Szybkie pytanie dot. rodzaju silnika, PF czy PB [foto]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- klintonMK2
- Gadatliwa bestia
Witam, znajomy ma golfa i nie możemy dojść do tego, jaki jest w nim silnik. Samochód to dwójka GTI z 87 roku, po VINie nie da się znaleźć oznaczenia silnika, a w bagażniku ktoś zerwał naklejkę. Wklejam więc zdjęcie, w sumie niewiele na nim widać, ale może komuś się uda po charakterystycznych elementach silnika dojść do tego czy to motor 107 czy 112 KM, wiem że oba są podobne wyglądem, ale może jednak. W dowodzie ma wpisane 118KM, a żaden motor 8V nie miał takiej mocy. Pomocy koledzy!
- Paweł Marek
- V.I.P.
GX 90 koni, wtrysk mechaniczny K-jetronic albo ke-jetronic, resztę znajdziesz w wyszukiwarce. Oczywiście z tym GTI to bajeczka wyprowadź znajomego z błędu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- klintonMK2
- Gadatliwa bestia
jesteś pewien? samochód jest serią, ma z wierzchu pełny oryginalny pakiet gti dla wąskiego zderzaka, z przodu wentylowane tarcze, z tyłu tarcze, szyba tylna z lotką, winyl czarny dookoła tylnej szyby, w środku czarny sufit, miękka deska, wspomaganie itp, auto nie było grzebane, znajomy jeździ nim po prostu na codzień. to znaczy, że ktoś mógł zmienić motor?
GXy wychodziły w wersjach GT w GTI już nie...
zarówno PF (107 koni) jak i PB (112) miały elektroniczne wtryski
a może to DX ten silnik czasami nie był na mechanicznym wtrysku w tedy by się zgadzało.. 112 koni.. rocznik produkcji odpowiedni
zarówno PF (107 koni) jak i PB (112) miały elektroniczne wtryski
a może to DX ten silnik czasami nie był na mechanicznym wtrysku w tedy by się zgadzało.. 112 koni.. rocznik produkcji odpowiedni
- Paweł Marek
- V.I.P.
Może i był zmieniony ale wątpię, w żadnym spisie nie znalazłem DX w mk2, tylko w cabrio na bazie mk1 robionym do 1992 roku albo w scirocco. klintonMK2, drąż temat sam jestem ciekaw, chociaż obstawiam rzecz najprawdopodobniejszą czyli 90 konny GX a pakiet GTI łatwiej dołożyć.
Jeszcze doczytałem w naszym forumowym spisie: był jeszcze silnik JH, i pisze że był w GTI na USA, ma tez tylko 90 koni ale to może być to.
Jeszcze doczytałem w naszym forumowym spisie: był jeszcze silnik JH, i pisze że był w GTI na USA, ma tez tylko 90 koni ale to może być to.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- klintonMK2
- Gadatliwa bestia
Już się wyjaśniło, silnik na ma 112 koni i jest to symbol EV. silnik dokładnie taki sam jak DX, tylko różni się symbolem. Jest to 1.8 8v k-jetronik
Kod: Zaznacz cały
Golf II 1.8 GTI EV 1781cc 82kW 04-84 - 09-86
Ostatnio zmieniony śr paź 26, 2011 20:45 przez klintonMK2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
A widzisz fakt, rzadkie modele człowiek się uczy cały czas,
- klintonMK2
- Gadatliwa bestia
aha i jeszcze wdała się mała pomyłka, samochód jest z 86 roku także wszystko się zgadza
Witam mam podobny mętlik nie jestem pewien jakie ma oznaczenie silnik w moim golfie. Wiem to że jest to oryginalna wersja GTI z 1985. Wersja z usa sprowadzona na początku lat 90. Tarcze przód i tył komputer i wszystko co miały w serii w tedy gtiki. Wtrysk mechaniczny kiedyś miał kata sonda dalej jest.Typuję dwa modele RV lub RD. Za nie długo chcę rozrząd wymienić i nie wiem czy ma znaczenie symbol silnika. Aha i ile ma mocy taki silnik. 107 ???? Jak na 107km to słabo sie zbiera ale o tym kiedy indziej.Daje dwie fotki.
- Paweł Marek
- V.I.P.
105 dla RV, 85 lub 90 dla GX , odczytaj numer z jakiegoś sterownika google lub ETKA wyjasnią typ silnika. Dla rozrządu to na 99 procent nie będzie miało znaczenia
-
- Nowicjusz
witam.klintonMK2, posiada Twoj znajomy w swoim mk2 komputer,spalanie itd? kupilem dzis mk2 i jest identyczny motor i nie wiem do konca jaki ma symbol i ile km, golas bez kompa i wspomagania.87rok.w papierach ma 66kw, czyli 90 km ale nie wydaje mnie sie zeby bylo tylko 90 bo mialem mk2 1.8 special 90km i nie zrywal sie tak jak ten:). szukalem w necie cos o tym silniku i znalazlem taka strone : http://www.autocentrum.pl/awc/Sadbam/vo ... golf-1987/" onclick="window.open(this.href);return false;. zglupialem.
-
- Nowicjusz