[MK2] Instalacja MFA
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
[MK2] Instalacja MFA
Czyli będzie to wina licznika, bo w liczniku z MFA powinien działać również obrotomierz bez względu na to, czy masz dodatkową wiązkę do MFA.
[MK2] Instalacja MFA
a jeszcze mam pytanko, cz drukowana plytka zielona ta w srodku jest ze tak powiem uniwerslana dla wszystkich zegarow z obrotkiem? bo mam jeszcze jedne zegary z obrotkiem i sie zastanawiam czy plytek nie podmienic
[MK2] Instalacja MFA
Możesz wymienić te płytki. Jeśli obydwa zegary są na jedną wtykę i obydwa są europejskie lub US to musi wszystko spasować.avisek pisze:a jeszcze mam pytanko, cz drukowana plytka zielona ta w srodku jest ze tak powiem uniwerslana dla wszystkich zegarow z obrotkiem? bo mam jeszcze jedne zegary z obrotkiem i sie zastanawiam czy plytek nie podmienic
Z tego co zauważyłem to US jest nieco inny w środku (przynajmniej ten na dwie wtyczki).
A czym się te drugie (sprawne) zegary różnią od tych co masz teraz włożone? Wyskalowaniem kilometrów?
Tylko podczas zmiany musisz być bardzo ostrożny, bo płytka jest przykręcona i dodatkowo siedzi na zaczepach, także musisz najpierw wszystkie śrubki wykręcić, a z tego co pamiętam to jedna jest schowana i po odchyleniu zaczepów musi zejść lekko. Nic na siłę! Uważaj też na folię ze ścieżkami i pamiętaj aby nie dotykać cyferblatów bo potem po złożeniu będziesz miał odbite paluchy. Polecam też uważać na kurz, żeby nic się do środka nie dostało i nie osiadło np.na cyferblatach.
-
- Mały gagatek
Re: [MK2] Instalacja MFA
Panowie, mam problem z MFA w Golfie III.
Na wyłączonym zapłonie na lewy wyświetlaczy pokazuje mi całkowity przebieg.
Po odpaleniu na lewym mam same poziome kreski albo czasami pojawi się CE i tak jakby 2 małe literki "r", czyli CErr.
Na prawym, czyli tym co powinienem mieć wskazania komputera, widać tylko pojedyncze kreski, tak jakby coś było nie tak z wyświetlaczem.
Manetka działa, bo widać, że dane się zmieniają, tylko wyświetlacz nie wyświetla wszystkiego.
Jak zabrać się za naprawę?
Na wyłączonym zapłonie na lewy wyświetlaczy pokazuje mi całkowity przebieg.
Po odpaleniu na lewym mam same poziome kreski albo czasami pojawi się CE i tak jakby 2 małe literki "r", czyli CErr.
Na prawym, czyli tym co powinienem mieć wskazania komputera, widać tylko pojedyncze kreski, tak jakby coś było nie tak z wyświetlaczem.
Manetka działa, bo widać, że dane się zmieniają, tylko wyświetlacz nie wyświetla wszystkiego.
Jak zabrać się za naprawę?
...
- Dioda83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: [MK2] Instalacja MFA
Absolutnie!avisek pisze:a jeszcze mam pytanko, cz drukowana plytka zielona ta w srodku jest ze tak powiem uniwerslana dla wszystkich zegarow z obrotkiem? bo mam jeszcze jedne zegary z obrotkiem i sie zastanawiam czy plytek nie podmienic
- mmmarcinnn1987
- Mały gagatek
- Kontakt:
[MK2] Instalacja MFA
Witam, mam taki mały problem... Założyłem licznik z MFA, podłączyłem podciśnienie, manetkę podpiąłem na krótko do licznika i wszystko śmiga że aż miło, prawie wszystko... Podstawowe funkcje MFA są wszystkie, czas jazdy, przejechane kilometry, średnie spalanie, średnia prędkość, temperatury oleju i powietrza nie ma bo nie mam czujników. Działa to wszystko zarówno w pozycji MFA1 czyli od ostatniego odpalenia oraz w pozycji MFA2 czyli średnia ze wszystkich jazd od ostatniego zerowania MFA. Problem pojawia się gdy chcę przejść w tryb serwisowy. Pokazuje mi wtedy tylko 6 pozycji z MFA1, a nie da się przejść na MFA2 tam gdzie jest miedzy innymi spalanie chwilowe. Dla czego tak się dzieje że nie mam tego MFA2 w trybie serwisowym?
