Prawidłowe spalanie 1.4
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Prawidłowe spalanie 1.4
Witam.Posiadam Golfa IV i problem dotyczy wysokiego spalania paliwa.
Na trasie nie potrafię zejsc poniżej 7 litrów jadąc jak emeryt z prędkoscią do 80km/h ruszając bardzo płynnie itp.Jak jade 100 pali 8. Na miescie spalanie wynosi 10-11.
Rozumiem wszystko,ale na trasie to zdecydowanie za dużo jak na taki silnik
Ile u was wynosi spalanie Golda 1.4?
Na trasie nie potrafię zejsc poniżej 7 litrów jadąc jak emeryt z prędkoscią do 80km/h ruszając bardzo płynnie itp.Jak jade 100 pali 8. Na miescie spalanie wynosi 10-11.
- lukaszzzmk4
- Nowicjusz
Prawidłowe spalanie 1.4
u mnie po mieście 100 km + ciągle gaz do końca bo filterek stożkowy mam to ładnie chodzi to spali mi 8 litrów a co do spokojnej jazdy po mieście czy w trasie to nie orientuje się bo nie umiem jeździć spokojnie ;] ale obstawiał bym miasto +/- 7 trasa +/- 6 kiedyś czytałem że jak autko jest ok to na rozgrzanym jadąc 100 km na 5 biegu 90km/h można zejść na 5,5l ale czy to prawda nie wiem nie próbowałem...
Prawidłowe spalanie 1.4
u mnie wychodzi na autostradzie przy prędkości 130-140 między 6-6.5 l.(Austria-Słowacja-Niemcy), przy jezdzie mieszanej 7-8l(głównie miasto).
- pilkozak
- Mały gagatek
- Auto: mk4 R32
- Silnik: BFH
Prawidłowe spalanie 1.4
jak długo masz to autko? wcześniej palił mniej? robiłeś rozrząd ostatnio lub coś u mechanika?
kokosek126 podepnij i zobacz czy na VAG-u nie masz jakiś błędów typu padnięta sonda lambda, czujnik temperatury płynu etc.
Oczywiście mówimy o spalaniu benzyny tak żeby była jasność?
kokosek126 podepnij i zobacz czy na VAG-u nie masz jakiś błędów typu padnięta sonda lambda, czujnik temperatury płynu etc.
Oczywiście mówimy o spalaniu benzyny tak żeby była jasność?
Prawidłowe spalanie 1.4
Zdecydowanie za wysokie, moim na trasie spokojnie zamykam się przy 5,5 l a w mieście raczej koło 7,5 do 8
Prawidłowe spalanie 1.4
no to nie lada wyczyn - poniżej 6 nigdy mi się nie udało zejść (zresztą za ciężką nogę mam żeby palił nawet mniej jak 7)RmxSebos pisze:Zdecydowanie za wysokie, moim na trasie spokojnie zamykam się przy 5,5 l a
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Prawidłowe spalanie 1.4
kokosek126, przy jeździe w trasie ruszać płynnie nie musisz .
Powinieneś JAK NAJszybciej przyspieszyć do 80-90~km/h i tego się trzymać... Staraj się nie hamować i nie gazować bez potrzeby, przewiduj sytuacje przed Toba(puszczaj gaz jeśli inni hamują, a jesteś daleko), pod górkę nie pałuj go na niskich obrotach i ostatnim biegu(zależy jaka górka)
Nie wyprzedzaj za dużo, a bynajmniej nie gazując go nie wiadomo jak .Z górki puszczaj gaz i leć na ostatnim biegu .
Ps. przy normalnej jeździe i małym ruchu w mieście MUSI swoje spalić(światla, zimny silnik na ssaniu etc.)
Także 9-11 nie powinno być dla nikogo dziwną sprawą .
Może nie mam mk4, ale nie jest to jakaś zupełnie idealna, najnowsza konstrukcja, wiele odbiegająca od mk3, a w mk3 miałem 1.4 60 kucy i 1.6 100,
Oba palą podobnie, 1.6 pije ok 11 w mieście, trasa 5,5-6 jak go nie ciśniesz, także nie myślcie, że na powietrzu będziecie jeździć .
Nikogo nie mam zamiaru obrażać, po prostu uświadamiam
Pozdro
Powinieneś JAK NAJszybciej przyspieszyć do 80-90~km/h i tego się trzymać... Staraj się nie hamować i nie gazować bez potrzeby, przewiduj sytuacje przed Toba(puszczaj gaz jeśli inni hamują, a jesteś daleko), pod górkę nie pałuj go na niskich obrotach i ostatnim biegu(zależy jaka górka)
Nie wyprzedzaj za dużo, a bynajmniej nie gazując go nie wiadomo jak .Z górki puszczaj gaz i leć na ostatnim biegu .
