeszcze jedna możliwość - masz silnik 1,6 a skrzynia może byc od innego - stąd zmiana wskazań prędkości (spotkałem silnik 1,6 wsadzony do auta co miał wcześniej 1,4 - skrzynia nie zmieniana i tam musiało być nadal kodowanie 1. Dlatego też nadal upieram się przy zmianie kodowania na 2 lub 4 i testiigAlisArr pisze:A czy licznik ze skrzyni 6-biegowej zadziała prawidłowo do 5-biegowej