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
- mmmarcinnn1987
- Mały gagatek
- Kontakt:
[MK2] Instalacja MFA
Tak, chyba wszystkie kombinacje robiłem jakie tylko można i niestety nie da się go uruchomić
[MK2] Instalacja MFA
witam . . . problem z MFA od zawsze , tzn od kupna auta
spalanie pokazuje idealnie trase tez , temp oleju i powietrza tez . . . ale nie moge przełaczyc z 1 na 2 . . poprostu po przełaczeniu z 1 na 2 nic sie nie dzieje i MFA kasuje sie po ostygieciu ponizej 50 stopni itp . .
podłaczalem manetke z MKIII ,, na krotko '' i jest to samo . . .
zauwazylem ze jak mam właczone np kierunkowskaz w lewo lub awaryjne to wtedy spalanie ,, zmienia sie '' tzn wtedy razem z kierunkiem jest raz ,, dzienne '' raz ,,roczne'' . . . ma ktos foto gdzie dokładnie wpiąc te 4 kabelki z kostki od MFA do skrzynki ??
spalanie pokazuje idealnie trase tez , temp oleju i powietrza tez . . . ale nie moge przełaczyc z 1 na 2 . . poprostu po przełaczeniu z 1 na 2 nic sie nie dzieje i MFA kasuje sie po ostygieciu ponizej 50 stopni itp . .
podłaczalem manetke z MKIII ,, na krotko '' i jest to samo . . .
zauwazylem ze jak mam właczone np kierunkowskaz w lewo lub awaryjne to wtedy spalanie ,, zmienia sie '' tzn wtedy razem z kierunkiem jest raz ,, dzienne '' raz ,,roczne'' . . . ma ktos foto gdzie dokładnie wpiąc te 4 kabelki z kostki od MFA do skrzynki ??
- GTI EDITION -
- pozdraVWiam
- Ma gadane
- Kontakt:
[MK2] Instalacja MFA
u mnie nie działa spalanie?? nie pokazuje,jaka to może być przyczyna ??
viewtopic.php?f=87&t=426893" onclick="window.open(this.href);return false;
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
[MK2] Instalacja MFA
Wężyk podciśnienia podpięty i linka prędkościomierza? Wakuometr w liczniku może być uwalony. Ta czarna kostka, do której wpina się wężyk. Jeśli dopiero założyłeś MFA, to musisz przejechać jakiś odcinek, żeby cokolwiek zaczęło pokazywać.
-
- Ma gadane
[MK2] Instalacja MFA
Witam wszystkich,
Mam wersję GT z 1991roku, licznik bez MFA, ale jest manetka pod kompa. Zacząłem trochę węszyć i tak:
- czujnik temperatury oleju i zewnętrznej są
- manetka jest podłączona do instalacji samochodu
- wężyk podciśnieniowy jest zaślepiony pod maską
Czyli wychodzi na to, że wystarczy podłączyć licznik z MFA, pociągnąć wężyk do licznika i powinno wszystko działać.
Mogę okazyjnie kupić taki licznik, tylko ma małą wadę. A mianowicie obrotomierz zawyża lekko obroty. Można to jakoś wyregulować? Tutaj na Forum znalazłem informacje o jakiejś śrubce z tyłu obrotomierza, która to?
Jaką średnicę powinien mieć wężyk?
Za pomoc z góry dziękuję.
Mam wersję GT z 1991roku, licznik bez MFA, ale jest manetka pod kompa. Zacząłem trochę węszyć i tak:
- czujnik temperatury oleju i zewnętrznej są
- manetka jest podłączona do instalacji samochodu
- wężyk podciśnieniowy jest zaślepiony pod maską
Czyli wychodzi na to, że wystarczy podłączyć licznik z MFA, pociągnąć wężyk do licznika i powinno wszystko działać.
Mogę okazyjnie kupić taki licznik, tylko ma małą wadę. A mianowicie obrotomierz zawyża lekko obroty. Można to jakoś wyregulować? Tutaj na Forum znalazłem informacje o jakiejś śrubce z tyłu obrotomierza, która to?
Jaką średnicę powinien mieć wężyk?
Za pomoc z góry dziękuję.
[MK2] Instalacja MFA
jak dla mnie wystarczy dobrze ustawic wskazowke od obrotomierza i powinno byc dobrze
[MK2] Instalacja MFA
hm, czy w wypadku zastosowania w mk2 (1.6PN) zegarów z mk3/4 jest możliwe uzyskanie spalania w mfa?
Moje MK2: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=414862 - sprzedane
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183