Ps. przy normalnej jeździe i małym ruchu w mieście MUSI swoje spalić(światla, zimny silnik na ssaniu etc.)
Także 9-11 nie powinno być dla nikogo dziwną sprawą .
Może nie mam mk4, ale nie jest to jakaś zupełnie idealna, najnowsza konstrukcja, wiele odbiegająca od mk3, a w mk3 miałem 1.4 60 kucy i 1.6 100,
Oba palą podobnie, 1.6 pije ok 11 w mieście, trasa 5,5-6 jak go nie ciśniesz, także nie myślcie, że na powietrzu będziecie jeździć .
Nikogo nie mam zamiaru obrażać, po prostu uświadamiam
Pozdro
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Prawidłowe spalanie 1.4
AKQ
w miescie ok. 9-10l
trasa ok. 6-7l
ostatnio sprawdzałem to wyszło 9.7l po mieście. I tak jak koledzy piszą, 1.4 musi swoje łyknąć, a jeżeli jeszcze ktoś ma ciężką nogę to nawet ponad dychę chlapnie.
w miescie ok. 9-10l
trasa ok. 6-7l
ostatnio sprawdzałem to wyszło 9.7l po mieście. I tak jak koledzy piszą, 1.4 musi swoje łyknąć, a jeżeli jeszcze ktoś ma ciężką nogę to nawet ponad dychę chlapnie.
- lukaszzzmk4
- Nowicjusz
Prawidłowe spalanie 1.4
nie możliwe... u mnie miasto + ciężki bucik 8l na 100 km... zalałem do pełna zrobiłem 100 km i dolałem do pełna i wyszło 7.95 no to 8l... a też mam AKQ i filtr stożkowy ale to nie robi raczej różnicy...
Prawidłowe spalanie 1.4
lukaszzzmk4, zależy jeszcze JAKIE miasto i jaki RUCH w nim ;]
Wszystko się liczy, nawet "głupie" ustawienie świateł, jeśli czekasz na prawie każdych kolejnych, to wiedz, że twe spalanie diametralnie rośnie, jeśli nie, no to maleje
etc. etc.
Wszystko się liczy, nawet "głupie" ustawienie świateł, jeśli czekasz na prawie każdych kolejnych, to wiedz, że twe spalanie diametralnie rośnie, jeśli nie, no to maleje
etc. etc.
-
- Nowicjusz
Prawidłowe spalanie 1.4
Trochę żałuje,że nie kupiłem 1.6 ale szukałem golfa miesiąc i do 9500zł były w godnyms tanie tylko 1.4. Z tego co widzę 1.6 pali prawie tyle samo a 100 koni zamiast 75
Prawidłowe spalanie 1.4
kokosek126, znam ten ból - miałem 1.4 60 kucy w mk3, teraz mam 1.6 100 koni .
Pali MOŻE o kilka dziesiątych litra więcej na 100km, ale ma kopa w porównaniu do 1.4...
Ale weź pod uwagę też plusy - z 1.6 mogłeś kupić dojechany egzemplarz, a lepszy słabszy silnik w zadbanym aucie, niż mocniejszy w ruinie, także nie ma tego złego...
Pali MOŻE o kilka dziesiątych litra więcej na 100km, ale ma kopa w porównaniu do 1.4...
Ale weź pod uwagę też plusy - z 1.6 mogłeś kupić dojechany egzemplarz, a lepszy słabszy silnik w zadbanym aucie, niż mocniejszy w ruinie, także nie ma tego złego...
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Prawidłowe spalanie 1.4
Nie wiem czego się czepiasz... Takie spalanie może lekko bogate ale mieści się w normie... Na zużycie paliwa wpływa wiele czynników. Szerokość opon, ciśnienie w kołach, klimatyzacja, a nawet jak głośno i na jakim sprzęcie muzyki słuchasz... Duży wpływ ma także to czy do skrzyżowania dojeżdżasz na wciśniętym sprzęgle czy hamujesz silnikiem...kokosek126 pisze:Witam.Posiadam Golfa IV i problem dotyczy wysokiego spalania paliwa.
Jak ktoś ci mówi że jego auto pali 4-5 litrów na setkę i przy ciężkim bucie to ty też się chwal...
Z doświadczenia wiem, w moim aucie Cordoba 1,6 AEE gdzie ludzie mówią że ich auto w trasie schodzi ze spalaniem poniżej 6 litrów, a ja nigdy nie zszedłem poniżej 7 I próbowałem wszystkiego nawet tzw ekodriwingu (czy jak to się tam nazywa).
A dycha w mieście to nie tragedia... Nie zdziw się jak w zimę dojdziesz do 15
A jak chcesz zaoszczędzić na paliwie to niestety ale musisz się przesiąść na telekomunikacje miejską, rower lub autopięta...
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313