Problem z skrzynią biegów

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

evil666
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: evil666 » czw paź 27, 2011 19:18

napisałem że korek od wlewu mam ale on jest pod czujnikiem wstecznego i jest praktycznie na dole tak ze jak go odkręcę to cały olej by wyleciał a na pewno większość,
jest to na 17 sześciokątną, tylko problem w tym że ktoś ten korek tak zakręcił mocno że nie idzie go odkręcić... :grrr: już śrubę objechałem i mam po prostu Lipton... może coś na to macie jakąś rade?? próbowałem spawać ale mam tylko mig maga a ten korek aluminiowy :/

Awatar użytkownika
Johnatan
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: Johnatan » czw paź 27, 2011 20:55

Zjechałeś śrube ? bo była pewnie 8.8 :D zabierz śrube 10.9 lub 12,5 i pospawaj przyrząd i sie nie objedzie. Nie chce cie martwić ale widze że ta twoja praca i czas poświecony na wlanie tego oleju i tak bedzie na marne.. Jechałem dziś mk3 z rozsypanią skrzynką i biegi jezcze nie wyskakują ale daje po zębach na 3 i 4. Na jałowym biegu gdy sie bawie pedałem sprzegła to szumu raz tak raz inaczej. Jak sie tocze na 2 biegu lub pierwszym to wyje jak dyferencjał ruksiego czołgu.. przebieg ponoć 260 :)

http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;

evil666
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: evil666 » czw paź 27, 2011 22:27

ale czemu odrazu mówisz ze to te synchronizatory :P? pisałem że ta skrzynia jest po wymianie, tzn się mam nową i że jest taki problem i sam napisałeś że może to być złe ustawienie wybieraka :P
może to ma coś do tego że na mojej starej skrzyni żeby wbić bieg to wajchą szła fest do przodu czy do tyłu, to zależy który bieg :P a w tej skrzyni jest to skrócone (bez przesady) o połowę :o nie wiem czy dobrze to nazwę ale czy czasem ta moja nowa skrzynia nie ma krótszego przełożenia i tu może tkwić problem w źle ustawionym wybieraku?

Awatar użytkownika
Johnatan
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: Johnatan » czw paź 27, 2011 22:53

evil666 pisze:pisałem że ta skrzynia jest po wymianie, tzn się mam nową
Masz nową skrzynie biegów ile kosztowała w ASO?
evil666 pisze:to być złe ustawienie wybieraka
Tak moze to być.. ale jak bedzie on przestawiony to biegi bedą ciężko wchodziły, bedziesz szarpał gałką a biegów nie bedzie. jeżeli zmieniłeś skrzynie na ten sam model to musi byc wszystko tak samo. Jak masz za krótki drążek to weś idz wymontuj cały wybierak.. Idz do tokarzo spawacza. niech on dotoczy te 5cm wałka i niechci dospawa. Ja tak mam zrobione.

Ważne pytanie. Kiedy zgrzyta skrzynia? Kiedy masz sprzegło w podłodze i zmieniasz bieg ? Czy jak masz bieg i puszczasz sprzęgło ?

Roberto 13
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Problem z skrzynią biegów

Post autor: Roberto 13 » pt paź 28, 2011 16:47

Witam też miałem problemy z biegami źle wchodziły a czasami nawet zgrzytnęło wymieniłem olej w skrzyni biegów i po problemie biegi wchodzą idealnie i auto stało się żwawsze .

Awatar użytkownika
Johnatan
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: Johnatan » pt paź 28, 2011 19:45

Roberto 13 pisze:Witam też miałem problemy z biegami źle wchodziły a czasami nawet zgrzytnęło wymieniłem olej w skrzyni biegów i po problemie biegi wchodzą idealnie i auto stało się żwawsze .
No tak jak mówiłem. Szybka akcja, koszt 20-30zł ale tu jest problem z wlaniem oleju bo kolkega nie wie co i jak.. to mi trudno doradzić :chytry:

evil666
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: evil666 » pt paź 28, 2011 21:02

johnatan dziś majstrowałem przy aucie, zmieniłem tą kulkę na wybieraku na inna, bo moja stara miała zbyt duże luzy :/ tak czy siak biegi lepiej wchodzą a zgrzytanie nadal występuje ale już rzadziej... rozumiem że mogą to być synchronizatory, postaram się nie załamać i spróbować jakoś ten olej wymienić...
jest może coś takiego jak wysysarka ciśnieniowa? to bym czujnik wstecznego wykręcił i wyssał stary olej i wlał nowy, jak to nic nie da wtedy pomyślę co dalej :) czy zmiana skrzyni zaś będzie czy zmiana auta na nowsze :P

Awatar użytkownika
Johnatan
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: Johnatan » sob paź 29, 2011 00:41

evil666 pisze:est może coś takiego jak wysysarka ciśnieniowa?
Jest takie coś. Pod postacią ogólnodostępną to pompa oleju, pompa wspomagania.. rózne pompy co przetrawią gęsty olej. rób zmajstrój więkzy cylinder.. jak np pompka do rowera i wysysaj po kolei..

evil666
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: evil666 » śr lis 02, 2011 20:29

heh wymieniłem kulkę na wybieraku...stara miała za duże luzy :/ teraz zgrzytania nie ma, bardzo rzadko ale to spowodowane tym że mam trochę luz na drążku, ogólnie teraz jest lepiej a do korka podejdę w inny sposób :) majzel i go wybije :) korek trochę wystaje tak na 2 - 3 zwoje więc powinno chyba pójść :) mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”